gudek82 Napisano 30 Sierpień 2007 Autor Napisano 30 Sierpień 2007 Witampotrzebuję info co to za monetka, bardzo wytarta, ale gruba i mocna, zaszła czerwonym nalotem ??. średnica około 3 cm, około 8 mm od brzegu do środka monety jest jakby koło. Wydaje mi się że widzę datę wokół monety 1872 ale mogę się mylić. Przede wszystkim proszę o napisanie mi jakiego środka mam użyć aby ją odczyścić bo nie mam nic do stracenia. Myślałem o płynie do czyszczenie monet Leuchtturm, oferowanym na Allegro. A może polecacie mi jakiś inny. Z góry dzięki za info i różne sugestie
dominer Napisano 30 Sierpień 2007 Napisano 30 Sierpień 2007 Witam. Niestety wyglada mi to na klasycznego rupa" - podobnie wygladaja monety ktore znajduje w ciezkich glinisatych glebach :( do tego jeszcze przebija na fotce resztka zielonej patyny ktora wyraznie schodzi z blaszki a wiec co bedzie ci trudno cokolwiek wycisnac z tej monetki. Ja powiem tak - czyscilem co moze niektorym wyda sie dziwne trupy kopiejek praktycznie nieczytelne kwaskiem i po kilku minutach z pod tego nalotu wylanialy sie monety - wiadomo ze nie w 1 stanie ale byly calkowicie czytelne..natomiast zabieg ten wykonywalem np na krajcarach znalezionych w innym rejonie i efekt tylko taki ze kwasek zabarwia sie na niebiesko a mooneta nie zyskuje na czytelnosci wcale..ale moze inni maja jakies patenty :) Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.