Stygion Napisano 24 Sierpień 2007 Autor Napisano 24 Sierpień 2007 Witam.Czy ktoś z was posiada informację jak taki mundur wykonać ??Bądź kupić replikę ??proszę o wszelkie info.
FALKE-63 Napisano 25 Sierpień 2007 Napisano 25 Sierpień 2007 Od prawej...Asystentka służby rozpoznawczej Luftwaffe - 1943r. Instruktorka jazdy konnej, wojska lądowe - 1943r.Kobieca służba łączności Waffen SS - 1942r.
Stygion Napisano 26 Sierpień 2007 Autor Napisano 26 Sierpień 2007 MHM zdjęcia świetne, a mógłby mi ktoś doradzić z czego zrobić taki mundur. lub co przerobić . Bo nie mam pomysłu żadnego ;/
ober_schutze Napisano 26 Sierpień 2007 Napisano 26 Sierpień 2007 Jedyna odpowiedź - szyć od podstaw. Kurtki były szyte w typie żakietu co widać na 1 fotce i na rycinie, zdjecia kobiet w typowych mundurach wojskowych to zdjecia pozowane, i nie maja z mundurem kobiecych służb pomocniczych wiele wspólnego ;pZ czego szyć? Celowałbym w sukno szwedzkie lub pochodne dla Heer, tylko że jak wyżej, wszystko trzeba by uszyc od nowa, a słowo 'przerobic' lepiej schowaj między bajki, nie przerobisz nic na typowa kurtke mundurowa dobrze, a na dopasowany do sylwetki żakiet? Bez przesady.
Stygion Napisano 26 Sierpień 2007 Autor Napisano 26 Sierpień 2007 mhm no jak to z przeróbkami bywa ;)ale zapewne żeby uszyć od podstaw trzeba by mieć jakieś wykroje lub parę fotek dokładnych by krawiec obadał co i jak i mógł szyć bo bez tego klapa.No nic :) mam nadzieje że do następnego sezonu za rok uda mi się moją piękniejszą połówkę umundurować .
ober_schutze Napisano 26 Sierpień 2007 Napisano 26 Sierpień 2007 Żeby dobrze prerobić też trzeba mieć conajmniej kilka(nascie) dobrych fotografii i wymiary poszczególnych elementów, nie wspominajac że wykroje bardzo się przydają, przerabianbie na 'oko' jest psa niewarte ale i tak jak ktos kiedys powiedział - z g...na bata nie ukręcisz. Lepiej poszukac ksiazek o kobiecych służbach pomocniczych i kierowac zapytania np na forum WAF, albo cos robic dobrze, albo wcale.Lepiej chyba pomyśleć o sanitariuszce...
Hindus Napisano 26 Sierpień 2007 Napisano 26 Sierpień 2007 Zwłaszcza, że odtwarzanie sylwetki sanitariuszki, będzie znacznie bardziej praktyczne - bo jej obecnośc na polu walki (w trakcie inscenizacji) będzie można uzasadnic, a dziewczyny ze służ pomocniczych (łączności, radiolokacji, nauki jazdy konnej, etc.) raczej będzie trudno ;)PozdrawiamHindus
FALKE-63 Napisano 26 Sierpień 2007 Napisano 26 Sierpień 2007 Jeszcze plakat propagandowy :)pozdrawiam
henry99 Napisano 26 Sierpień 2007 Napisano 26 Sierpień 2007 A sanitariuszki nosiły standardowe kurtki mundurowe, czy również takie żakieciki"?
ober_schutze Napisano 26 Sierpień 2007 Napisano 26 Sierpień 2007 http://www.odkrywca.pl/sanitariuszka-wehrmacht,497196.html#497196Zobacz tutaj.Generalnie taki strój sanitariuszki znacznie łatwiej załatwic, a nawet uszyc :]
henry99 Napisano 26 Sierpień 2007 Napisano 26 Sierpień 2007 Dzięki, zupełnie zapomniałem o tym wątku ;)Podpis pod fotką: Fińska sanitariuszka służąca w batalionie fińskim w Dywizji Grenadierów Pancernych SS Wiking"Zwróćcie uwagę na przynależność Dyw. Wiking" do Gren.Panz. czyli mamy 43 rok. Do tego sanitariuszka nie ma czerwonego krzyża pod szyją, tylko fińską swastykę ;)
Stygion Napisano 26 Sierpień 2007 Autor Napisano 26 Sierpień 2007 Sanitariuszka mogła by być gdyby mojemu słońcu chciało sie latać podczas reko. po placu ;)Ja chce jej raczej sprezentować mundur po to by jak gdzieś jedziemy nie czuła się dziwnie w towarzystwie .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.