wojpo7 Napisano 24 Lipiec 2007 Autor Napisano 24 Lipiec 2007 prosze o pomoc w identyfikacji oznaczen łusek. spotykałem się z różnyma ale takie oznaczenie na takiej łusce 12,7 mm pierwszy raz spotykam.
fafura Napisano 25 Lipiec 2007 Napisano 25 Lipiec 2007 Jak zapalnik jest kompletny to napewno jest niebezpiecznyNajbardziej niebespieczny jest jego detonatorLepiej nie ruszać i głęboko zakopać
fanatyk6 Napisano 25 Lipiec 2007 Napisano 25 Lipiec 2007 A pro po sygnatur wpisz w google: waffenamt...
jerzyk Napisano 25 Lipiec 2007 Napisano 25 Lipiec 2007 Witamnapisy na łusce nb. sygnałowego :1 wiersz - nabój sygnałowy dymny czerwony2 wiersz - producent (hgs - W. Gustav Burmeister Burmester, Pyrotechnische Fabrik u. Signalmittelwerk, Hamburg, data elaboracji3 wiersz - data przydatności do użycia (zużyc do ...)na dnie - kod producenta łuski :cbl - Vereinigte Deutsche Metallwerke AG, Zweigniederlassung Süddeutsche Metallindustrie,Nürnberg W. fnk - Adolf Hopf AG, Metallwerke Tambach-Dietharz, Thüringenpozdrawiam -j.
Digger Napisano 25 Lipiec 2007 Napisano 25 Lipiec 2007 Co do łuski 12,7 mm to została wyprodukowana w wytwórni St. Louis Ordnance Plant, St. Louis w roku 1943.co do łuski od rakietnicy to produkcja niemiecka pozdrawiam!!!
wojpo7 Napisano 25 Lipiec 2007 Autor Napisano 25 Lipiec 2007 ok. to że łuski od rakietnicy sa niemieckie to wiem ale co oznaczają te sygnatury na spodzie. 3 łuski i 3 sygnatury.
wojpo7 Napisano 24 Lipiec 2007 Autor Napisano 24 Lipiec 2007 prosze o pomoc w identyfikacji oznaczen łusek. spotykałem się z różnyma ale takie oznaczenie na takiej łusce 12,7 mm pierwszy raz spotykam.
wojpo7 Napisano 24 Lipiec 2007 Autor Napisano 24 Lipiec 2007 mam równiez pytanie dotyczace róznych oznaczeń na spodzie łusek od rakietnicy.prosze o identyfiakcjęna jednej łusc widnieje tylko wybite oznaczenie - fnk - wysokość 82 mm,kolejna łuska od rakietnicy - oznaczenie - cbl - wysokość 133 mmoraz jedyna jaką posiadam ma dość dług oznaczenie tj - 2/39/P397/2oraz małe pytanie z innej beczki - otóż ostatnio znalazłem zapalnik od granatu - tak przypuszczam ponieważ nie ruszałem go - pytanie moje to czy zapalnik sam w sobie od jakiegokolwiek granatu jest niebezpieczny. prosze o pomoc.
zborap Napisano 24 Lipiec 2007 Napisano 24 Lipiec 2007 To łuska amerykańska, która minimalnie różni się wymiarami od rosyjskich (kaliber identyczny).
wojpo7 Napisano 24 Lipiec 2007 Autor Napisano 24 Lipiec 2007 dzieki za id łuski - proszę o dalsze informacje na temat tych aluminiowych od rakietnicy oraz zapalników
Pytanie
wojpo7
prosze o pomoc w identyfikacji oznaczen łusek. spotykałem się z różnyma ale takie oznaczenie na takiej łusce 12,7 mm pierwszy raz spotykam.
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.