amadeosfather72 Napisano 20 Lipiec 2007 Autor Napisano 20 Lipiec 2007 Witam !!! Nigdzie na obecnych mapach Obszaru Warownego Śląsk nie są zaznaczone dwa bunkry. Jeden być cały zasypany a drugi to rozpoczęte prace ziemne. Fakt ten potwierdzają okoliczni mieszkańcy. Istniały także dwa obiekty wojskowe na Fiołkowej Górze i Graca Bergu, były to wieże obserwacyjne. Do obszaru należały też dwa schrony przeciw bombowe w samym Mikołowie. Jeden w okolicach polskiej szkoły ludowej (obecne gimnazjum ) . Rozebrano go podczas budowy basenu w zeszłym roku. Drugi jest zasypany za byłą szkołą obok kościoła św. Wojciecha. Jeżeli ktoś wyśle mi dokładną mapę okolic Mikołowa w wersji elektronicznej zaznaczę te punkty. Pozdrawiam
pokemon Napisano 20 Lipiec 2007 Napisano 20 Lipiec 2007 http://www.mikolow.um.gov.pl/miejsca_pamieci.html#Schrony%20bojowe
amadeosfather72 Napisano 20 Lipiec 2007 Autor Napisano 20 Lipiec 2007 Bez jaj !!! Na tej www nie ma nawet połowy. Piszę o obiektach w okolicy ul. Podgórnej (Mikołów Mokre )P.S.Na zdjęciu grub żołnierzy sowieckich ( nie ma na www) rok 1945.
d007 Napisano 25 Lipiec 2007 Napisano 25 Lipiec 2007 Kolego amadeosfather72Czy pisząc o zasypanym schronie masz na myśli obiekt przy ulicy Rybnickiej ? Jeżeli tak to jego lokalizacja jest znana. Jeżeli chodzi o miejsce gdzie rozpoczęto prace ziemne to może posiadasz bardzo ciekawą informację. Jeżeli interesujesz się tematem to zapraszam na dni otwarte do schronu Sowiniec w Wyrach-Gostyni w II I IV niedziele miesiąca. Mamy tam dobre mapy i chętnie podyskutujemy na ten temat.Również sprawa owych wierz obserwacyjnych jest ciekawa.Jeżeli chodzi o schrony przeciwbombowe to niestety nie należały one do OWS. To są obiekty niemieckie i powstały w czasie okupacji. Na Obszarze Warownym Sląsk nie budowano schronów przeciwbombowych w rozumieniu schronów typu plot.Postaram się Ci wyslać mapę Mikołowa w wersji elektronicznej. Pozdrawiam i zapraszam do Sowińcad007
amadeosfather72 Napisano 31 Lipiec 2007 Autor Napisano 31 Lipiec 2007 Witam .Nie było mnie kilka dni dlatego odpowiadam tak późno.Znam wszystkie obiekty dotychczasowo opisane. Między innymi ten zasypany przy ulicy Rybnickiej.Nie jest to ten obiekt o którym ja piszę. O tych obiektach dowiedziałem się przypadkowo, dlatego proszę o pomoc w faktycznym ustaleniu. Obiekty o których piszę znajdują się przy ulicy Podgórnej w Mokrym. Wiem o nich od miejscowych gospodarzy" . Jeden obiekt to kopiec o charakterystycznym kształcie. Drugi to tylko ślady po robotach ziemnych. Co do schronów przeciwbombowych to mam pewne wątpliwości czy są one poniemieckie. Oba znajdują (znajdowały się ) na terenie szkół POLSKICH . Były wybudowane z cegieł nie z betonu.Na razie tyle POZDRAWIAM !!!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.