Skocz do zawartości

w pogoni za smokiem:)

Rekomendowane odpowiedzi

i oczywiście... czemu w większości tych żelazek smokowi brakuje kilku zębów? :) Może ktoś z Was posiada smoczka z zębami przednimi?:) bo ja spotykam tylko takie do poziomu kłów... no nic:) ostatnio wyskoczył mi jeden obok starej leśniczówki w lesie... mam tu fotki góry... dół się jeszcze czyści:)

...a wracając do ząbków... świetnie pewnie wyglądało to jak dym mknął z pyska smoka.... przyciągało to niewątpliwie i dzieci, które wpychały tam paluszki, które się klinowały i kaleczyły... może dlatego usówano przednie zęby?:) ...no nie wiem... temat pozostawiam Wam...

pozdrawiam

Witam,
jestem w posiadaniu owego smoka ,niestety tez bez przednich zeböw.Smoczek ten jest odlewem zeliwnym i wychodzi na to , ze wszystkie formy do tego odlewu pozbawione byly zeböw przednich.Smoki te byly produkowane w trzech röznych pozycjach , z glowa zwröcona w prawa strone,w lewa i z glowa patrzaca w prost.Najwieksza wartosc przedstawiaja te zwröcone w strone lewa (podobno zadko spotykane).Co do datowania , to zelazka te byly produkowane w Berlinie okolo 1900 roku.

Nom forma żelazka z głową smoka w lewą stronę... jakiś wzór dla leworęcznych?:) bo przecież jeśli praworęczna osoba prasowała by coś... wówczas dym leciał by jej prosto na przedramię.... Garbaty masz może fotki takiego typu żelazka?:) mówisz, że podobno żadko spotykane" ... może Ty się z takim spotkałeś?:) coś ciężko mi zrozumieć produkcję żelazek dla leworęcznych w dobie walki z leworęcznymi i zmuszania ich do funkcjonowania prawą ręką wiążąc lewą od dziecka... Ma ktoś inny typ smoka żelazkowego?:) proszę o zdjęcia i pozdrawiam ;) Łukasz a żelazko Twojego Stryjka w którą stronę patrzy?:) w ogóle to ktoś mi podał 1902 rok jako datę produkcji... Wiecie może po czym by to zdatować ?:) może jest gdzieś sygnowane?:) na moim niestety żadnych napisów nie widać... gleba zeżarła :(

no chyba, że to... ale smok tu patrzy najprawdopodobniej na wprost... w ogóle jaka dziwna podstawa rękojeści:)

http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.luksch-ausstellungen.de/5-wolpertinger/2-uebersicht-wolpertinger/2k-buegeleisen.jpg&imgrefurl=http://www.luksch-ausstellungen.de/5-wolpertinger/2-uebersicht-wolpertinger/uebersicht-wolpertinger.html&h=80&w=100&sz=2&hl=pl&start=13&um=1&tbnid=UQ5MSh-M1EXVjM:&tbnh=66&tbnw=82&prev=/images%3Fq%3DDrache%2BB%25C3%25BCgeleisen%2B%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DN

Witam czarnykot,
dlaczego nie, moze i byla to forma dla leworecznych.Niestety nie posiadam fotki .Na sto procent jestem pewien, ze juz widzialem gdzies w necie takie zelazko.Kiedys gdy jeszcze zbieralem zeazka,pewien handlarz, od ktörego kupilem mojego smoka,powiedzial, ze te lewo reczne (jak ty to nazwales )osiagaja niebianskie ceny na rynku zachodnim.Ps. na tym linku , ktöry podales, moim zdaniem smok patrzy bardziej w lewa strone niz na wprost.

• 3 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie