nadawca Napisano 4 Sierpień 2007 Autor Napisano 4 Sierpień 2007 Czy ktos z szanownych kolegów ma blizsze informacje o działaniu polskich wojsk na tych terenach gdzie warto szukac i jakie mogą byc tego efekty pozdro
nadawca Napisano 4 Sierpień 2007 Autor Napisano 4 Sierpień 2007 ostatni raz jak byłem przeszliśmy z 10 km i po całym dniu poszukiwań znależliśmy kilka odłamków nabój i dwie rzeczy które nie sa mi znane prosił bym o wiecej informacji gdzie szukać Szkoda właśnie że te tereny polski są mało znane pozdrawiam
prusak1917 Napisano 4 Sierpień 2007 Napisano 4 Sierpień 2007 witaj, nadawca ,chodzi ci o wizne nie daleko koło łomży
prusak1917 Napisano 4 Sierpień 2007 Napisano 4 Sierpień 2007 jeżeli tak .to tam przetoczyła sie kampania wrześniowa znalazłem tych rejonach pare fajnych fantuw najlepsze to skrzynki do ckm 2 sztuki chełmy polske i niemieckie
prusak1917 Napisano 4 Sierpień 2007 Napisano 4 Sierpień 2007 a tak wyglądały częsci w wsrodku sygnowane orzełkami
Pit_100 Napisano 4 Sierpień 2007 Napisano 4 Sierpień 2007 A znalezisko pewnie sprzed kilkunastu lat, że się tak ładnie farba zachowała.
prusak1917 Napisano 4 Sierpień 2007 Napisano 4 Sierpień 2007 znalezione z 3lata temu w piachu przy rosadzonym POLSKIM bunkrze było bardzo dużo wapna żwiru piasku prawdopodobnie pozostałosci przy budowie bunkra ktoś tam kopał ale odechciało mu sie była tam duza ilośc gwozdziw tym miejscu i tak je znalazłem.
nadawca Napisano 5 Sierpień 2007 Autor Napisano 5 Sierpień 2007 Witaj prusak 1917 tak chodzi mi o Wizne koło łomży byliśmy tam tydzien temu i przeszliśmy z 10km od Góry Strękowej w zdłuż Narwi w kierunku Giełczyn przeszukaliśmy też część okopów w lasku znajdującym sie pomiędzy Górą Strękową a Giełczynem i znależliśmy kilka odłamków i jeden nabój Tak potem się zastanawiałem z koleszką że chyba lepiej nam by było iść w przeciwnym kmierunku w strone miejscowośći Karpiki daj znać jak możesz które rejony radził byś nam żebyśmy jeszcze raz sprawdzili pozdrawiam
prusak1917 Napisano 5 Sierpień 2007 Napisano 5 Sierpień 2007 a chodziłes w szablakach przy narwi tam napewno znajdzesz byłem tam wczoraj kilka rzeaczy sie wykopało ale zbytnio nic cekawego kreći się tam zbyt dużo turystów tam leżo tony łusek mośięznych metalowyh otrudnia to zdecydowanie kopanie piszczy wszedzie, ale sie trafiajo fanty (uważj na niewypały co drugi dołek granat )
prusak1917 Napisano 5 Sierpień 2007 Napisano 5 Sierpień 2007 a zapomniałem dodac (chodz przy wysadzonych bunkrach )w okolicy jest ich pare
Ados2 Napisano 5 Sierpień 2007 Napisano 5 Sierpień 2007 Też byłem nad Wizną i przy bunkrach znalazłem łuskę i odłamków co wy tam znajdujecie toż tam tych odłamków od cholery na drodze nawet leżą pozdrawiam
prusak1917 Napisano 5 Sierpień 2007 Napisano 5 Sierpień 2007 tak ale wsrud odłamkuw hełm wykopałem trzeba byc upartym;)
nadawca Napisano 5 Sierpień 2007 Autor Napisano 5 Sierpień 2007 mógł byś mnie bardziej na kierować na te szable przy narwi bo jak narazie nie mam pojęcia gdzie one się znajdują. Oprocz Wizny masz może jeszcze jakieś miejsca warte szukania chodzi mi o woj podlaskie
Ados2 Napisano 6 Sierpień 2007 Napisano 6 Sierpień 2007 no gratuluje tak wielkiej determinacji :) pozdrawiam
k.roszkowski Napisano 7 Sierpień 2007 Napisano 7 Sierpień 2007 Miejscowość Szablak znajduje się koło Nowogrodu i nie ma nic wspólnego z Wizną.
nadawca Napisano 7 Sierpień 2007 Autor Napisano 7 Sierpień 2007 miejscowość Szablak ma więcej wspolnego z Nowogrodem a nie z Wizną też mi tak sie wydaje mam też pytanie czy warto tam jechać w wykrywaczem?????????????????????????????????
k.roszkowski Napisano 8 Sierpień 2007 Napisano 8 Sierpień 2007 Zawsze warto poszukać. Okolice Nowogrodu tak samo jak i okolice Wizny oraz Andrzejewa i Łętownicy są raczej dość dokładnie przekopane.A jak nic nie znajdziesz to możesz zaliczyć skansen w Nowogrodzie oraz pooglądać przyzwoicie zachowane schrony polskie w pobliżu Nowogrodu.
Gebhardt Napisano 9 Sierpień 2007 Napisano 9 Sierpień 2007 Apropos niezbednika Prusaka. Ciekawi mnie data - 1939 bo zestaw (niepelny) jest do (chyba) lkm Maxim 08/15 a moze ckm wz 08 (o ile pamiec nie myli wg instrukcji szczypce byly w zestawie lkm) ktorych w polsce nie produkowano. Wiec pytanie dla znawcow czy jest to jaki miarriage skrzynki niezbednika ckm wz 30 czy faktycznie produkowno w polsce skrzynki zastepcze?
prusak1917 Napisano 9 Sierpień 2007 Napisano 9 Sierpień 2007 tak jest koło nowogrodu wioska ,ale czy warto tam jechac ?byłem wczoraj i wykopałem ładnego ,M.A,:) UWAGA NA LESNICZEGO PILUJE
nadawca Napisano 10 Sierpień 2007 Autor Napisano 10 Sierpień 2007 mógł byś bardziej sprecyzować co wykopałeś pozdrawiam
Ados2 Napisano 16 Wrzesień 2007 Napisano 16 Wrzesień 2007 Jak tam czy ktoś ostatnio był z was nad Wizną i coś ciekawego znalazł pozdrawiam
viking191 Napisano 5 Wrzesień 2008 Napisano 5 Wrzesień 2008 witam no właśnie panowie to już prawie rok miną a tu chyba nikt nie jezdzi na Wizne?
bossmann1 Napisano 30 Grudzień 2008 Napisano 30 Grudzień 2008 jezdza ale sie nieprzyznaja. jest to fakt ze przedpola sa pokopane przez ludzi z wykrywka coraz saperzy interweniuja ale mozna jeszcze cos znalesc.na samym odcinu obrony wizna jest agroturystyka a wlasciciel pasjonatem i ma wykrywke a zainteresowanych bierze na wykopki.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.