Skocz do zawartości

CS 1220 xdp

Manlicher

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.Mam pytanie czym rozni sie starszy model od nowszeg CS 1220 xdp?Slyszalem ze ponoc nowszy model ma zielona obudoweprosil bym o jakies wskazuwki jak je odroznic.I wie moze ktos jak sie ma ten CS do Minelaba x-terry 70???Mam okazje kupic CS 1220 xdp za 1800 zl tylko ze wlasnie nie wiem czy jest to stary czy nowszy model.I jak myslic warto dac za niego tyle kasy czy moze lepiej kupic x-terre 70???
Za pomoc z gory dziekuje.
Pozdrawiam
Napisano
Witam : Wygląda identycznie jak 1220xd, nie mam zdjęcia 1220xdp :( Ale nie ma żadnej zasadniczej zmiany w pracy wykrywacza,ale jest literka :P: :) I cena troszkę :) inna:)

pozdrawiam
Napisano
Arkadio!
Nie masz zdjęcia XDP bo takie nie istnieje.Litera P" była dodawana do modeli z zamontowaną cewką 26 cm.Modele ez P" to detektory z sondą 20 cm (tak 1220 jak i 5 MX(P),2MX(P)).P" jest tylko oznaczeniem wewnętrznym firmy C-Scope.
Wiedza nie poszła tu za miłością:))
Pozdrawiam,
wicja1.
Napisano
Witam :) To jak mi wytłumaczysz,że posiadam 1220xd z cewką 26cm i nie jest to 1220xdp,tylko xd i miał tak od nowości.
pozdrawiam

Wiedza i miłość kończy się tam ,gdzie zaczynają się dość spore pieniądze:))

pozdrawiam
AS
Napisano
Dokładnie potwierdziłeś moje słowa !!!!
XD z cewką 26 cm nazywa się XDP.Ale nie ma tego apisanego" na obudowie.Jest to oznaczenie katalogowe.
Pozdrawiam,
wicja1.
Napisano
Jeżeli założymy,że XDP to XD tylko z większą cewką to większy zasięg ma XDP z racji cewki o średnicy 26 cm zamiast 20.
I chyba tylko tyle.
Pozdrawiam,
wicja1.
P.S
Ten XDP z A... chyba z lekka przydrogi.
Napisano
Witam.Dzieki wicja1.Co do ceny to pare tygodni temu za podobna cene poszedl xd.
Pozdrawiam
P.S
A ten na A... to xdp tak?bo po cewce wnioskuje ze ma 26cm bo ta 20cm jest pelna z tego co sie nie dawno dowiedzialem:)
Napisano
Witam :)
Bedzie i to dość precyzyjnie , jest to dzwięk, albo czysty piszczący,albo charczacy.
Nawet po przesuniecu dosłownie paru mm.( Duo ton) ale jest jeszcze wskaznik wychyłowy, Jeśli np: moneta bedzie 15cm pod ziemią to sygnał będzie bardzo wyrazny,i wskazówka bedzie na zielonym polu (im płycej tym wskazówka bardziej wychylona),jeśli będzie na granicy jego zasięgu dzwiek bedzie taki sam tylko ciszej ,ale wskaznik będzie stał neutralnie.
Zawsze jest to środek cewki( np moneta)

Np:po dzwięku i po wskazniku można poznać głębokość zalegania przedmiotu itp:

Gdy dwa przedmioty kolor /żelazo bedą bardzo blisko siebie( dosłownie obok) to i tak cewka za kazdym razem bedzie bliżej któregoś:) Wiec rozpoznasz bez problemu:) co masz pod cewką

pozdrawiam
Napisano
Witam:)
Dzieki za precyzyjna odpowiedz Arkadio.A gdy bedzie np taka sytuacja ze kolor(np moneta) bedzie dokladnie pod metalem(np odlamkiem lub w pod kilkoma metalowymi luskami lub tym podobnej sytuacji)jak wtedy sie zachowuje xdp?tez bedzie jakis charakterystyczny dzwiek?
Pozdrawiam
Napisano
witam :)
Postaram się opisać tak ; Są dwie podstawowe sprawy, co w danym momęcie pod cewką jest wieksze ,czy kolor ,czy stal?
Jeśli np; kolor jest troszkę większy i pod nim nad nim jest stal to dzwięk bedzie się zmieniał piszczący/ czarczący,a na wskazniku zaobserwujesz dość spore wachnięcia ,na w/w kolor i stal ,wskaznik bedzie tam gdzie jego miejsce ,kolor-zielone,żelazo czerwone.W chwili gdy przesuniesz cewką nawet milimetr sytuacja się zmienia.

ps. Opisze moje poszukiwania koloru;
Dość często chodzę na starej drodze,krórą w latach 50/60 utwardzili ,gruzami,i wszelakim badziewiem żelaznym:(
Ale pod tym badziewiem jakieś 20/25 cm zalegają klamry,itp kolor .
Gdy odpalam 1220xd wskaznik mam na full na czerwone,i dzwięk jest na żelazo,w momęcie natkniecia się na kolor wskaznik szaleje,zielone czerwone? To znak ,że jest b.dużo żelaznego śmiecia ,a wśród tego jest kolorek:)Ale wadą takich poszukiwań w takim terenie jest częste podnoszenie cewki i resetowanie, to się da wytrzymać.

Nie chodzę na akumulatorkach są cieńkie.Raczej na dobrych alkaicznych.
Wystarczają gdzieś na 5-7 dni(słuchawki to podstawa) ,ale zależy od terenu?Ale czasem sporo mniej ?

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie