Skocz do zawartości

I wojna

drag47

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy zna ktoś miejsca w których odbywały się walki w czasie pierwszej wojny światowej na terenie dawnego województwa częstochowskiego?
Napisano
Czesio

Praktycznie prawie cały obszar Jury Krakowsko-Częstochowskiej stanowił w czasie I WŚ linię frontu. Począwszy od Częstochowy przez Janów, Pilicę, Wolbrom az po Kraków. Po lasach pełno jest okopów a gdzie niegdzie trafia się cmentarz z tego okresu.

Pozdrawiam
Mathew
Napisano
Z obowiązku wymienie miejscowość Krzywopłoty. W 1914 roku odbyła się tam bitwa z udziałem polskich legionistów. W pobliżu znajduje się cmentarz na którym są pochowani. Dziwię się, że ten temat nie był jeszcze na forum poruszany.

Pozdro
Mat
  • 5 months later...
Napisano

Witam.

Cmentarz z 1914 roku w Owczarni. Niedawno odnowiony. W tych okolicach poległo ponad 4000 żołnierzy różnych narodowości.

Mathew

Napisano
Hmmm , wczoraj oglądałem program discavery o I wojnie światowej dokładnie front rosyjski , szczerze to niemiałem więjkszego pojęcia o przemieszczeniach frontu , natomiast front kilkanascie razy sie przemieszczał pomiędzy Warszawą i Łodzią rozciągnięty był od morza az do prawie gór ilość zołnierzy ginących w pojedyńczym kontrataku była ogromna do 250 000 ludzi , a sposób chowania poległych tez był zaskoczeniem tam gdzie upadł tam został w okopach przysypany ziemią , zamierzam zasięgnąc wiecej informacjii na ten temat , czy polecacie jakieś książki czy artykuły ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie