Gość Napisano 4 Grudzień 2003 Share Napisano 4 Grudzień 2003 Witam wykopałem ostatnio taką łuskę DWM/8X57/JR wiem że DWM to deutsche-waffen and munitionsfabrik " może sie mylę ,czy ktoś wie cos na ten temat?? z góry dziękuje za odpowiedzi pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 4 Grudzień 2003 Share Napisano 4 Grudzień 2003 8*57 JR myśliwski, w sumie to myśliwska wersja naboju mauzer 88I od karabinu Mauzera z 1888, ale z wystającą kryzą. (J - Jeger - myśliwski) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzyk Napisano 5 Grudzień 2003 Share Napisano 5 Grudzień 2003 witammało jest informacji, w literaturze przedmiotu i internecie na temat duńskiej amunicji. oto kody zakładów:AA (+rok), AMA (+rok), AMA (+korona), HA (+rok), HA (przeplecione), VI - Haerens Ammunitionsarsenalet (duński arsenał państwowy), CopenaghenDIS - Dansk Industrj Syndakat, CopenaghenDRS - Dansk Refkylrffel Syndakat, CopenaghenHL - Haerens Krudt Patroneret i LaboratorievaerkstedetK - Karlsberg Ammunitionsarsenalet, KarlsbergX - Hovedarsenalet Laboratorium, Copenhagenpjj - Haerens Ammunitionsarsenalet, Copenhagen, pod niemiecką okupacją. wiem jeszcze, że białe dno łuski (całe) oznacza nabój z pociskiem smugowym.może ktoś ma więcej informcj i się podzieli ?pozdrawiam - jerzyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro5 Napisano 5 Grudzień 2003 Share Napisano 5 Grudzień 2003 WitamJerzyk, czy możesz podesłac mi źródło (link, tytuł publikacji) z którego czerpałeś informacje na ten temat ?Z góry dziękujęPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Grudzień 2003 Share Napisano 4 Grudzień 2003 Witam wykopałem ostatnio taką łuskę DWM/8X57/JR wiem że DWM to deutsche-waffen and munitionsfabrik " może sie mylę ,czy ktoś wie cos na ten temat?? z góry dziękuje za odpowiedzi pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Grudzień 2003 Share Napisano 4 Grudzień 2003 Chyba przedwojenna myśliwska. Co do firmy, to masz rację.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Grudzień 2003 Share Napisano 4 Grudzień 2003 zapomniałem dodać że łuska posiada wystającą kryaę. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Grudzień 2003 Share Napisano 4 Grudzień 2003 Ijescze raz co to za pociski z oznaczeniami RA/17 HA/1940/V.I.40 HL/1937/V.I.35 pytanie jak się nazywają te łuski ,w jakim kraju produkowane . Szkoda bo Niemam możliwości dodać fotek kalibru nie podam bo są zdeformowane. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro5 Napisano 4 Grudzień 2003 Share Napisano 4 Grudzień 2003 Witam.Oznaczenie RA to moze być USA lub Norwegia, te dwie pozostałe (HA/1940/V.I.40, HL/1937/V.I.35) to Dania. Duńskie to najprawdopodobniej 8x58R Krag, więc ta trzecia to najprawdopodobniej to samo.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Grudzień 2003 Share Napisano 4 Grudzień 2003 Dzięki bardzo ale jak brzmi dokładna nazwa tych pocisków tylko krag" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro5 Napisano 4 Grudzień 2003 Share Napisano 4 Grudzień 2003 Dokładnie to brzmi tak :8x58R Danish Krag M-1889 i są to są to naboje bądź łuski jak w twoim przypadku a nie pociskiPozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Grudzień 2003 Share Napisano 4 Grudzień 2003 Dzięki bardzo . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzyk Napisano 5 Grudzień 2003 Share Napisano 5 Grudzień 2003 witamtrudno mi teraz podać wszystkie źródła informacji bo tematem cechowania amunicji zajmuję się już ...dzieści lat, ale na pewno znajdziesz coś ciekawego, nie tylko dotyczącego cech tej amunicji na:http://cartridgecollectors.org/headstampcodes.htmhttp://www.bordingl.com/zfondelli.htm pozdrawiam - jerzyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Gość
DWM/8X57/JR
wiem że DWM to deutsche-waffen and munitionsfabrik "
może sie mylę ,czy ktoś wie cos na ten temat??
z góry dziękuje za odpowiedzi
pozdr.
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.