Nazir Napisano 23 Lipiec 2007 Autor Napisano 23 Lipiec 2007 Witam! Czy ktoś by mógł mi powiedzieć co się mieściło i się działo podczas II wojny światowej w Biedrusku (Weissenburg) koło Poznania? Jakie jednostki tam stacjonowały i czy ktoś posiada jakieś zdjęcia lub dokumenty z tego miejsca? Pozdrawiam
R23 Napisano 24 Lipiec 2007 Napisano 24 Lipiec 2007 tam zawsze się coś dzieje...http://pl.wikipedia.org/wiki/Biedrusko
Nazir Napisano 24 Lipiec 2007 Autor Napisano 24 Lipiec 2007 to widziałem ale o II wojnie to naprawde niewiele napisane
Saper93 Napisano 24 Lipiec 2007 Napisano 24 Lipiec 2007 Witaj Nazir!W biedrusku mieścił się poligon. Ale była na tym terenie kiedyś wieś zwana Łagiewnikami. Około roku 1939 leciał tam niemiecki samolot , który został zestrzelonyprzez wojsko RP, a okoliczni mieszkańcy (w tym ciotka mojego ojca, czy tam dziadka i jej rodzina) złapali załoge i pasarzerów i nie wiadomo co znimi zrobili. Najprawdopodobniej zabili, a niemcy dowiedzieli się o tym poczym zamordowali wszyskich, a ciotka w ciąży została zcięta" w siedzibie gestapo, w Poznaniu na ulicy Młyńskiej, choć nie miała z tym nic wspólnego! Stoi tam pomnik z nazwiskami, nazywała się Marta Buszka i jest pierwsza na liście. POZDRAWIAM!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.