Siwy008 Napisano 23 Lipiec 2007 Autor Napisano 23 Lipiec 2007 Witam Jak najlepiej ustawić solarisa na monetki Pozdrawiam dziekuje
Perkuno Napisano 23 Lipiec 2007 Napisano 23 Lipiec 2007 A nie lepiej na Dynamicznym? Wydaje mi się że lepiej odrzuca rdzewne szpargały i eliminuje inne niepożądane dźwięki. No i namierzanie jest. Pozdro.
Siwy008 Napisano 24 Lipiec 2007 Autor Napisano 24 Lipiec 2007 Dzieki sprobuje tego i drugiego a 2 pytanie pod drewnem jak najlepiej ustawic mam na oku stary dom i musze pod podłogą sprawdzic dzieki pozdrawiam
BroTheR Napisano 25 Lipiec 2007 Napisano 25 Lipiec 2007 Ikucira jeśli dyskrymke na 5" to chyba MIXD bo w MIXA to dyskrymki" niet :)Pozdro
jakofako Napisano 25 Lipiec 2007 Napisano 25 Lipiec 2007 Witam!Na monety zdecydowanie tryb dynamiczny,trzy tony,dyskryminacja na 3/4,a więc na godz.3,czułość w zależności od warunków terenowych oraz dostrojenie do gruntu.Z moich obserwacji wynika,że te ustawienia gwarantują najlepsze wyniki,ale oczywiście to kwestia gustu i ktoś inny może preferować inne ustawienia.Pozdrawiam!
Spiderski Napisano 27 Lipiec 2007 Napisano 27 Lipiec 2007 BroTheR: dyskrymka na 5" w MIXA, chodzi ładnie tylko tak: dynamik dyskryminuje a statyk widzi wszystko. Ale się idzie połapać czy kolor czy żelazo. Na kolorze dynamik piska - statyk piska. Na żelazie dynamik nie piska a statyk piska. Ale praca na MIXie jest dobra bo niema tyle zakłuceń np od trakcji kolejowej lub lini energetycznej napowietrznej.Na statyce z dyskryminacją się cieżko chodzi bo lekko uniesiesz cewkę i statyk piszczy. Tzn. że trzeba prowadzić idealne na tej samej wysokości cewkę.Ja używam na monetki ustawień:Ustawienie ebechów" jak RUTUS przykazał w instrukcji obsługi.Grunt na OK i milimetr w prawo (nie pokazuje tyle kamieni magnetycznych).Dyskryminacja na więcej niż połowę ale nie 3/4 tylko troszkę mniej.Głośność na 3/4 więcej nie mogę bo ogłuchnę.Czułość niemniej niż połowa ale przeważnie na 3/4 i ciupkę więcej.No i oczywiście trzy tony. Niestety niemogę ich rozgryść, wiem co oznaczają dzwięki niski, średni, wysoki ale Solaris ma jeszcze zmienne modulacje dzwięków i tego niemogę rozgryść na słuch.Acha i pytanie jaki rodzaj metalu pokazuje solaris na 10 - 11 kwadraciku.pozdrArtur
anty-szkodnik przysypywacz Napisano 30 Lipiec 2007 Napisano 30 Lipiec 2007 Też mam Solarisa i chodzę na MIXA.Zauważyłem że naprawdę wszystko zależy od gruntu i położenia fantu.Jeżeli monetka będzie stała pionowo w gruncie,to tym samym zmniejsza się skuteczność wykrycia jej.Ale ogólnie ,to naprawdę super wykrywacz,stać go nawet na wyciąganie z ziemi drobinek koloru wielkości ok 2-3 mm z głębokości około 15 cm (w piasku).Próbowałem chodzić z innymi ustawieniami ,jednak stwierdziłem ,że MIXA jest ok.
Savek Napisano 6 Sierpień 2007 Napisano 6 Sierpień 2007 Małe pytanie: po 4 godzinach łażenia mam nadal problemy z namierzaniem środkowym przyciskiem. Otóż tu gdzie jest najmocniejszy sygnał oczywiście nie ma fantu. Jest losowo przesunięty. Nie testowałem tego jeszcze na zakopanym własnoręcznie graciku i pewnie chodzi o jego położenie w gruncie i stąd się bierze przesunięcie... Jakieś porady czy po prostu brak mi praktyki i z czasem dojdę?
Spiderski Napisano 7 Sierpień 2007 Napisano 7 Sierpień 2007 W czasie namierzania masz na wyświetlaczu skalę w dolnej części. Z tym, że wzmocnienie skali namierzania na 0 w ustawieniach. Śledź tą skalę i jak będzie najdalej wysunięta w tym miejscu kop.pozdrArtur
MOLA Napisano 26 Sierpień 2007 Napisano 26 Sierpień 2007 Witam,od czego tak rdzewiwja srubki na obudowie wyswietlacza czy to efekt normalnej eksploacjihttp://www.allegro.pl/item229655854_rutus_solaris_bcm_okazja_100_sprawny_.htmlacji?
MOLA Napisano 26 Sierpień 2007 Napisano 26 Sierpień 2007 Sorki ale link nie działa poprawnie. na aukcji był rurus ktory miał zardzewiałe srubki w obudowie wyswielacza i pytanie j/w .podrawiam
rebe Napisano 26 Sierpień 2007 Napisano 26 Sierpień 2007 Witam u mnie jest podobnie. Według mojej oceny wpływ na to ma wilgotność powietrza, rosa.Śruby są stalowe. Ja głównie szukam w godzinach porannych, a o tej porze wilgoci nie brakuje. Przed korozją śrubki zabezpieczyłem smarując je wazeliną techniczną. Jest ok
rubin Napisano 10 Wrzesień 2007 Napisano 10 Wrzesień 2007 przy 9-11 kresce polmosy wychodza i zalezy jak zgnieciony a co do namierzania ze fant lezy obok tego co pokaze to efekt cienkiego koloru.dotyczy chyba statyki.Srodek sondy moze byc troche głuchy do monety ułożone na sztorc(środkowy przycisk załąćza kanał statyczny)Statyka tak ma.Podczas kopania nigdy nie wiesz jak była ułożona bo przemieszasz ziemie.Ja mialem inny problem.15 minut uruchomiamem sprzet bo elektronika jakby nie widziala podłączonej sondy.Dlaczego? Ktoś mial ten problem?
havir Napisano 11 Wrzesień 2007 Napisano 11 Wrzesień 2007 nie wiem od czego, ale mój Rutusek strasznie sie kiełbasił przy włączonej komórce. Szedł sms, sygnał itp, sprzęt mi pikał, klikał a wyświetlacz troche powariował. Od tamtej pory mam zasadę: wykrywka lub komórka
Sv Napisano 12 Wrzesień 2007 Napisano 12 Wrzesień 2007 W przypadku komórki to normalne - pole lektromagnetyczne...Co do problemu z iewidzeniem" sądy, podobny miał znajomy. Ponieważ też mam Solarkę mogliśmy poprzekładać je by sprawdzić czy nie ona jest uszkodzona. W jego przypadku trzeba było wymienić mikroprocesor, przy czym sytuację o jakiej piszesz miał kilkakrotnie, aż sprzęt komplenie zamilkł. Po wcześniejszym telefonie do p. Arka, został wysłany do serwisu i wrócił w miarę szybko. Sv
rebe Napisano 15 Wrzesień 2007 Napisano 15 Wrzesień 2007 Ja również chodzę w mixie. Zauważyłem w swojej piszczałce , że po poszukiwaniach w miejscach zacienionych , a następnie przejściu w miejsce nasłonecznione solaris zaczyna nieprzyjemnie piszczeć. Nic nie daje zerowanie go. Po ponownym wejściu w cień wszystko wraca do normy. Kolejne pytanie podczas strojenia do gruntu w trybie mix mogę to zrobić tylko w w trybie mixall. Próby dostrajania do gruntu w trybie mixd zawsze kończą się niepowodzeniem. (pojawia się komunikat w prawo"). Kręcenie na max również nic nie daje. Proszę o podpowiedz czy to normalne , czy muszę wysyłać wykrywacz do reklamacji.
1000WATT Napisano 16 Wrzesień 2007 Napisano 16 Wrzesień 2007 Niewiem ale nie rozumiem jak solaris może piszczeć na słońcu albo reagowanie na mokrą trawe czy też linie wysokiego napięcia i wieże telefoniczne.Mój w takich miejscach zachowuje się normalnie,jest stabilny tak samo jak w zwykłych miejscach albo to jakieś mity albo po prostu miałem farta:)i mój egzemplarz jest szczególny:)
Winchester Napisano 18 Wrzesień 2007 Napisano 18 Wrzesień 2007 może faktycznie masz szczególny wykrywacz ja mam te same problemy ale zdążyłem sie powiedzmy przyzwyczaic " ale koledzy możecie mi powiedziec jak opanowac ten tryb statyczny >> bo powiem wam ze ciśnienie mi skacze jak tylko chce spróbowac chwilke na nim pochodzic ! Poruszę cewką na centymetr w obojętnie jakim kierunku i już piszczy . Macie może jakiś sposób żeby na spokojnie można chodzic tym w trybie pracy ? pozdrawiam
Spiderski Napisano 19 Wrzesień 2007 Napisano 19 Wrzesień 2007 Witam! Ja mam tylko problem z liniami napowietrznymi - elektrycznymi. Ze słońcem nie mam (jak narazie). Co do trybu statycznego z dyskryminacja to też nie umiem chodzić. Wiem tylko tyle ze trzeba chodzić ze stałą wysokością cewki nad ziemią. A to jest tak ciężko chodzić.pozdrawiamArtur
rubin Napisano 29 Wrzesień 2007 Napisano 29 Wrzesień 2007 nie chcialem zakładac nowego atku wiec sie doklejam.Mam taki sprzecik i mi padł chyba.Ostatnio bylem na wykopkach i namierzylem kolorek na dynamice.Podnosze sonde, i pin point a tu cisza.Nie ma nic.Okazalo sie zaczal sie zachowywac jakby nie bylo sondy podpietej.To juz trzeci raz tak sie zrobilo ale na amen.Wczesniej zaskoczył a teraz probowalem na wlaczonym w garazu wyciagac wtyczke i wkladac i zaskoczyl az do momentu jak go wylaczylem i wlaczylem.Nie widzi nic .Pokretlo grunt max w lewo i probuje dostrajac a on wysietla wszedzie ze ok.nie wydaje sie ze to wtyczka bo by chociaz warczal przy jej ruszaniu.Sprzecik mam przelatane malutko godzin poniewaz ciezko u mnie z czasem.Mial ktos jeszcze taka wade?Gwarancja lezy gdzies u kolegi w zakladzie jak sie nie znajdzie to zabule za cos czego nie zepsulem,a o sprzecik dbam bo nigdy nie zabrudzil sie nawet.Zostal mi teraz zwyklu pi i jeden statyk z dyskrymą.Na monety to nie rewelka.
perys Napisano 2 Październik 2007 Napisano 2 Październik 2007 Witam,spróbuj np.igłą nagiąć troszkę(TROSZKę!)blaszki we wtyku od sondy,ponieważ mają tendencje do odkształcania się,szczególnie gdy często rozkłada/składa się sprzęt.Tylko delikatnie,zawsze mozesz poprawić.Mi to pomogło.Niekiedy tylko jak baterie zejdą poniżej 70-60%,i jest duża wilgotność to chyba trochę świruje.pozdrawiam.
rubin Napisano 3 Październik 2007 Napisano 3 Październik 2007 Próbowałem manipulować wtyczką i nic.dobrze ze w samochodzie leżał jeszcze jeden wykrywacz z dyskrymą.Przyjężdzam do domu sprawdzam jescze kilka razy i działa.To nie jest wtyczka tylko elektronika sie chyba zawiesiła.Co do słońca na statyce to też piszczał po wejściu na słoneczko.Spróbuj zmienić kolor sondy naklejając biały papier samoprzylepny.Ja w terenie załozyłem biała reklamówke ,związałem i dalej w pole.Jutro robie wypad w miejsce gdzie nie ma juz śladu ,ale kiedys był tam zameczek z XIV w.Jest tylko górka i drzewa.Zaden to już teraz obiekt historyczny,wiec nikt mnie nie powinien pogonić
Savek Napisano 5 Październik 2007 Napisano 5 Październik 2007 Po kilkunastu godzinach co odkryłem:W temperaturze powyżej ~28 stopni na słońcu sonda ma tendencje do wariowania. Po nałożeniu plastikowej torby na sondę w sumie jest ok. Z namierzaniem sobie poradziłem. Nadal mam problem z dużymi przedmiotami które dają niesamowity sygnał namierzanie pokazuje 12 cm powiedzmy a dół na 40 i nadal trza w dół, to troszkę zamieszania wprowadza bo co jakiś czas sprawdzam czy fant nie jest na ściance, przez co dół się poszerza. Chyba trzeba przywyknąć, na militarce byłem raptem 3h także żadna wada.Już miałem 1 obiecujące trafienia na ojcowym polu. Pieczęć lakowa herbu Trzaska. Jeszcze nie wydatowana. Pozdrawiam.
rebe Napisano 5 Październik 2007 Napisano 5 Październik 2007 witam miałem ostatnio okazję pochodzić za pierwszowojennymi fantami. Oczywiście ustawienie mixd. Inni uczestnicy wycieczki posługujący się solarisem próbowali mi wybićz głowy takie ustawienia . U nich dynamik to standard. Mogę powiedzieć że na mixd wykrywacz sprawował się super. Z łatwością wychwytywał stalowe elementy wyposażenia i uzbrojenia( bagnet, jakieś nosidła do ładownic austro-węgierskich,jak i kolorek( amunicja, pieniążki , klamerka, itp). Choć producent zastrzega że w mix sygnał jest jednakowy dało się odróżnić co jest w ziemi . Nie wspomnę o wskazaniach an wyświetlaczu. Jedynie co mnie nadal denerwuje to popiskiwanie przy zmianie miejsca poszukiwań z zacienionych na nasłonecznione. Muszę spróbować sposobu z reklamówką. Ogólnie tryb mix jest dla mnie uniwersalny czy to na monetki czy też na militarkę.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.