Skocz do zawartości
  • 0

Aparat znaleziony w okopie

wojpo7

Pytanie

Napisano

Mam prosbę w identyfikacji paratu fotograficznego - znalazłem go parę dni temu w okopie - niestety niem co to za ty i jakiej jest produkcji. prosze o pomoc.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
i oto tym sposobem zapoczątkowałem mowy post z aparatami - ikucira tez fajny - podoba mi się -

Hasan - widze że się tym interesujesz i dobrze znasz - dzięki za info - juz sie bałem że nikt mi nic nie powie o moim znalezisku
Napisano
@lkucira

Przecież wiem ... : ) > http://odkrywca.pl/zdobyte-w-terenie-fanty-2007,444439.html#444439

Mi to nie bardzo wygląda na aparat fotograficzny ...(?)
To jakiś przyrząd optyczny [ jego marna pozostałość .. :) ]
... może coś od peryskopu ... nie wiem ?
Jak możesz to daj foto z wielu stron i podstawowe wymiary...

@wojpo7

Interesuję się tym... co mnie interesuje... hi hi :)
Napisano
CZemu dziwoloąg, też taki trafiłem w ruskim okopie (razem z resstkami buta i innymi osobistymi pierdółkami- widać to było jego ostatnie zdjęcie)
Napisano
Witam
jeśli to aparat z czasów wojny (?) to najbardziej
pasuje Leica" (lajka)... tak mi się wydaje ?
Choć ja na lajkę" to nie pasuje mi ten kształt...(?)
ale może?... Podaj może wymiary ... długość i szerokość.

Poszukaj tu, może coś znajdziesz... i szukaj w podobnych
kolekcjach...

http://www.amdmacpherson.com/classiccameras/
Napisano
na 99% jest to aparat II wojenny. jesli chodzi o wymiary to szerokość to 103 mm, wysokość to 74 mm a glębokość to trudno określić ponieważ pierwotnie był dość gruby tzn. głęboki a w tej chwili brakuje znacznej części z tyłu - to co zostało - co się zachowało to 75 mm jednak jest to nie miarodajny wymiar wprowadzający w błąd.

bardzo zależy mi na identyfikacji co to może być za model lub przynajmniej jakiej produkcji.

w okopie w którym go znalazłem były pierwotnie stanowiska niemieckie jednak oprócz wielu rzeczy niemieckich znalazłem również w około typowe radzeckie .- także nie wiem.
Napisano
na 99% jest to aparat II wojenny. jesli chodzi o wymiary to szerokość to 103 mm, wysokość to 74 mm a glębokość to trudno określić ponieważ pierwotnie był dość gruby tzn. głęboki a w tej chwili brakuje znacznej części z tyłu - to co zostało - co się zachowało to 75 mm jednak jest to nie miarodajny wymiar wprowadzający w błąd.

bardzo zależy mi na identyfikacji co to może być za model lub przynajmniej jakiej produkcji.

w okopie w którym go znalazłem były pierwotnie stanowiska niemieckie jednak oprócz wielu rzeczy niemieckich znalazłem również w około typowe radzeckie .- także nie wiem.
Napisano
Ikuciara jak masz taki film to ja Ci wywołam. znam sie na tym, sam sobie wywołuje.
Jednakże trzeba by widzieć co to za film i jaka ma czułość. Jak z ziemi to maprawde mało prowdopodobne żeby zachowało sie co kolwiek na nim. Wilgoć, temperatura, lata .. wszystko ma wpływ.
Ale jak to mowią ... kto nie ryzykuje zawsze traci

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie