Skocz do zawartości
  • 0

orzełek - legionowy, II RP, PRL ???

milbas

Pytanie

Napisano

prosze o pomoc w identyfikacji orzełka - dzisiejszego wykopka (pierwszy orzeł :-))).

Jak na foto orzełek bez korony - ja niestety o orzełkach nie mam większego pojęcia :-((.

Wymiary 35 x 30 mm (przy czym wysokość zmierzyłem do czubka głowy - do czubków skrzydeł będzie 37-38 mm).

Zdjęcie robione pod małym kątem, od strony tarczy, więc są nieco zmienione proporcje. CZekam z nadzieją na podpowiedzi.

Pozdrawiam
MILBAS

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Orły legionowe wykonywane były w Krakowie według projektu C. Jarnuszkiewicza, który dosyć wiernie skopiował orła Wojska Poslkiego z lat 1815-1831 ujmując mu koronę i zmieniając kształt głowy. Charakterystyczne dla orłów legionowych były litery S" (strzelec) lub L" (legiony) na tarczy amazonek (orzeł z literą S" nazywa się także kadrowym- bo ttakie nosili żołnierze z 1 kompani kadrowej). Jednak bardzo charakterystyczną sprawą wyróżniającą te oryginalne orzełki legionowe jest fakt że przestrzeń pomiędzy tarczą amazonek a nogami i dolną częścią skrzydeł ze względó oszczędnościowych była nie wycinana- Twój egzemplarz ma tą przestrzeń wyciętą nie jest więc tym właściwym orłem legionowym...
Pozdrawiam
Napisano
Ano właśnie - też zauważyłem ten szczegół - brak wycięcia między skrzydłami i tarczą.

Ale na PRL też nie wygląda.

A więc ?????
Napisano
Jak na pierwszego orzełka to gratuluje :D
orzełek jak najbardziej z epoki - legionowy. Jako iż orzełki legionowe były produkowane w wielu warsztatach i wielu miejscach, oraz zważywszy na fakt iż sztance zużywały sie po około 100-200 orzełkach (czasem mniej) istnieje mnogość orzełków z większymi bądz mniejszymi różnicami. Co do nie wycinania blachy między tarczą amazonek a skrzydłami to owszem, ale od 1916 roku zaczęto już ją wycinać.
Jeśli chciałbyś uzyskać dokładnej identyfikacji to zmierz suwmiarką dokładnie wysokość maksymalną oraz szerokość.
Ale najprawdopodobniej twój orzełek strzelecki był bity w Krakowie w 1916 roku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie