Skocz do zawartości

Romowie a wojsko

liha

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.Zastanawia mnie jedna rzecz , czy spotkaliście się może z jakimiś zapiskami o Cyganach w WP , znaczy w czasie wojny i teraz??? I jak to jest z nimi i obowiązkiem służby?? pozdrawiam.liha
Napisano
witaj :) żeton. no właśnie to jak to jest , pytam wyłącznie z ciekawości , muszą ale się migają?? Kurcze w życiu nie widziałem Cygana w wojsku czy pracy, no a przecież są obywatelami Polski.pozdrawiam.liha
Napisano
witaj. Powiesz szczerze, że nie wiem jak to jest prawnie unormowane ale zapodałeś mi ciekawy temat dlatego popytam mądrzejszych ode mnie i jak coś się dowiem to dam znać.
Napisano
Aha, jeśi chodzi o prace to taki jeden jegomość miał u mnie w mieście smażanie ryb...funkcjonowała może z miesiąc;)
Napisano
A ja powiem ,że widziałem jednego najprawdziwszego Roma w woju.Pierwsza połowa lat 80-tych jedna z jednostek zielonych" w Modlinie.Pięknie grał na skrzypcach, a pamiętach to dlatego ,że praktycznie zawsze przysyłali go jak wojsko organizowało jakąs imprezke dla dzieciarni czyli dla mnie tez bo byłem szczylkiem wtedy :)
Napisano
Jak byłem na wstawce był wywołany cygan ale w jego imieniu
przyszedł chyba ojciec, poprosił pana przewodniczącego za drzwi i,................ już więcej nazwiska cygana nie
czytali / czyli cyganie znikają na wstawkach ;-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie