Skocz do zawartości
  • 0

Carl Trippel

Ramius

Pytanie

Napisano
Witam!
Jestem pierwszy raz na tym forum i jeżeli piszę w nieodpowiednim dziale to b. przepraszam postanawiam się poprawić.

Chciałem sie zapytac kim był Carl Trippel czy macie jakieś info na temat tego pana?? Co robił, kim był itd. Skad wiem o tym Panu? Na strychu są stare drzwi a na nich mała tabliczka (w sumie teraz jest u mnei w domu :P) na której widnieje napis CARL TRIPPEL(niżej) BRESLAU X". Od malusienkości interesowałem sie tymi drzwiami a raczej ta metalową tabliczką jednak nigdzie nie mogłem znaleść informacji na temat tego człowieka. Jeżeli wiecie cos na ten temat to prosze o pomoc.
Dzieki z góry

pozdrawiam

Ramius

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Breslau pisało też kiedys na herbie umieszczonym na szkole podstawowej nr 74 jednak został on zamazany pewnie ze względów propagandowych, czy jak to inaczej tam mozna nazwac.
Napisano
http://wroclaw.hydral.com.pl/116989,foto.html
Google dobre na wszystko :-P
Wygląda na to że Carl Trippel był producentem tych drzwi. Ciekawi mnie jednak, co jest/było za tymi Twoimi drzwiami??!! Może podrzuć jakieś zdjęcie...
Pozdrawiam z lasu.
Napisano
hehe o Panowie na to nie wpadłem :) szukałem w google ale nie wyskoczyła mi żadna pozycja z hydrala.

Marcin za tymi drzwiami był i jest poprostu mój strych :) Dobra to juz wiemy że produkował drzwi, a może coś więcej? skąd mogłbym się dowiedzieć czegos o tym Panu? Ciekawi mnie jego historia.

pozdrawiam

Ramius
Napisano
Takich tabliczek może być w takim razi ewiecej we Wrocławiu. Musiała to być bardzo znana osoba w takim razie. Skąd moge sie dowiedzieć czegoś wiećej o tym panu? ktos ma jakis pomysł??
Napisano

Posiadam tabliczkę znamionową sygnowaną Karl Trippel, ze stalowych drzwi z podziemnego schronu znadującego się we Wrocławiu przy ulicy Krasińskiego.

pozdrawiam

Napisano
Mieszkam w domu, który Carl Tripple(Szwajcar) zamieszkiwal przed wojna i byl jego własnoscią.
To dom Powstanców Ślaskich 206-208.W 208 wlasciciel mial dwupoziome 300 m mieszkanie .Obecnie sa to 3 mieszkania.
8 lokali w klatce 206 sluzylo mu na wynajem ja sadze.
Potwierdzam, ze zajmowal sie produkcja pancernych drzwi, bo wiem od starszych lokatorow, ze po wojnie bylo ich sporo w piwnicy. Zreszta do dzis sa w piwnicy(wprawione)-wiem mamy schron.
Dokumenty budynku przedwojenne sa dobrze zachowane w Archiwum.
Pozdarwiam
Ola

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie