maciejtrala Napisano 18 Sierpień 2007 Autor Napisano 18 Sierpień 2007 Witam wszystkich. Chciałem opowiedzieć o dość ciekawych miejscach , które udało mi się odwiedzić w tym roku w Czechach.1. Twierdza Hanicka w górach orlickich.Bardzo ciekawe budynki naziemne ( oryginały z okresu wojny ) Natomiast cały podziemny kompleks to nowoczesny ( o ile można to tak nazwać - lata około 80 ) atomowy schron. Wycieczka z przewodnikiem podziemiami dość ciekawa ( mają opisy po Polsku ) trwa około półtorej godziny. Cena 60 koron :) jak ktoś będzie chciał zobaczyć zdjęcia to proszę o info - podeślę2.Okolice miejscowości HanusoviceSuper trasa rowerowa około 19 km w kółko, po drodze warte do zobaczenia partyzanckie bunkry - zachowane w idealnym stanie :) naprawdę warto. Przede wszystkim na rowerku dla zdrowia :o)3.Kolejne miejsce to okręg Valtice-Lednice na południu czech. Piękne winnice zamki pałacyki ścieżki rowerowe :o) i to czego się tam w ogóle nie spodziewałem - dwa lekkie bunkry - jeden strzegący zamku rybackiego a drugi skrzyżowania nie opodal :o) Ten pierwszy świetnie zachowany zamaskowany - niestety zamknięty drugi zaś standard - lekko podniszczony.4.Ostatnim miejscem , które naprawdę warto zobaczyć to zamek w Brnie. Kazamaty zostały przerobione przez wermacht na schrony , zachowana niemiecka centralka telefoniczna i coś co mnie bardzo zastanawia i muszę coś na ten temat znaleźć lub może Wy mi pomożecie. Kaplica w której na ścianie wisi niemiecki orzeł i betonowy kloc ze swastyką. Niestety nie mieli opisów po polsku :o) N9iemiecki albo francuzki a ja się nie znam na tych mowach :)Zdjęcia dołączę jak je zmniejszę :o) może nawet uda mi się dziś :o)Pozdrawiam Wszystkich
maciejtrala Napisano 18 Sierpień 2007 Autor Napisano 18 Sierpień 2007 tylna część bunkra chroniącego zameczku rybnickiego
maciejtrala Napisano 18 Sierpień 2007 Autor Napisano 18 Sierpień 2007 Przednia część bunkra chroniącego zameczku rybnickiego
maciejtrala Napisano 18 Sierpień 2007 Autor Napisano 18 Sierpień 2007 Twierdza Hanicka - a zamek z poprzednich oczywiście Rybacki :o)
maciejtrala Napisano 18 Sierpień 2007 Autor Napisano 18 Sierpień 2007 Partyzanckie bunkry w lasach czeskich :o)Więcej zdjęć na maila :o) oczywiście jak ktoś chce :o)
maciejtrala Napisano 18 Sierpień 2007 Autor Napisano 18 Sierpień 2007 zapomniałem jeszcze jednego.... w Mikulovie - tam nocowałem warto zobaczyć cmentarz Żydowski. 2500 nagrobków - ciekawostką jest to że został zachowany pomimo tego że Niemcy tam stacjonowali. Przewodniczka powiedziała że miała być to pamiątka dla Niemców wymordowanej kultury i rasy
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.