Skocz do zawartości
  • 0

naszywki z III rzeszy do identyfikacji

piterb1

Pytanie

Napisano

nakopalem troche naszywek roznych typow. oczywiscie w ziemi nic sie nie zachowala ale na niektorych pod swiatlo co nieco widac. ten typ kojarzy mi sie z pseudo gapa dla ost legionow-ale pewnosci nie mam- pod swiatlo widac rownolegle , obszycie ksztalt przypomina gape ....

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

nakopalem troche naszywek roznych typow. oczywiscie w ziemi nic sie nie zachowala ale na niektorych pod swiatlo co nieco widac. ten typ kojarzy mi sie z pseudo gapa dla ost legionow-ale pewnosci nie mam- pod swiatlo widac rownolegle , obszycie ksztalt przypomina gape ....

Napisano

ten typ -pod swiatlo widac gape - na dole po obu stronach O" i T" - narzuca organisation todt prawdopodobnie. nigdy takich nie widzialem - to moje przypuszczenie. moze na czapke?...

Napisano
Witam.

Dawno, dawno temu- wykopaliśmy cały magazyn po OT na MRU. W skrzynkach były równiez naszywki te- które pokazujesz na górnym zdjęciu. Na Twojej fotce trudno dojrzeć kolor sukna. To co było u nas miało barwy: czerwone i zielone.

Jest to rodzaj gapy zastępczej- ale nie ma nic wspólnego z Ost-Legionami.

Pierwotnie ( w oryginale były obszyte srebrna nicią). Niestety- jak mniemam w Twojej tego nie ma.

Drugi wzór- to standartowa podkładka pod gapę- tylko pozbawiona haftu.Jeśli podniesiesz to w górę- i spojrzysz pod swiatło zobaczysz cały wzór. Ewentualnie - mozesz miec nie wyszytą.

Pozdro.India
Napisano
OOOOOOOOO..............

Odpisywałam widząc tylko dwa zdjęcia..... Hm........zastanawiajace sa dalsze.Czyżbys równiez kopał na magazynach OT???

Mam identyczne jak te nizej.To ze strzałką- to naszywka łaczności.

Z rombem- insygnia strazy granicznej ( Grenschutz).

P.S A tak ogólnie- to znalazłeś gdzieś koło Torzymia???

Pozdro raz jeszcze.India
Napisano
Zapomniałam dodać- naszywka OT ( ta okragła z katownikiem i trójkatna z gapą) noszone były na rękawach.

Okragłe oznaczały specjalizację danego rzemieślnika. Znane są z kielnią, młotkami, piłą kilofem itp.

India.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie