ostwid Napisano 4 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2007 Proszę o pomoc?Czy ktoś może wie czy na terenia powiatu jasielskiego istnieje GRH albo czy są osoby które sa zainteresowane stworzeniem takiej grupy w jasle.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juri Napisano 4 Wrzesień 2007 Share Napisano 4 Wrzesień 2007 Na terenie powiatu jasielskiego nie ma zorganizowanej GRH z tego co wiem. Jaka strona Mocy" Cię interesuje ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostwid Napisano 5 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2007 mam na mysli osoby które się tym interesują i można błoby z tymi osobami stworzyć niewielką grupę z którą można by wyjeżdżać na inscenizacje a takę rozwiną w tej miejscowosći jakąś atrakcję turystyczną.Mnie interesuje strona niemiecka ale także wszystkie inne: rosjska i polska a także amerykańska.Ja brałem udział już w kilku takich inscenizacjach i powiem że to jest super sprawa dla miasta jaki i atrakcja turystyczna która jest tak popularna jak bzura czy teraz w tym roku stał się przemyśl po barbarosie, a także miło jest się spotkać z osobami które są w tym temacie i chcą wziąć udział w takich inscenizacjach a nie mogą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juri Napisano 5 Wrzesień 2007 Share Napisano 5 Wrzesień 2007 Zapraszam na GG:3751732Mieszkam ok. 18 km od Jasła - www.frysztak.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostwid Napisano 6 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2007 ostatnio byłem w stępinie na zlocie, było fajnie ale nie brałem udziału:(Jest to nie daleko i nawet fajnie.czy macie jakąś tam grupę?Gdy czas na to pozwoli to się z panem skontaktuje:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
byku89 Napisano 8 Wrzesień 2007 Share Napisano 8 Wrzesień 2007 Witam,Też jestem z Jasła i chętnie przyłączył bym się do jakiejś grupy, zwłaszcza iemieckiej". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 8 Wrzesień 2007 Share Napisano 8 Wrzesień 2007 Napiszcie na maila smartzel@o2.pl lub gg: 5811425 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swojak Napisano 10 Wrzesień 2007 Share Napisano 10 Wrzesień 2007 A wiecie może o jakiejś grupie w trójkoncie Janów Lubelski, Kraśnik, Stalowa Wola? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stwp Napisano 12 Wrzesień 2007 Share Napisano 12 Wrzesień 2007 Witam . Nie ma niestety żadnej grupy , już szukałem - ale można ją stworzyć ;). Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
byku89 Napisano 12 Wrzesień 2007 Share Napisano 12 Wrzesień 2007 Panowie a propos Jasła: GRH sa zwiazane zazwyczaj z wydarzeniami, jednostkami, fortyfikacjami ktore sa lub byly w danym rejonie. A w okolicy Jasła o ile sie orientuje to nie ma zadnych bunkrow itp... podczas wojny tez nie dzialo sie tu nic nadzwyczajnego. Wiec jak powiazac jasło z GRH?? Mysle wiec ze stworzenie GRH sie troche komplikuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stwp Napisano 13 Wrzesień 2007 Share Napisano 13 Wrzesień 2007 Witam . Myślę że najważniejsi są ludzie " którzy będą tworzyć tą grupę - niestety umundurowanie i wyposażenie niemało kosztuje .A co do nazwy grupy nie może być np GRH Jasło .No i jeszcze trzeba zdecydować się na rodzaj odtwarzanych wojsk . Jednak ja bym polecał dołączenie się do jakiejś grupy już istniejącej z Podkarpacia lub Małopolski . Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cis Napisano 13 Wrzesień 2007 Share Napisano 13 Wrzesień 2007 A w okolicy Jasła o ile sie orientuje to nie ma zadnych bunkrow itp..podczas wojny tez nie dzialo sie tu nic nadzwyczajnego."No nie przesadzaj, chociaż by działania GO Jasło" we wrześniu 1939, później walki partyzanckie w masywie Liwocza, czy wreszcie niemieckie przeciwuderzenia w 1944 r z rejonu Jasła ( w czasie operacji dukiejskiej ) oraz ciężkie walki o same miasto w styczniu 1945 r. No i fortyfikacje pewnie jakieś w pobliżu by sie znalazły.pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostwid Napisano 15 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 15 Wrzesień 2007 witam Tak to jest prawda w jaslę prócz tego ze istniało GG to we wrześni było bardzo duzo bitew wrześniowych a także w latach okupacji przeprowadzane przez partyzantów rózne male pojedynki a także podczas wyzwalania jasła z rąk okupanta.Dowodem jest tego mam jasło z obrony na której zaznaczone są wszystkie stanowiska obronne.W czasie 1944 lub 45 roku w jasłe stacjonowała XI korpus pancerny ss a także dywizje róznych jednostek wermachtu jak i również dywizji górskich a także znajdowało sie tutaj miejsce odpoczynku dla żołnierzy wermachtu powracających na odpoczynek z frontu wschodniego.walki parztyzanckie odbywały sie w okolicach nowego żmigrodu, dukli, góry liwocz itd.A pan byku89 jak nie wierzy to niech przeczyta sobie książke o jasle w czasie 2 wś.Taka książka jest. A osoby które malo czytają niech lepiej się nie wypowiadają. Bo wszyscy myślą ze tylko na ich terenach były piękne bitwy któr teraz można odtwarzać za pomocą grup.czy mogę prosić o kontak z stwp meilowy?pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stwp Napisano 15 Wrzesień 2007 Share Napisano 15 Wrzesień 2007 Witam .Mój mail 01dalton@vp.pl. Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.