Skocz do zawartości

tryb statyczny - przegląd modeli...2007

kopijnik2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
tak wiem temat - wałkowany...
Jednak chciałbym poruszyć temat dostępnych modeli w kontekście pracy w trybie statycznym.

czyli pytanie - czym pracujecie w trybie statycznym, jak oceniacie ten tryb w waszym wykrywaczu (identyfikacja obiektu, precyzja namierzania,ergonomia, wrażenia ogólne...)

W jakim celu takie zestawienie...
poobserwowałem kilka wykrywaczy pracujących w dynamicznym trybie, i dla mnie, użytkownika statyka było to pasmo walki o precyzyjne namierzenie obiektu".
Niestety mój statyk" już się kończy... i bardzo żałuję...
Napisano
Witaj.
Ja mam prostego statyka PI Zbyszka Nowaka. Posiada proste rozróżnianie metali na kolor i żelazo (sprawdza się średnio i raczej na większych fantach lub monetach nie pokrytych tlenkami). Pomimo, że nie posiada podłokietnika jest bardzo dobrze wyważony i nie męczy ręki. Nie posiada trybu namierzania, ale można względnie dobrze namierzyć poprzez przemiatanie nad obiektem cewką odwróconą pod kątem 90 stopni. Na monetki się nie nadaje.
Dynamik na kolorek Minelab Explorer. Posiada tryb statyczny do namierzania, ale wtedy wyłączona jest dyskryminacja i łapie wszystko, można go używać wtedy jako statyka bez dyskryminacji. Namierzanie też nie zawsze jest bardzo precyzyjne. Cewka DD jest fajną sprawą do przemiatania ze względu na szerokie pole detekcji, ale w namierzaniu wypada gorzej niż koncentryczna.
Napisano
Czesc
Ja uzywam rutus ultra 2 i najczesciej chodze na dynamiku ale statycznego z dyskryminajca uzywam do namierzania , bardzo precyzyjn ie mozna namierzyc obiekt. Satyk all metal uzywam tez do namierzania , ale wtedy kiedy na dynamiku cos zauwazyl a na statyku z dyskryminacja nic nie widzi.Tryb statyczny z dyskryminacja jest bardzo przydatny kiedy idziemy na jakies duze lub srednie fanty luski od mausera itd.
Pozdrawiam
Napisano
Witam :)Kopijnik2:)
A ja chodzę na C.s 1220xd:) i jest ok.
Posiada 4 tryby pracy , w dwuch trybach rodzaj metalu jest sygnalizowany dzwiękiem( wysoki /niski) + wskaznik wychyłowy,a w następnych 2 trybach pracy , sygnalizowane tylko na wskazniku wychyłowym.
Ergonomia? Jak dla mnie jest ok:) Bo machając przez 5-8 godz samą reką ,też można się zmęczyć:)
ID obiektu , prawie natychmiastowa,ale czasem może oszukać na dośc sporym (okrągłym)i dość skorodowanym czymś ?jeśli się lata za kolorem ??
Namierzanie obiektu:) Bardzo proste i szybkie,bo zawsze pokazuje środek cewki.A latam z C.s 1220xd na kolorki. Dołki w porównaniu do EX-se, i R-1 ,są minimalne( chodzi o szerokość :)
Jak dla mnie jest to Chirurgiczne cięcie -inaczej statyczne ciecie:))))"

pozdrawiam
Ps. Ja zawsze na statyku,a moje przejscie na dynamiki było dośc stresujące :) namierzanie"
Napisano
to potwierdza i moje obserwacje...
po dwóch machnięciach obiekt na łopatce, jeśli głębiej - mogę ocenić czy na ściance (której) dołka czy na dnie...
niezależnie od rozmiaru obiektu...
co w dynamiku sprawiało niejakie problemy...
dzięki Arkadio
i pozdrawiam...
Napisano
Witam Kopijnik2 :) Jakoś się temat zawiesił:)

Mnie bardzo ten temat zainteresował,ale jestem ciekaw,ile ludzi chodzi na statyku ,a ile na dynamiku?A co najważniejsze ,jak to się ma w przeliczeniu/czas /dołek/fant??W kieszeni:)

pozdrawiam :)
Napisano
Witam :) A i jeszcze jeden bardzo pszeszkadzający problem?

Mianowicie gęste zarośla,młodnik,itp:
Dla mnie to był problem ,dosc spory,gdy cewka wchodzi miedzy dwa konary,lub miejsce ,gdzie można cewkę tylko położyć?

pozdrawiam
Napisano
a może odkrywcy przestali chodzić po krzakach...

pozwolę sobie zamieścić link z Twoim wątkiem, jest tam parę precyzyjnych informacji...
http://odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=348189&sid=11826171028e01f1bc6254e3933084f0ca8dd99267
Napisano
Witam :) Nie ma problemu:)

No pewnie ,teraz to się chodzi tylko po uprzednio wyrównanym terenie,i wszystko na najwyższym poziomie:)

Mam pytanko nie miałem przyjemności chodzić na modelu ,który wymieniłeś ,i w związku z tym nasówa się pytanie?? Jaki był na kolorki np.monety"?

Ps.
Ale, co najważniejsze,to sorka za przeszkadzający"jakoś mi tak wyszło:( Dopiero rano zobaczyłem :)

pozdrawiam
Napisano
będzie mi ciężko odpowiedzieć czytelnie ...
1 - nie lubi bieżących polskich monet (stopów)test powietrzny 1 gr - odległości ok 9-11 cm
2 - słychać szybkość narastania sygnału(dynamikę)i głośność:
cienkie płaskie"
cienkie płaskie po dyskryminacji"
grube"
grube po dyskryminacji"
moneta kolor oscyluje pomiędzy cienkie płaskie" a grube" przy małych wymiarach liniowych
czyli :
polmos, gruba folia alu_______________moneta___kula muszkietowa
zakrętka od słoika__________stalowa łuska mosin_________podkowa
Napisano
pracuję z dyskryminacją na małą stal (~~gwoździe 1,5 cala)
w zakresie 15 cm ciągnę aluminiowe kulki"
myślę, że rzeczywisty zasięg standartowej monety -grosz SAP- to ok 18 cm...(+-3cm)

i nie da się ukryć, że zdarzyło się iż zakasował" sprzęty po 4 tys. lokalizując obiekty na 1,2 - 1,3 m - płaskie zgromadzenie łusek ok 0,3 m2
Napisano
Ja tak na prawdę nie pamiętam czy przez ponad rok kopania na dynamiku, wykopałem kiedykolwiek monetę z głębokości większej niż 20-22 cm. A kopałem takie duże monety jak 5 kopiejek carskie. By może to wynika z tego, że chodzę głównie po drogach, na których jak ktoś coś zgubił to nie ma bata żeby było głębiej. Chyba, że droga była ruszana.

Mam Rutusa Ultrę II. STatyk z dyskryminacją, punktowo wskazuje znalezisko, dużo lepiej niż bez dyskryminacji, choc do poszukiwania małych obiektów się nie nadaje, gdyż możliwośc ominięcia jest znaczna.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie