Skocz do zawartości

Wielkopolska

Saper93

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 81
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
a co do pochowku zolnierzy niemieckich to sa dwie wersje jedna z nich to ciala niemieckich zolnierzy i cywili zostaly pochowane w zbiorowej mogile na starczanowskim wzniesieniu przy dzisiejszej trasie druga to ze zostali pochowani na zwirowni przylegajacej do drogi.Jest rowniez jeszcze jedna mogila niemiecka w lesie w stroszkach podobno trwaja przygotowania do ekshumacji i przeniesienia szczatek na cmentarz wojenny w poznaniu
Napisano
...zapomniałem dodac ..nie było żadnych walk z żołnierzami armii niemieckiej ..jeli juz to ludnosc cywilna mogla stawiac jakis opór..z tego co mi wiadomo jedyne odddziały jakie rosjanie złapali" to w kostrzynie wlkp. dorwali jeden pojazd opancerzony....a ci niemcy na starczanowskim wzniesieniu to wcale nie niemcy...za długa historia na pisanie ...
Pozdrawiam jeszce raz dre
Napisano
i tu dre mogli bysmy dlugo polemizowac na ten temat po wyzwoleniu wrzesni rosjanie ruszyli w strone nekli zaczeli ostrzal altyleryjski niemieckich skladow amunicji ktore niemcy wczesniej wysadzili niemcy w tym czasie wycofali sie we wspomniana zwirownie gdzie wczesniej zostaly wykonane umocnienia.Z opowiesci jednego pana wynika ze w tym miejscu jednak bili sie niemcy z rosjanami niewiem z jakich zrodel czerpiesz informacje ale skoro czytales historie nekli to powinienes zauwazyc wzmianke o niesmiertelnikach i to powinien byc dowod na to ze jednak cos sie dzialo w tym miejscu pozdrawiam
Napisano
...wiec tak ..wszelkie informacje jakie posiadam otrzymałem od brata mojego ojca który mieszkał w starczanowie...zgadza sie ze niemcy kórzy obsadzali składy amunicji wycofali sie do zwirowni..i tu jednak musze dodac informacje zgoła inne ... to nie byli niemcy tylko własowcy tzn rosjanie którzy słuszyli w jednostkach podporządkowanych pod armie niemiecką a wywodzili sie z jeńców złapanych na terenach ZSRR...skąd to wiem ..poprostu ów własowcy mieszkali w starczanowie ok 1.5 roku zwozili amunicje co tydzien przysyłana do stacji Nekla i dalej wywozili do lasów czerniejewskich do składow amunicji i ocvzywiscie sprawowali nad nimi kontrole ...gdy rosjanie szli nawet nie uciekali ..wiedzieli ze zostaną natychmiast zabici za zdrade ojczyzny...moze którys stawiał opór nie wiem ..wiem ze np w starczanowie zlapali rosjanie dwóch i odprowadzili do szosy a wrócili sami ...ciekawe tez ze wsamym starczanowie kilka rodzin niemców pozabijało sie tzn popełnili samobójstwo......sprawa niesmiertelników ....własowcy posiadali niemieckie mundury i niesmiertelniki tak jak niemcy....napewno pozostali razem z nimi jacys niemieccy podoficerowie itp...zna jeszce kilka ciekawych historii z okolic nekli i starczanowa ...zasze chodzilem z wujem na spacery i mówił a to tu a to tamto ..zdaje sobie sprawe ze są to informacje które trzeba zweryfikowac jednak kilka miejsc np stacjonowania rosjan w nekielskim parku okazało sie prawdziwe...Pozdrawiam dre
Napisano
ukraincy budowali sklady a czy mieli jakas kontrole nad nimi tego niewiem wiem tylko tyle ze znalezione dokumenty przy cialach byly niemieckie a moze bysmy sie spotkali i razem poszperali?
Napisano
..oczywiscie ze niemieckie ..tak samo mundury i niesmiertelniki..czy ukraincy ..byc moze ..napewno mówili po rosyjsku i nalezeli do oddziałow wschodnich wermachtu .nie chodziło mi o kontrole poprostu robili i to oni zwozili amunicje...od czarnej roboty...co do spotkania .moze poprostu umówimy sie na sprawdzenie terenu koło drogi mozna tez poszperac gdzie rosjanie stali koło cmentarza bedzie okazja do spotkania ..najlepiej w tym tygodniu ..akurat mam urlop..naturalnie z wykrywką

dre
Napisano
ok tak o 8 moze byc jastrząb koło cmentarza ..podjade autem do bramy od strony parku..tak z ciekawosci jaki mas zwykrywacz? u mnie CS660
Pozdrawiam dre
Napisano
witam jastrząb..no cóz ..po niemcach ani sladu choc moze jeszce raz sie przejade zobaczyc...w parku w nekli kilka łusek od mosina i dwa klucze ..smieci etc...
Pozdrawiam dre
Napisano
no to nieciekawie ja w ten weekend ide na wesele moze w przyszlym tygodniu sie umuwimy przy cmentarzu od 28 lipca mam urlop to mozna by przeszukac jedna i druga strone trasy no i ta zagadkowa zwirownie jak by co to moj nr tel 667248595 pozdrawiam
Napisano
witam ..co do szukania jastrzab ..sedłem od początku lasu za droga od cmentarza ..do drogi na nekielke zawróciłem i lasek do cmentarza sprawdziłem..jakos nic . zwirowni pobieznie dlatego pisałem z mozna jeszce traz zerknąc...jutro na lotnisko ..od soboty nad morzem
Pozdrawiam dre
Napisano
witam ..co do szukania jastrzab ..szedłem od początku lasu za droga od cmentarza ..do drogi na nekielke zawróciłem i lasek do cmentarza sprawdziłem..jakos nic . zwirowni pobieznie dlatego pisałem z mozna jeszce traz zerknąc...jutro na lotnisko ..od soboty nad morzem
Pozdrawiam dre
Napisano
ostatnio mi sie trafiło amo ...37 23 mm ruskie 12,7 7,62 amerykance...cos moze innego wyjdziie Pozdro
Napisano
A, ni ciekawego. Jabla nie kupiłem, ale dodajes troche kasy i kupuje All-1 bez pin-point'a. Bede w następny week, może w nekli. POzdro Jastrząb!
Napisano
to jak saper w pierwszym poscie piszesz ze kupiles jabla teraz ze nie kupiles,hmmm moze ci o jabola chodzilo wtedy kupiles i wypiles a dzis nie kupiles,to by sie zgadzalo;)
Napisano
Nie, wiesz bagbetss, dosłownie miałem kupić jabelka, ale mowie: przeczytam se jeszcze inne posty. I tu patrze a tam ludzię się skarżą na brak dyskiminacji itp. Więc ja rozpoczełem szukać czegoś innego i znalazłem All-1, wersja SWaldek, drobne zabiegi kosmetyczne za jedyne 250zł! Zasięgi:
5gr (współczesne)-24cm
chełm czeski-70cm
puszka od piwa-ok 60cm
Niezłe zasięgi?
A napisałem że kupiłem zeby się dowiedzieć czy w wielkopolsce jakaś militarka jest.

POZDRO!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie