nowicjusz9 Napisano 11 Lipiec 2007 Autor Napisano 11 Lipiec 2007 Przeglądam czasami (prawie codzienne) to forum. Widząc zaangażowanie osób w odkrywanie tajemnic historii chciałem się podzielić ze wszystkimi tym co zasłyszałem od starszych osób. Podobno w miejscowości Wiskitki koło Żyrardowa w gliniance leży lub leżał czołg (są tylko dwie glinianki w tej miejscowości i dzieli je grobla). Podobno pod koniec wojny przejeżdżając przez groblę wpadł do glinianki. Nie wiem ile jest w tym prawdy ale jeśli kogoś to interesuje to powinien to sprawdzić. Szkoda aby historia poszła kiedyś na złom (jeśli jest prawdziwa). Jeśli kogoś interesuje mogę wskazać miejsce postoju (wiecznego) amerykańskiej ciężarówki chyba z okresu II WŚ przerobionej na straż pożarną, oraz willisa.
Saper93 Napisano 11 Lipiec 2007 Napisano 11 Lipiec 2007 Jeśli chcesz to napisz do redakcjii Było, nie mineło..." Oglądaj w każdą sobote o 10:00 na TVP3, na końcu gdy są napisy, podany jest adres mailowy. Napisz, a oni na 99% odpowiedzą. Dla pewnośći możesz przejść się tam z wykrywką, ale najlepiej jakąś PI, bo podejżewam że jest troche głębiej. Jeśli nie masz wykrywki, to pozostaje, jakiś dłuższy zaostrzony pręt i tak, pokłuć w kilu miescach i sprawdzić czy tam coś naprawde jest. POZDRAWIAM!
darcos Napisano 16 Lipiec 2007 Napisano 16 Lipiec 2007 WitamMożesz wskazać gdzie te groble są. Jestem z Żyrardowa więc chętnie pojade i zobaczę
nowicjusz9 Napisano 16 Lipiec 2007 Autor Napisano 16 Lipiec 2007 Jadąc na Sochaczew należy skręcić w prawo na Działki w Wiskitkach i na pierwszym skrzyżowaniu w prawo (asfalt). Glinianki są po lewej stronie drogi i są przedzielone groblą. Podobno szukać w lewej gliniance mając drogę od strony pleców.
darcos Napisano 24 Lipiec 2007 Napisano 24 Lipiec 2007 Byłem wczoraj i rzeczywiście są dwa stawy, ale prawde mówiąc ręcznie to moge jedynie popływać :). Potrzebny sprzęt i jeszcze raz sprzęt, bez tego ani rusz.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.