Skocz do zawartości

D-day Hel Helville- tragedia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam w dniach 9.08-12.08 w helu odbył się cykl inscenizacji związanych z nową grą Medal of Honor Airborn. Reklamowane było to jako żywa historia że o wszystko można sie pytać. Oto co było żywą historią:
-gdy zapytałem się z jakiej fabryki jest oryginalny mauser którego posiadał (stan magazynowy z biciami) jeden z inscenizatorów nie uzyskałem żadnej odpowiedzi
-gdy poprosiłem innego uczestnika, czy mógłbym mi pokazać jak rozebrać zamek od mausera bo mam taki sam , tylko nierozruszany wykopek, ten zasłonił go ręką i powiedział, ze to tajemnica i że mam sie zapisać do kółka strzeleckiego
-strzelano z ak 47 ( nie stg 44)
- kiedy jeden strzelał do drugiego z 2 m ten dalej bieg- wyglądało to ardzo realnie"
Po prostu banda nadętych snobów czekających aż ktoś zrobi sobie z nimi zdjęcie, i powie jaki jest piękny. Zero
żywej historii"
  • Odpowiedzi 79
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Tak, tylko jednemu coś się stało , tragedia odnosi się do wykonania i całego zachowani uczestników. - nadętych najmądrzejszych snobów. A każdy z nich sie boi pytań bo można ich bardzo łatwo zagiąć". To najlepiej powiedzieć ze tajemnica. WSZYSTKO TO ODNOSI SIE DO STRONY NIEMIECKIEJ
Napisano
Kojarzy mi się sytuacja z któregoś zimowego MWB i wystawy grup rekonstrukcyjnych. Ktoś napisał komentarz w stylu Sami chłopcy prezentowali się ok, ale organizacja imprezy to wielka porażka! Kiełbaski były zimne i stare (...)" :D
Napisano
sranie w banie... byłem na stanowisku niemeckim przez 3 dni i odpowadałem na setki pytan zadawanych przez dorosyłych jak i młodzierz i dzieci. ludzie byli zapraszani na pozycje niemeckie aby mogli sobie zrobic fotke i to nie z niemcami ale sami w niemieckim mundurku w hełmie i z karabinem.. byli wozeni motorem i wpuszczni do czołgu... jakos nie widziałemzeby kogos spławiono
Napisano
To jest żywa historia"?? Jeśli ma sie spotkać z pasjonatami" to oczekuje odpowiedzi na proste pytania. A jaką tajemnica jest zamek mauser przepraszam?? Czy mamy rok 1898?? żeby trzeba było to ukrywać??
Napisano
A pomyślałeś o tym, że rekonstruktor mógł nie wiedzieć jak rozebrać zamek ? Posiadanie zamka broni (np. Mausera) jest nielegalne w świetle przepisów, więc niby skąd rekonstruktor ma wiedzieć jak to w praktyce zrobić ? Na codzień ma atrapę z aluminium, w której zamek to monolit z komorą zamkową.

Widzę też pewne symptomy niezdrowego podejścia, czy to że łaskawie pojawiłeś się na tej imprezie oznacza że wszyscy mają zacząć skakać dookoła Ciebie bo tego oczekujesz ? Chyba nie o to chodzi. To nie Medal of Honor, a rekonstruktorami nie steruje się myszką i klawiszami ...
Napisano
No jeśli dla ciebie monolit to mauser w stanie magazynowym to gratuluje. Co jest nielegalnego w zamku mausera w rękach osoby z zezwoleniem , bo jeśli nie miał zezwolenia to był zdeaktywowany. czyli na jedno wychodzi- do rozebrania. Czy tak trudno sprawdzic fabryke z której ma sie broń?? To jak on go czyści ?? Oddaje do czyszczenia tak?? No to niezłe antytalęcie jeśli niemoże nauczyć sie kilku rzeczy.
Napisano
99% tych mauserow to byly pozyczone nie wlasnosc rekonstruktorow, tak ejst zawsze, bo rekonstruktor nie ma w domu ani sprawnego z pozwoleniem, ani deko - bo na nie tez trzeba miec pozwolenie. Co w tym strasznego ze nie umie rozebrac zamka skoro przez nasze poje***ne prawo nie moze miec nawet dekowca pospawanego w domu?? W domu to mamu odlane z aluminium/staliwa kawały metalu kształtem przypominajace komore z zamkiem. Zadolony?
Napisano
To niech sie nie zachowuje jak snob . Że tajemnica niech powie ze nie jego a nie czy to wstyd się przyznać ?? I jeśli sie przygotowywuje na taki pokaz to tak podstawowa rzecz powienien wiedzieć gdzie został jego pożyczony mauser" został wyprodukowany, ale kolega mówił,że jest zdeaktywowany.
Napisano
A skad mam wiedziec gdzie wyprodukowano mausera ktorego widze 1 raz na oczy i dostaje do rąk na godzine? Kraj produkcji mozna podac ale nie licz na wiecej bo to nierealne majac cos na chwile a i rozbierac tego niezbyt mozna bo a nóż cos walnie i co wtedy? Niestety póki to po***ne prawo sie nie zmieni bedzie tak do kitu jak jest, a to ze 1 osoba jest pozbawionym taktu i obycia typem to nie znaczy ze wszyscy rekonstruktorzy/cala impreza byla do kitu.
Napisano
Matek, jeśli masz w domu wykopek mausera to lepiej się go pozbądź i szykuj się na rewizję.

A kwestię broni wyjaśnił już ober schutze. Rekonstruktorzy mają odlewy, a ci co szczęśliwie wypożyczą broń z filmówki, skąd mają wiedzieć gdzie została wyprodukowana? Myślisz że każdy z nas nosi w głowie encyklopedię niemieckich kodów producentów?
Napisano
Niemam mausera a chciałbym miec . Ciekawi mnie broń którą walczono w czasie obu wojen i jeszcze ludzie walcza. Tak więc chciałbym zobaczyć rozebranie zamka na własne oczy , poniewaz resztę broni już widziałem
Napisano
To już kolegi w Szczytnie nie uczą jak postępować operacyjnie, żeby wykryć wśród rekonstruktorów potencjalnych terrorystów, którzy w 15 sekund rozkładają zamek od mausera z okrzykiem allach albar!!!" (zapis fonetyczny):-). Utopcie Panowie głupeusza i hak mu w smak.
Napisano
Powiem wam tak , to jest moj4e zdanie na temat tej rekonstrukcji , mozecie mieć inne. Jako uczestnikowi też by mi sie wydawało żew wszystko jest fajnie ale nie było.
Napisano
Jezeli i pozostałe punkty sa prawdziwe to faktycznie tragedia, dno i 2m mułu.
Jak można było strzelać z kałacha zamiast Stg!?!?!?!?!
A słyszałem (bo niestety nie byłem) że nie było Dakot i oryg barek desantowych i ani jednego Shermana DD... Żenada Panowie....
Napisano
Widze ze panuje ogólna policyjna fobia ,jeśli tak uważacie to wasza sprawa , widze ze na trym forum nie można nic powiedzieć ,bo kto myśli inaczej niż wy jest od razu policjantem zaraz każdy jest policjantem. Z wami nie można dyskutowac , bo wy jesteście najmądrzejsi jak ci niewszyscy ( mam nadzieje że to jest many odsetek) rekonstruktorzy". Amerykanie ok. Mogę pochwalić sprowadzone wozy. Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie