Skocz do zawartości
  • 0

PORCELANA

KacperW.

Pytanie

Napisano
Witam,proszę o pomoc znawców tematu sygnatur na porcelanie:

1.Chodzi o niewielką wazę (2i1/2litra) z białej porcelany z głowami lwów po bokach, sygnowana KPM a nad napisem korona i nic więcej(korona wygląda jak na wałbrzyskim KPMie ale nie ma napisu made in poland i pochodzi najprawdopodobniej z przedwojennych Prus).
2.Bulionerka sygnowana znaczkiem takim jak rosenthal (a przynajmniej podobnym nie znam się na porcelanie.. (korona i tedwa B odwrócone tyłem), ale z napisem Volkstedt i pod spodem słabiutko widoczny numer 8106.29

Zarówno napis na wazie jak i na bulionerce mają zielony kolor

pozdrawiam i dzięki za pomoc
Kacper

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Uzupełniając to nad literą P w napisie KPM znajduje się jescze pozioma kreska,a z boku przy dolnej kryzce wazy jest oznaczenie pojemnosci 2 1/2 (ale to jest białe- prawie nie widzoczne na białej wazie).
Napisano
http://www.porzellan-indischblau.de/marken/krister1.htm
najpodobniejsza jest ta sygnatura lat 1925-45 ale korona jest b.zblizona do tej made in polan...
Moja wygląda jak ta z lat 1925-45 tylko obok korony po prawej jest kropka, a nad literą P (a nie ja pomyłkowo napisałem nad M podłużna) mała pozioma kreska.
Napisano
Waza to pewnie Krister, Waldenburg in Schlesien. KPM z Berlina miała sygnaturę z berłem, orłem trzymającym berło lub jabłkiem królewskim.
Bulionerka to zapewne Beyer & Bock, Porzellanfabrik, Volkstedt.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie