SIRPRZEMAS Napisano 8 Wrzesień 2007 Autor Napisano 8 Wrzesień 2007 Koledzy, kolega przekopując działkę znalazł, 1/2 śmigła , konstrukcja drewniana , napis na znaczku IKAR warszawa, na srodku znalazl sie tez nr. 1-18-37R.-P..... nieczytelne , podesle zdjecia --- PROSZE o IDENTYFIKACJĘ
okaul Napisano 12 Wrzesień 2007 Napisano 12 Wrzesień 2007 Taaak... to straszne wróżenie z fusów, bazowane na innych dmuchaniach tunelowych niż Twoje smigło, ale:3m srednicy - to na obroty rzedu ok 1600rpmzakładając standardowe parametry wydłużenia (tzw AR=6)i grubości profilu (tzw CR=1,2) wychodzi mi na przykład silnik circa 400hp na samolocie i predkość ok 210 kmh.Coś mi to gwiazdowym silnikiem pachnie..jeśli trafiłem w prędkość to kąty (odniesione do dolnej płaszczyzny) powinieneś mieć plus minus takiena 23 cm od środka 43,48degna 45 cm od środka 31,08na 68 cm od środka 24,48na 90 cm od środka 20,08na 113 cm od środka 17,32 na 135 cm od środka 15,10na 150 cm od środka 13,61oczywiście mam świadomość że nie masz jak pomierzyć kąta z dokładnością do setek, (tak sobie poglądowo pisze co mi komputer wysypał...)czekam na Twoje wyniki. jak dostane kąty i szerokości łopat przypasujemy to dokładniej do jakiegos silnika i samolotu II RPpzdrwKuba
SIRPRZEMAS Napisano 8 Wrzesień 2007 Autor Napisano 8 Wrzesień 2007 Koledzy, kolega przekopując działkę znalazł, 1/2 śmigła , konstrukcja drewniana , napis na znaczku IKAR warszawa, na srodku znalazl sie tez nr. 1-18-37R.-P..... nieczytelne , podesle zdjecia --- PROSZE o IDENTYFIKACJĘ
SIRPRZEMAS Napisano 8 Wrzesień 2007 Autor Napisano 8 Wrzesień 2007 3/ Poniewaz dzis sie zeni --- prosze o jakies dobre i szybkie informacje Dzieki
SIRPRZEMAS Napisano 12 Wrzesień 2007 Autor Napisano 12 Wrzesień 2007 Witaj, podaje długos mojej czesci - 150 cm, kat sede w stanie zmierzyc w weekend, okaul pisz na mojego maila. Pozro
okaul Napisano 10 Wrzesień 2007 Napisano 10 Wrzesień 2007 SIRPZEMAS,Podaj dwie rzeczy:1. promień w cm2. spróbuj zmierzyć kąt dolnej powierzchni (wycinanym papierem, potem zmierz kąt) spróbujemy ustalic na jaką prędkośc i moc silnika to mogło być. To powinno zawęzić obszar poszukiwań. Smigło wygląda jakby żywcem skopiowane z przedwojennej książki prof Bukowskiego. Mi to raczej wyglada na jakąś RWDe jak PZLke ale...Sam licze i robie śmigła, temat mnie ciekawi... gdybyś mi udostępnił do skopiowania (mam kopiarkę do smigieł) to milibyśmy piękne smigło na scianę. Oczywiście kopiowanie nie naruszy w najmniejszym stopniu Twojego fantu.pzdrwKuba
okaul Napisano 10 Wrzesień 2007 Napisano 10 Wrzesień 2007 Kurdę... za szybko piszę.Kąt powinieneś zmierzyć w 75% promienia. Jakby Ci się chciało zmierzyć kąty co 15% i podac szerokości na nich - to całkiem precyzyjnie ustale zakres prędkości i obrotów silnika do których było projektowane. A mając parametry silnika dopasujemy samolot. Potem wystarczy sprawdzić stare fotografię...
Pytanie
SIRPRZEMAS
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.