Skocz do zawartości

Nowe odkrycie OWŚ Mikołów Mokre

amadeosfather72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam !!!
Nigdzie na obecnych mapach Obszaru Warownego Śląsk nie są zaznaczone dwa bunkry. Jeden być cały zasypany a drugi to rozpoczęte prace ziemne. Fakt ten potwierdzają okoliczni mieszkańcy.
Istniały także dwa obiekty wojskowe na Fiołkowej Górze i Graca Bergu, były to wieże obserwacyjne.
Do obszaru należały też dwa schrony przeciw bombowe w samym Mikołowie. Jeden w okolicach polskiej szkoły ludowej (obecne gimnazjum ) . Rozebrano go podczas budowy basenu w zeszłym roku. Drugi jest zasypany za byłą szkołą obok kościoła św. Wojciecha. Jeżeli ktoś wyśle mi dokładną mapę okolic Mikołowa w wersji elektronicznej zaznaczę te punkty.
Pozdrawiam
Napisano
Kolego amadeosfather72

Czy pisząc o zasypanym schronie masz na myśli obiekt przy ulicy Rybnickiej ? Jeżeli tak to jego lokalizacja jest znana.

Jeżeli chodzi o miejsce gdzie rozpoczęto prace ziemne to może posiadasz bardzo ciekawą informację. Jeżeli interesujesz się tematem to zapraszam na dni otwarte do schronu Sowiniec w Wyrach-Gostyni w II I IV niedziele miesiąca. Mamy tam dobre mapy i chętnie podyskutujemy na ten temat.
Również sprawa owych wierz obserwacyjnych jest ciekawa.

Jeżeli chodzi o schrony przeciwbombowe to niestety nie należały one do OWS. To są obiekty niemieckie i powstały w czasie okupacji. Na Obszarze Warownym Sląsk nie budowano schronów przeciwbombowych w rozumieniu schronów typu plot.

Postaram się Ci wyslać mapę Mikołowa w wersji elektronicznej.

Pozdrawiam i zapraszam do Sowińca
d007
Napisano
Witam .
Nie było mnie kilka dni dlatego odpowiadam tak późno.
Znam wszystkie obiekty dotychczasowo opisane. Między innymi ten zasypany przy ulicy Rybnickiej.
Nie jest to ten obiekt o którym ja piszę. O tych obiektach dowiedziałem się przypadkowo, dlatego proszę o pomoc w faktycznym ustaleniu. Obiekty o których piszę znajdują się przy ulicy Podgórnej w Mokrym. Wiem o nich od miejscowych gospodarzy" . Jeden obiekt to kopiec o charakterystycznym kształcie. Drugi to tylko ślady po robotach ziemnych.
Co do schronów przeciwbombowych to mam pewne wątpliwości czy są one poniemieckie. Oba znajdują (znajdowały się ) na terenie szkół POLSKICH . Były wybudowane z cegieł nie z betonu.
Na razie tyle
POZDRAWIAM !!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie