milbas Napisano 27 Czerwiec 2007 Autor Napisano 27 Czerwiec 2007 prosze o pomoc w identyfikacji orzełka - dzisiejszego wykopka (pierwszy orzeł :-))).Jak na foto orzełek bez korony - ja niestety o orzełkach nie mam większego pojęcia :-((.Wymiary 35 x 30 mm (przy czym wysokość zmierzyłem do czubka głowy - do czubków skrzydeł będzie 37-38 mm).Zdjęcie robione pod małym kątem, od strony tarczy, więc są nieco zmienione proporcje. CZekam z nadzieją na podpowiedzi.PozdrawiamMILBAS
milbas Napisano 27 Czerwiec 2007 Autor Napisano 27 Czerwiec 2007 i druga strona - widoczne miejsca, gdzi były dolutowane druty.
FALKE-63 Napisano 27 Czerwiec 2007 Napisano 27 Czerwiec 2007 Wygląda na orzełka z czapki żołnierzy Legionów Polskich 1914-1917pozdr....
R51 Napisano 27 Czerwiec 2007 Napisano 27 Czerwiec 2007 Orły legionowe wykonywane były w Krakowie według projektu C. Jarnuszkiewicza, który dosyć wiernie skopiował orła Wojska Poslkiego z lat 1815-1831 ujmując mu koronę i zmieniając kształt głowy. Charakterystyczne dla orłów legionowych były litery S" (strzelec) lub L" (legiony) na tarczy amazonek (orzeł z literą S" nazywa się także kadrowym- bo ttakie nosili żołnierze z 1 kompani kadrowej). Jednak bardzo charakterystyczną sprawą wyróżniającą te oryginalne orzełki legionowe jest fakt że przestrzeń pomiędzy tarczą amazonek a nogami i dolną częścią skrzydeł ze względó oszczędnościowych była nie wycinana- Twój egzemplarz ma tą przestrzeń wyciętą nie jest więc tym właściwym orłem legionowym...Pozdrawiam
milbas Napisano 27 Czerwiec 2007 Autor Napisano 27 Czerwiec 2007 Ano właśnie - też zauważyłem ten szczegół - brak wycięcia między skrzydłami i tarczą.Ale na PRL też nie wygląda.A więc ?????
neszna Napisano 27 Czerwiec 2007 Napisano 27 Czerwiec 2007 Mam ten sam problem ze swoim orłem.Tzn. co to za jeden i co to za gadżet(ciut mniejsze niż paczka zapałek).
muslim Napisano 27 Czerwiec 2007 Napisano 27 Czerwiec 2007 Jak na pierwszego orzełka to gratuluje :Dorzełek jak najbardziej z epoki - legionowy. Jako iż orzełki legionowe były produkowane w wielu warsztatach i wielu miejscach, oraz zważywszy na fakt iż sztance zużywały sie po około 100-200 orzełkach (czasem mniej) istnieje mnogość orzełków z większymi bądz mniejszymi różnicami. Co do nie wycinania blachy między tarczą amazonek a skrzydłami to owszem, ale od 1916 roku zaczęto już ją wycinać. Jeśli chciałbyś uzyskać dokładnej identyfikacji to zmierz suwmiarką dokładnie wysokość maksymalną oraz szerokość.Ale najprawdopodobniej twój orzełek strzelecki był bity w Krakowie w 1916 roku.
Pytanie
milbas
prosze o pomoc w identyfikacji orzełka - dzisiejszego wykopka (pierwszy orzeł :-))).
Jak na foto orzełek bez korony - ja niestety o orzełkach nie mam większego pojęcia :-((.
Wymiary 35 x 30 mm (przy czym wysokość zmierzyłem do czubka głowy - do czubków skrzydeł będzie 37-38 mm).
Zdjęcie robione pod małym kątem, od strony tarczy, więc są nieco zmienione proporcje. CZekam z nadzieją na podpowiedzi.
Pozdrawiam
MILBAS
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.