Skocz do zawartości

Mundur dla kobiety w wojsku niemieckim.

Rekomendowane odpowiedzi

Jedyna odpowiedź - szyć od podstaw. Kurtki były szyte w typie żakietu co widać na 1 fotce i na rycinie, zdjecia kobiet w typowych mundurach wojskowych to zdjecia pozowane, i nie maja z mundurem kobiecych służb pomocniczych wiele wspólnego ;p

Z czego szyć? Celowałbym w sukno szwedzkie lub pochodne dla Heer, tylko że jak wyżej, wszystko trzeba by uszyc od nowa, a słowo 'przerobic' lepiej schowaj między bajki, nie przerobisz nic na typowa kurtke mundurowa dobrze, a na dopasowany do sylwetki żakiet? Bez przesady.

mhm no jak to z przeróbkami bywa ;)
ale zapewne żeby uszyć od podstaw trzeba by mieć jakieś wykroje lub parę fotek dokładnych by krawiec obadał co i jak i mógł szyć bo bez tego klapa.
No nic :) mam nadzieje że do następnego sezonu za rok uda mi się moją piękniejszą połówkę umundurować .

Żeby dobrze prerobić też trzeba mieć conajmniej kilka(nascie) dobrych fotografii i wymiary poszczególnych elementów, nie wspominajac że wykroje bardzo się przydają, przerabianbie na 'oko' jest psa niewarte ale i tak jak ktos kiedys powiedział - z g...na bata nie ukręcisz. Lepiej poszukac ksiazek o kobiecych służbach pomocniczych i kierowac zapytania np na forum WAF, albo cos robic dobrze, albo wcale.

Lepiej chyba pomyśleć o sanitariuszce...

Zwłaszcza, że odtwarzanie sylwetki sanitariuszki, będzie znacznie bardziej praktyczne - bo jej obecnośc na polu walki (w trakcie inscenizacji) będzie można uzasadnic, a dziewczyny ze służ pomocniczych (łączności, radiolokacji, nauki jazdy konnej, etc.) raczej będzie trudno ;)

Pozdrawiam
Hindus

Dzięki, zupełnie zapomniałem o tym wątku ;)

Podpis pod fotką: Fińska sanitariuszka służąca w batalionie fińskim w Dywizji Grenadierów Pancernych SS Wiking"

Zwróćcie uwagę na przynależność Dyw. Wiking" do Gren.Panz. czyli mamy 43 rok. Do tego sanitariuszka nie ma czerwonego krzyża pod szyją, tylko fińską swastykę ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie