Skocz do zawartości

poszukuje jakiejś GRH na terenia jasła

Rekomendowane odpowiedzi

mam na mysli osoby które się tym interesują i można błoby z tymi osobami stworzyć niewielką grupę z którą można by wyjeżdżać na inscenizacje a takę rozwiną w tej miejscowosći jakąś atrakcję turystyczną.

Mnie interesuje strona niemiecka ale także wszystkie inne: rosjska i polska a także amerykańska.

Ja brałem udział już w kilku takich inscenizacjach i powiem że to jest super sprawa dla miasta jaki i atrakcja turystyczna która jest tak popularna jak bzura czy teraz w tym roku stał się przemyśl po barbarosie, a także miło jest się spotkać z osobami które są w tym temacie i chcą wziąć udział w takich inscenizacjach a nie mogą.

Panowie a propos Jasła: GRH sa zwiazane zazwyczaj z wydarzeniami, jednostkami, fortyfikacjami ktore sa lub byly w danym rejonie. A w okolicy Jasła o ile sie orientuje to nie ma zadnych bunkrow itp... podczas wojny tez nie dzialo sie tu nic nadzwyczajnego. Wiec jak powiazac jasło z GRH?? Mysle wiec ze stworzenie GRH sie troche komplikuje...

Witam . Myślę że najważniejsi są ludzie " którzy będą tworzyć tą grupę - niestety umundurowanie i wyposażenie niemało kosztuje .A co do nazwy grupy nie może być np GRH Jasło .No i jeszcze trzeba zdecydować się na rodzaj odtwarzanych wojsk . Jednak ja bym polecał dołączenie się do jakiejś grupy już istniejącej z Podkarpacia lub Małopolski . Pozdr

A w okolicy Jasła o ile sie orientuje to nie ma zadnych bunkrow itp..podczas wojny tez nie dzialo sie tu nic nadzwyczajnego."
No nie przesadzaj, chociaż by działania GO Jasło" we wrześniu 1939, później walki partyzanckie w masywie Liwocza, czy wreszcie niemieckie przeciwuderzenia w 1944 r z rejonu Jasła ( w czasie operacji dukiejskiej ) oraz ciężkie walki o same miasto w styczniu 1945 r. No i fortyfikacje pewnie jakieś w pobliżu by sie znalazły.

pozdr.

witam
Tak to jest prawda w jaslę prócz tego ze istniało GG to we wrześni było bardzo duzo bitew wrześniowych a także w latach okupacji przeprowadzane przez partyzantów rózne male pojedynki a także podczas wyzwalania jasła z rąk okupanta.Dowodem jest tego mam jasło z obrony na której zaznaczone są wszystkie stanowiska obronne.
W czasie 1944 lub 45 roku w jasłe stacjonowała XI korpus pancerny ss a także dywizje róznych jednostek wermachtu jak i również dywizji górskich a także znajdowało sie tutaj miejsce odpoczynku dla żołnierzy wermachtu powracających na odpoczynek z frontu wschodniego.
walki parztyzanckie odbywały sie w okolicach nowego żmigrodu, dukli, góry liwocz itd.
A pan byku89 jak nie wierzy to niech przeczyta sobie książke o jasle w czasie 2 wś.Taka książka jest. A osoby które malo czytają niech lepiej się nie wypowiadają. Bo wszyscy myślą ze tylko na ich terenach były piękne bitwy któr teraz można odtwarzać za pomocą grup.
czy mogę prosić o kontak z stwp meilowy?
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie