kamdrum Napisano 3 Sierpień 2007 Autor Napisano 3 Sierpień 2007 Witam,Trafiłem ostatnio łuskę mauserowską z biciami: na 12 tej S.S. na 6 tej 571.Wiem już, że numer 571 to numer katalogowy DWM dla tego typu amunicji.Czy ktoś wie natomiast co oznacza S.S., co to jest za system znakowania i w jakich latach łuska ta mogła być wyprodukowana?Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!
Fan98k Napisano 3 Sierpień 2007 Napisano 3 Sierpień 2007 Zajrzyj tutaj : http://www.sammlermunition.de/wk2_7.9mm.htm
Fan98k Napisano 3 Sierpień 2007 Napisano 3 Sierpień 2007 Prawdopodobnie pierwsze S oznacza producenta Spandau, a drugie S Spitzgeschoß, tak oznaczano amunicje zeby rozroznic 8x57I od 8x57IS gdyz te drugie mialy wzmocniony ladunek. Wyglada na to ze twoja luska jest z 1 wojny.Moze sie jeszcze ktos wypowie na ten temat.
kamdrum Napisano 3 Sierpień 2007 Autor Napisano 3 Sierpień 2007 Witam,Trafiłem ostatnio łuskę mauserowską z biciami: na 12 tej S.S. na 6 tej 571.Wiem już, że numer 571 to numer katalogowy DWM dla tego typu amunicji.Czy ktoś wie natomiast co oznacza S.S., co to jest za system znakowania i w jakich latach łuska ta mogła być wyprodukowana?Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!
Pytanie
kamdrum
Trafiłem ostatnio łuskę mauserowską z biciami:
na 12 tej S.S. na 6 tej 571.
Wiem już, że numer 571 to numer katalogowy DWM dla tego typu amunicji.
Czy ktoś wie natomiast co oznacza S.S., co to jest za system znakowania i w jakich latach łuska ta mogła być wyprodukowana?
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.