Filutek Napisano 4 Listopad 2007 Autor Share Napisano 4 Listopad 2007 Obręcz hełmu jest mocowana na 3 wąsach przymocowana do skorupy za pomocą pojedynczego, stalowego nitu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filutek Napisano 4 Listopad 2007 Autor Share Napisano 4 Listopad 2007 tu dokładnie widac kształt wasa po zdjęciu obręczy. dokładny rysunek techniczny podam w następnych wejsciach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filutek Napisano 4 Listopad 2007 Autor Share Napisano 4 Listopad 2007 Wąsy w całej krasie. Do naszego hełmu potrzebujemy jednak 3 sztuki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filutek Napisano 4 Listopad 2007 Autor Share Napisano 4 Listopad 2007 A tu sposób mocowania obręczy w starszych produkcjach hełmu wz.31 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filutek Napisano 4 Listopad 2007 Autor Share Napisano 4 Listopad 2007 A tu jeszcze inaczej. Jak widac pomysłowośc naszych konstruktorów nie znała granic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filutek Napisano 4 Listopad 2007 Autor Share Napisano 4 Listopad 2007 Uszka do podczepienia podpinki możemy zrobic ze zwykłego hełmu powojennego. Wycinamy wg. poniższego wzoru bez szkody, że oszpecimy nasz hełm. Na pierwszy żut oka różnią się tylko grubością spinki, choc spotykałem także i takie grube w oryginalnych 31-ach. Poglądowo patrząc po lewej jest oryginał po prawej kopia współczesna wycięta z 50-tki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argonauta Napisano 4 Listopad 2007 Share Napisano 4 Listopad 2007 Tu masz Kolego przyklad salamandry poznej produkcji z drobna granulacja korka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argonauta Napisano 4 Listopad 2007 Share Napisano 4 Listopad 2007 Rzut oka do srodka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argonauta Napisano 4 Listopad 2007 Share Napisano 4 Listopad 2007 I na koniec maka ciekawostka, czyli jak wz 31 robil kariere u okupanta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filutek Napisano 4 Listopad 2007 Autor Share Napisano 4 Listopad 2007 Dzięki, Grzebiąc w necie natrafiłem na schemat wymiarowanego uszka do mocowania podpinki. Podziękowania przy tam dla kolegi ppp.p.Rozmiarówka a-19,1, b-17,5, c-6, d-17,5, e-12, f-11,5, g-22,5, h-0,8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filutek Napisano 4 Listopad 2007 Autor Share Napisano 4 Listopad 2007 Uszko cd, wymiary powyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filutek Napisano 4 Listopad 2007 Autor Share Napisano 4 Listopad 2007 Przejdziemy teraz do obręczy. Wbrew pozoro dośc łatwo ją zrobic samemu. jest zbudowana z ocynkowanej blachy ok. 0,5 mm łaczonej, przynajmniej u mnie pod poduszką w części czołowej na tzw. zakładkę ok. 2cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filutek Napisano 4 Listopad 2007 Autor Share Napisano 4 Listopad 2007 Szerokośc obręczy to ok. 3 cm, przy czym widoczna jest tylko częśc 1,8 centymetrowa. Reszta wywijana jest do tyłu przylegajac bezpośrednio do ścianek hełmu. Jak widac fasunek przyciśnięty jest właśnie pod tą niewidoczną dla oka częścią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filutek Napisano 4 Listopad 2007 Autor Share Napisano 4 Listopad 2007 Przyciśnięty i przyklepany fasunek nie powinien wypaśc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filutek Napisano 4 Listopad 2007 Autor Share Napisano 4 Listopad 2007 Fasunek i poduszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filutek Napisano 4 Listopad 2007 Autor Share Napisano 4 Listopad 2007 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filutek Napisano 4 Listopad 2007 Autor Share Napisano 4 Listopad 2007 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szary Napisano 4 Listopad 2007 Share Napisano 4 Listopad 2007 Spotkalem sie wielokrotnie z chelmami wz 31 najczestrzaich roznica to przedewszystkim forma kladzionego korka a takrze kolor czyli z odcieniem .Nie jestem tylko pewien czy byl tylko jeden typ wypinki taki jak na zdjeciu .O ile mi widomo Chelmy wz 31 byly produkowane w hucie ludwikowzdaje mi sie ze byly tez odlewane w malych ilosciach w innych hutach czy ktos cos wie na ten temat Krzysiek z Van Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filutek Napisano 4 Listopad 2007 Autor Share Napisano 4 Listopad 2007 Daj mi skonczyc moje skomasowane wywody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filutek Napisano 4 Listopad 2007 Autor Share Napisano 4 Listopad 2007 Cztery zdjecia zapożyczone zostały ze strony GRH Grupa Operacyjna Śląsk. Obrazują w piekny sposób budowę pojedynczych skórek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filutek Napisano 4 Listopad 2007 Autor Share Napisano 4 Listopad 2007 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filutek Napisano 4 Listopad 2007 Autor Share Napisano 4 Listopad 2007 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filutek Napisano 4 Listopad 2007 Autor Share Napisano 4 Listopad 2007 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filutek Napisano 4 Listopad 2007 Autor Share Napisano 4 Listopad 2007 W następnym odcinku......Przygotujemy korek do stworzenia salamandry!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filutek Napisano 4 Listopad 2007 Autor Share Napisano 4 Listopad 2007 Szpachlujemy i malujemy nasz hełm.Oglądajcie nas za tydzień.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.