Kaligari Napisano 16 Sierpień 2007 Autor Napisano 16 Sierpień 2007 Kazdego roku w bawarskiej miejscowosci Schliersee obchodzona jest rocznica ku pamieci poleglym zolnierzom Freikorpsu Oberland.Freikorps ten podczas III powstania slaskiego a dokladnie miedzy 21-26 maja 1921 podjal zaciety atak na zajeta przez slazakow gore.I niebyloby to dlamnie niczym dziwnym ze niemcy sobie swietuja rocznice swoich poleglych kolegow,gdyby nie fakt ze ogladajac filmik z youtuba pod koniec 2 minuty wypowiada sie Pan Bernhard Pawlik przewodniczacy Rady Miasta Germeringi tutaj cytuje:...zbrodniarzami 20 wieku sa,tymi zbrodniarzami sa Polacy i ich ofiarami byli Litwini!Ukraincy!Bialorusini!Czesi!Niemcy!i Zydzi!!!To trzeba powiedziec i to wlasnie mowie!²http://www.youtube.com/watch?v=HBZqJ1njhzY&mode=related&search=Pan Pawlik zapomnial powiedziec tylko ze urodzil sie i wychowal obok Oswiecimia co do jego pogladow politycznych nie trzeba chyba wiecej nic dodawac-lubi nas bardzoInni kombatanci obchodzacy rocznice oczywiscie nic o tym niewiedza ze Freikorps otworzyl droge do wladzy hitlerowi,niemowiac juz o zbrodniach SS.Jest to przykre i dziwi mnie tylko fakt ze czlowiek na takim stanowisku,osoba publiczna jest w stanie przed kamera bezkarnie opowiadac takie bzdury.Pozatym mowa ciala Pana Pawlika kogos mi przypomina:/
to17071990 Napisano 16 Sierpień 2007 Napisano 16 Sierpień 2007 Pan przewodniczący chyba na kilku" lekcjach historii nie byl w szkole :)A tak serio , to bez komentarza.To na pewno rozpęta burzę
martian. Napisano 16 Sierpień 2007 Napisano 16 Sierpień 2007 Oj wcięło mój post?! Sorki ale i tak delikatnie sie o owym pacjencie wypowiadałem.
kindzal Napisano 16 Sierpień 2007 Napisano 16 Sierpień 2007 Nie tylko twoj hehehehe,moderator szaleje....Ty sie wyraziles delikatnie,a ja bym sie chcial delikatnie" zajac tym hitlerowcem !
hombrero Napisano 16 Sierpień 2007 Napisano 16 Sierpień 2007 To jeszcze jest pikus. Czytajac komentarze to dopiero staja mi wlosy na glowie.Oczywiscie jako narod ktory rozpetal dwie wojny swiatowe, musza sie jakos bronic i szukaja wine u innych,ale uwazam ze historja nic ich nie nauczyla (przynajmniej niektorych).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.