czarnykot Napisano 27 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2007 ŻELAZKO Z GŁOWĄ SMOKAPewnie większość z Was spotkała się z takim fantem :)Pan Franciszek ze zdjęcia też... tylko czy ma On rację w kwestii datowania tego przedmiotu ??? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnykot Napisano 27 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2007 ... nawet jeśli jest to XVIIIw... jaką wartość może przedstawiać dane żelazko? Jest to często spotykany przedmiot? Może wie ktoś kiedy to to produkowano?:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnykot Napisano 27 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2007 i oczywiście... czemu w większości tych żelazek smokowi brakuje kilku zębów? :) Może ktoś z Was posiada smoczka z zębami przednimi?:) bo ja spotykam tylko takie do poziomu kłów... no nic:) ostatnio wyskoczył mi jeden obok starej leśniczówki w lesie... mam tu fotki góry... dół się jeszcze czyści:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnykot Napisano 27 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2007 ... nie biadoląc... najfajniejszy w tym przedmiocie jest smok, więc i na nim się skupiam :) Ktoś nawet kiedyś napisał o tym piosenkę żelazko z głową smoka" .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnykot Napisano 27 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2007 ...choć mógłbym się skupić na ogonku, który też ma super;] ... jest w formie przesłonki regulującej dostęp powietrza do węgla...ale to potem, jak wyczyści się i dół :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnykot Napisano 27 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2007 nom pomijając śliczny ogonek, smok jest zdobiony od głowy po samą szyję, brak w tym moim jakichś znaków, które mogły by nasumąć mi na myśl jego wiek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnykot Napisano 27 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2007 ...a wracając do ząbków... świetnie pewnie wyglądało to jak dym mknął z pyska smoka.... przyciągało to niewątpliwie i dzieci, które wpychały tam paluszki, które się klinowały i kaleczyły... może dlatego usówano przednie zęby?:) ...no nie wiem... temat pozostawiam Wam...pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
garbaty Napisano 27 Czerwiec 2007 Share Napisano 27 Czerwiec 2007 Witam,jestem w posiadaniu owego smoka ,niestety tez bez przednich zeböw.Smoczek ten jest odlewem zeliwnym i wychodzi na to , ze wszystkie formy do tego odlewu pozbawione byly zeböw przednich.Smoki te byly produkowane w trzech röznych pozycjach , z glowa zwröcona w prawa strone,w lewa i z glowa patrzaca w prost.Najwieksza wartosc przedstawiaja te zwröcone w strone lewa (podobno zadko spotykane).Co do datowania , to zelazka te byly produkowane w Berlinie okolo 1900 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 28 Czerwiec 2007 Share Napisano 28 Czerwiec 2007 Witam!Mój ś.p. stryj miał w swojej kolekcji takie żelazko. Tylko w dużo lepszym stanie niż te na zdjęciach... Prawdopodobnie jest jest ono dalej jako jedna z pamiątek ciotki po zmarłym mężu.Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnykot Napisano 28 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2007 Nom forma żelazka z głową smoka w lewą stronę... jakiś wzór dla leworęcznych?:) bo przecież jeśli praworęczna osoba prasowała by coś... wówczas dym leciał by jej prosto na przedramię.... Garbaty masz może fotki takiego typu żelazka?:) mówisz, że podobno żadko spotykane" ... może Ty się z takim spotkałeś?:) coś ciężko mi zrozumieć produkcję żelazek dla leworęcznych w dobie walki z leworęcznymi i zmuszania ich do funkcjonowania prawą ręką wiążąc lewą od dziecka... Ma ktoś inny typ smoka żelazkowego?:) proszę o zdjęcia i pozdrawiam ;) Łukasz a żelazko Twojego Stryjka w którą stronę patrzy?:) w ogóle to ktoś mi podał 1902 rok jako datę produkcji... Wiecie może po czym by to zdatować ?:) może jest gdzieś sygnowane?:) na moim niestety żadnych napisów nie widać... gleba zeżarła :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnykot Napisano 28 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2007 no chyba, że to... ale smok tu patrzy najprawdopodobniej na wprost... w ogóle jaka dziwna podstawa rękojeści:)http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.luksch-ausstellungen.de/5-wolpertinger/2-uebersicht-wolpertinger/2k-buegeleisen.jpg&imgrefurl=http://www.luksch-ausstellungen.de/5-wolpertinger/2-uebersicht-wolpertinger/uebersicht-wolpertinger.html&h=80&w=100&sz=2&hl=pl&start=13&um=1&tbnid=UQ5MSh-M1EXVjM:&tbnh=66&tbnw=82&prev=/images%3Fq%3DDrache%2BB%25C3%25BCgeleisen%2B%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek88 Napisano 28 Czerwiec 2007 Share Napisano 28 Czerwiec 2007 Ja posiadam dwa żelazka z głową smoka, oba w bardzo dobrych stanach ale głowy mają odwrócone w prawą stronę.Są do pchnięcia jakby co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnykot Napisano 28 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2007 a mógłbyś zarzucić ich fotki Bartku? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
garbaty Napisano 28 Czerwiec 2007 Share Napisano 28 Czerwiec 2007 Witam czarnykot,dlaczego nie, moze i byla to forma dla leworecznych.Niestety nie posiadam fotki .Na sto procent jestem pewien, ze juz widzialem gdzies w necie takie zelazko.Kiedys gdy jeszcze zbieralem zeazka,pewien handlarz, od ktörego kupilem mojego smoka,powiedzial, ze te lewo reczne (jak ty to nazwales )osiagaja niebianskie ceny na rynku zachodnim.Ps. na tym linku , ktöry podales, moim zdaniem smok patrzy bardziej w lewa strone niz na wprost. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek88 Napisano 29 Czerwiec 2007 Share Napisano 29 Czerwiec 2007 Zelazko nr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek88 Napisano 29 Czerwiec 2007 Share Napisano 29 Czerwiec 2007 Zelazko nr 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek88 Napisano 29 Czerwiec 2007 Share Napisano 29 Czerwiec 2007 I dwie sztuki w całej okazałości.Sory za kiepskie fotki ale stoją tak wysoko ze zastanawiam się jak ja je tam postawiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnykot Napisano 29 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2007 i tak nie wierzę w smoki na lewo patrzące :) może ktoś by znalazł je na jakichś aukcjach? chętnie bym się przekonał, że nie mam racji ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tolesław Napisano 1 Lipiec 2007 Share Napisano 1 Lipiec 2007 bartek88 jestem zainteresowany żelazkami, daj jakiś mail lub inny kontakt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek88 Napisano 2 Lipiec 2007 Share Napisano 2 Lipiec 2007 Mój numer mail bartekbartkowski88_wp@pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnykot Napisano 3 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2007 nom to zrobili mi z postu bazar :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnykot Napisano 1 Listopad 2007 Autor Share Napisano 1 Listopad 2007 smoczek pchnięty za trzysta ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnykot Napisano 1 Listopad 2007 Autor Share Napisano 1 Listopad 2007 nie będę chyba tęsknił.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnykot Napisano 1 Listopad 2007 Autor Share Napisano 1 Listopad 2007 bo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnykot Napisano 1 Listopad 2007 Autor Share Napisano 1 Listopad 2007 ...dziurę miał ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.