Skocz do zawartości
  • 0

lornetka?

wojpo7

Pytanie

Napisano

prosze o pomoc w identyfikacji lornetki. ostatnio znalazłem ją i nie wiem czy jest to lornetka wojskowa czy nie jeśli tak to jakiej produkcji. sygnatur żadnych nie widziałem. jedyną ciekawą rzeczą jest coś jak swego rodzaju podziałka w prawym okularze - widać ją podczas patrzenia ( dla porównania podobne są w lunetach snajperskich )

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zupelnie zadnych sygnatur? Nic a nic?
Mimo ze podzialka to lornetka nie musi byc wojskowa.
Wyglada ze to jakies 6*30, produkcja to tak od 1915.
Kraju produkcji bez bic sie raczej nie namierzy, bo podobne byly robione w UK, Niemczech, Francji i nie tylko.
Nie wiem dlaczego, ale najczesciej bez sygnatur sa lornetki francuskie.
Napisano
sygnatur nic a nic - choc moze j zle patrze - jesli taki lornetki sa sygnowane to gdzie najczesciej sa taki sygnatury - w którym miejscu?
Napisano

Sygnatury to najczesciej, pozycje odpowiadaja numerkom na fotce.
1) producent (lub dystrybutor), nr seryjny, logo producenta, model, powiekszenie, miejsce produckcji, lub lokalizacja dystrybutora (np Paris, Berlin, London).

2) jesli byly dobijane dodatkowe oznaczenia, to w miejscu 2, lub 1 (np strzalka brytyjska, francuskie MG, czy tez brytyjska klasyfikacja jakosci lornetek S"

3) gora bywalo powiekszenie (np 8x, 6x), w miejscu 3 tez bywaja malutkie sygnatury kraju produkcji.

Na wczesnych lornetkach pryzmatycznych wystepowal tez stylizowany wizerunek pryzmatu.

W Twojej lornetce nie ma farby, wiec bylo by widac sygnatury na pozycjach 1 i 2.
Czesc bowiem lornetek wojskowych bylo ponownie malowanych nim trafily na rynek cywilny.

Napisano
Coś jednak znalazłem. Na pozycji którą oznaczyłeś jako nr ! jest coś jak --- 0.r. lub Q r. - do kończ nie jestem pewiem. Patrzyłem pod lupą i niestety nic wiecej nie znalazłem.

Co mogą oznaczac te symbole?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie