Skocz do zawartości

Kronowo

Gość Peter

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Proszę o wszelkie dane na temat bunkrów w lesie koło miejscowosci Kronowo na jeziorem Dejguny. Miejscowi mówią na nie unkry Himmlera". Jak jest na prawdę?.W prostej linii to ok. 5 km od Gierłoży (kw. Hitlera). Może ktoś eksplorował ?
Napisano
A nie są to przypadkiem fortyfikacje Giżyckiego Rejonu Umocnionego?, obok w Matrianach jest chyba cały i nieuszkodzony schron bojowy typu R105 z 1939 r.
Napisano
Witam.
Wydaje mi się, że kwatera Himmlera znajduje się za Pozezdrzem, po prawej stronie drogi w kierunku Węgorzewa.
Jeździłem tam dawniej ze znajomymi na wakacje nad jezioro Lemięt dawniej chyba Buholtz.
Napisano
masz rację kwatera jest
za pozezdrzem stoi tam jeden bunkier w miarę natomiast reszta jest rozwalona ale w okolicy
są o wiele ciekawsze miejsca znam takie jeżeli
ktoś reflektuje to proszę o
kontakt 0602-191-084.
Napisano
Hartmann, dzięki ale może masz jeszcze ten artykuł z MW. Niestety nie prenumeruję. Może być skan pod piotr.k@acn.waw.pl - do 50 MB (128k). Mam napisać o tym artykuł potrzebne mat. żródłowe. Byłem tam chwilę , ale strasznie zarośnięte. Jadę w sierpniu z W-wy na sesję zdjęciową
  • 1 year later...
Napisano
Bunkry pochodzić mają z I wojny światowej. Najlepszy dojazd od Sterławek W Drogą w kierunku Kronowa,przy ścianie lasu należy skręcić w prawo do Grzybowa.Z Grzybowa jedziemy na pole biwakowe na Lisim Ogonie (półwysep)Bunkry są zagłębione w ziemi na początku półwyspu, a na nich rośnie las.W czasie II wojny była tam centrala łączności sądząc po mundurach podległga SS. Z bunkrów tych pozyskano bardzo wiele kabli w 1945r. Solidniejszy kabel chyba łączności wyciągano tam ciągnikiem gąsienicowym z jeziora w 1945 r.Mógł być to być kabel energetyczny elektrownia chyba rezerwa dla Wilczego Szańca była bardziej na pólnoc za jeziorem bliżej miejscowości Doba.(W 1945 r ojciec znajomych był administraorem PNZ - tak się wcześniej nazywały PGR, w Grzybowie.
Napisano
Schrony koło Kronowa to Punkt oporu nr 3 frontu zachodniego Giżyckiej Pozycji Polowej (Loetzener Feldstellung) z 1915 roku. Składa się z 5 obiektów- 2 schronów koszarowych dla 42 żołnierzy każdy (jeden miał izbę opatrunkową, drugi kuchnię), schronu pogotowia i 2 wartowni. W czasie II wś stanowił zaplecze dla baterii plot chroniącej kwaterę Wolfschanze.
Napisano
opisy fortyfikacji odcinka Martiany znajdziesz na mojej stronie www.boyen.prv.pl
Napisano
Kolego Peter. Odezwij się do mnie na mój prywatny adres e-mail:bunker@wp.pl. Dysponuję sporym materiałem na temat schronów w okolicach Kronowa, w tym inwentaryzacją obiektów wykonaną przez studentów jednego z najlepszych specjalistów od fortyfikacji- dr.inż Krzysztofa Biskupa. Zapraszam teżna moją stronkę www.boyen.prv.pl
Napisano
W ubiegłym roku D.W. Bellona wydał książkę Z HITLEREM DO KOŃCA" opartą na wspmnieniach sekretarki Hitlera - T.Junge .Na stronie 36 tej książki znajduje się dopisek tłumaczy na temat lokalizacji kwatery marszałka Hermana Góringa. Według tego zapisu , znajdowała się w Kronowie nad jeziorem Dejguny.
Bez komentarza
Napisano
Kolego Rast
mam chyba do czynienia z którymś z przewodników po kwaterze Wolfschanze. Wielokrotnie byłem w Kwaterze i tyle słyszałem tam historii że ucho więdło. Gdyby wszystkiemu dać wiarę to w 1942 roku powstało by muzeum Wehrmachtu z filią w twierdzy Boyen, gdzie by eksponowano Bursztynową Komnatę. Oczywiście słyszałem też wiele o tajemnicach bunkrów nad Dejgunami, historie o wyciąganiu kabla itp. i już na ten temat można by napisać niezłą książeczkę. Trzymajmy się realiów i sensu budowy tych obiektów w 1915 roku, a nie jakiś poszukiwaczy sensacji.
Napisano
Bajanie zostawmy przewodnikom z Gierłoży. Czy słyszeliście o windach do podziemi w Wolfschanze? To też nieźle opisano. Trzymajmy się realiów a nie ludzkiego bajania.
  • 2 weeks later...
Napisano
Monety z czasów rzymskich znajdowano przy jeziorze Dejguny w miejscowości Dejguny ( miejscowość nie istnieje,niemiecka nazwa Deygunnen,przez kilka wieków była posiadłością należącą do włości rodziny Schenk von Tautenburg) oraz w miejscowości Grzybowo (niem. Grybowen,później Birkensee, przed II wojną własność rodziny von Bock).W Grzybowie znaleziono monety {cesarza Antoniusa} w dniu 2 lipca 1791r , w jeziorze 10 stóp od brzegu. Monety w Grzybowie pochodziły z cmentarzyska pruskigo,które znalazło się pod wodą.Poziom wody w jeziorach mazurskich podniósł się gwałtownie w XVIw.,w wyniku czego różne obiekty znalazły się pod wodą np. część drogi z Kalu (k/Węgorzewa) prowadzącej niegdyś do kościoła w Węgielsztynie.Rozmyta została też jeszcze póżniej
wysepka na południe od wyspy Upałty na której hrabia von Lehndorff wybudował w drugiej połowie XVIII w. piramidę poświęconą pamięci hrabiego Henckla von Donnersmarcka.
Podawano różne przyczyny podnoszenia się poziomu wód w jeziorach;wybudowanie tamy młyńskiej w Węgorzewie,wycięcie lasów , a także ruchy górotwórcze,które powodują minimalne,ale systematyczne wypiętrzanie lądu w części ,gdzie znajduje się odpływ wody z Wielkich Jezior Mazurskich.
Na jeziorze Dejguny znajdowały się dwie wyspy (obecna zmieniła kształt) według mapy ,kiedy jeziora nie rozdzielała linia kolejowa ( jeziora Dejguny i Dejgunek).
Chodzi tu o linię kolejową Królewiec,Bartoszyce,Kętrzyn,Ełk,której ostatni odcinek Kętrzyn- Ełk oddano do użytku w grudniu 1868r. Ciekawe,że porównanie tej starej mapy z współcześnie wykonaną mapą batymetryczną jeziora pozwala na stwierdzenie,że nigdyś na tym jeziorze były dwie wyspy.

Napisano
Niektóre ze znalezisk archeologicznych z rejonu jeziora Dejguny trafiły do zbiorów Prussia Muzeum w Królewcu. Himmler szególnie interesował się zbiorami archeologicznymi z okresu rzymskiego i znakami runicznymi.
(Jego podpis chociaż czytelny, przypomina jeden z takich znaków).Nic więc dziwnego,że już w 1943r zbiory archeologiczne z Królewca przewieziono na teren jednostki SS w Karolewie.
  • 1 year later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie