Skocz do zawartości
  • 0

Śmigło - drewniane IKAR warszawa!!!!!!

SIRPRZEMAS

Pytanie

Napisano
Koledzy, kolega przekopując działkę znalazł, 1/2 śmigła , konstrukcja drewniana , napis na znaczku IKAR warszawa, na srodku znalazl sie tez nr. 1-18-37R.-P..... nieczytelne , podesle zdjecia --- PROSZE o IDENTYFIKACJĘ

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Taaak... to straszne wróżenie z fusów, bazowane na innych dmuchaniach tunelowych niż Twoje smigło, ale:

3m srednicy - to na obroty rzedu ok 1600rpm
zakładając standardowe parametry wydłużenia (tzw AR=6)i grubości profilu (tzw CR=1,2) wychodzi mi na przykład silnik circa 400hp na samolocie i predkość ok 210 kmh.
Coś mi to gwiazdowym silnikiem pachnie..
jeśli trafiłem w prędkość to kąty (odniesione do dolnej płaszczyzny) powinieneś mieć plus minus takie
na 23 cm od środka 43,48deg
na 45 cm od środka 31,08
na 68 cm od środka 24,48
na 90 cm od środka 20,08
na 113 cm od środka 17,32
na 135 cm od środka 15,10
na 150 cm od środka 13,61

oczywiście mam świadomość że nie masz jak pomierzyć kąta z dokładnością do setek, (tak sobie poglądowo pisze co mi komputer wysypał...)

czekam na Twoje wyniki. jak dostane kąty i szerokości łopat przypasujemy to dokładniej do jakiegos silnika i samolotu II RP

pzdrw

Kuba
Napisano
Koledzy, kolega przekopując działkę znalazł, 1/2 śmigła , konstrukcja drewniana , napis na znaczku IKAR warszawa, na srodku znalazl sie tez nr. 1-18-37R.-P..... nieczytelne , podesle zdjecia --- PROSZE o IDENTYFIKACJĘ
Napisano
SIRPZEMAS,
Podaj dwie rzeczy:
1. promień w cm
2. spróbuj zmierzyć kąt dolnej powierzchni (wycinanym papierem, potem zmierz kąt)

spróbujemy ustalic na jaką prędkośc i moc silnika to mogło być. To powinno zawęzić obszar poszukiwań. Smigło wygląda jakby żywcem skopiowane z przedwojennej książki prof Bukowskiego. Mi to raczej wyglada na jakąś RWDe jak PZLke ale...

Sam licze i robie śmigła, temat mnie ciekawi... gdybyś mi udostępnił do skopiowania (mam kopiarkę do smigieł) to milibyśmy piękne smigło na scianę. Oczywiście kopiowanie nie naruszy w najmniejszym stopniu Twojego fantu.

pzdrw

Kuba
Napisano
Kurdę... za szybko piszę.
Kąt powinieneś zmierzyć w 75% promienia. Jakby Ci się chciało zmierzyć kąty co 15% i podac szerokości na nich - to całkiem precyzyjnie ustale zakres prędkości i obrotów silnika do których było projektowane. A mając parametry silnika dopasujemy samolot. Potem wystarczy sprawdzić stare fotografię...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie