Skocz do zawartości

Gora Swietej Anny 1921

Kaligari

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kazdego roku w bawarskiej miejscowosci Schliersee obchodzona jest rocznica ku pamieci poleglym zolnierzom Freikorpsu Oberland.
Freikorps ten podczas III powstania slaskiego a dokladnie miedzy 21-26 maja 1921 podjal zaciety atak na zajeta przez slazakow gore.

I niebyloby to dlamnie niczym dziwnym ze niemcy sobie swietuja
rocznice swoich poleglych kolegow,gdyby nie fakt ze ogladajac filmik z youtuba pod koniec 2 minuty wypowiada sie
Pan Bernhard Pawlik przewodniczacy Rady Miasta Germering
i tutaj cytuje:
...zbrodniarzami 20 wieku sa,tymi zbrodniarzami sa Polacy i ich ofiarami byli Litwini!Ukraincy!Bialorusini!Czesi!Niemcy!
i Zydzi!!!To trzeba powiedziec i to wlasnie mowie!²

http://www.youtube.com/watch?v=HBZqJ1njhzY&mode=related&search=

Pan Pawlik zapomnial powiedziec tylko ze urodzil sie i wychowal obok Oswiecimia co do jego pogladow politycznych nie trzeba chyba wiecej nic dodawac-lubi nas bardzo

Inni kombatanci obchodzacy rocznice oczywiscie nic o tym niewiedza ze Freikorps otworzyl droge do wladzy hitlerowi,niemowiac juz o zbrodniach SS.

Jest to przykre i dziwi mnie tylko fakt ze czlowiek na takim stanowisku,osoba publiczna jest w stanie przed kamera
bezkarnie opowiadac takie bzdury.
Pozatym mowa ciala Pana Pawlika kogos mi przypomina:/
Napisano
To jeszcze jest pikus. Czytajac komentarze to dopiero staja mi wlosy na glowie.Oczywiscie jako narod ktory rozpetal dwie wojny swiatowe, musza sie jakos bronic i szukaja wine u innych,ale uwazam ze historja nic ich nie nauczyla (przynajmniej niektorych).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie