Skocz do zawartości

Jabel - uruchomienie

arsaces

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam! Mam pytanie do znawców tematu - zlutowałem Jabela zgodnie ze schematem, ustawiłem zero na wyjściu układu scalonego 2, potem po kręceniu potencjometrem ustawiłem stuki" przed ciągłym sygnałem - i - nic. Cewka nie reaguje na stal, czasem przy przybliżeniu dużego przedmiotu stuki cichną, ale nie przechodzą w ciągły sygnał. Jakby coś było na odwrót. Może cewka jest zła (nawinięta linką 0,7 mm) ale czemu dziala tak dziwnie? Pozdrawiam i proszę o poradę!
Napisano
Witam! Dioda miga, natomiast cewka ma ok 30 cm średnicy (nawinięta na plastikowej pokrywce od wiadra gospodarczego, a zwojów na chyba ok 25. Nawijałem linką 0,7 mm ale w izolacji (może za gruba?) a łączona jest z płytką przewodem dwuzyłowym nieekranowanym, czytałem, że tak podobno można...Pozdr.
Napisano
Witam!Nie tyle chodzi o liczbę zwojów lecz o długość w metrach drutu.Bez względu na rozmiar osłony cewki trzeba nawinąc 19 metrów drutu.Drut ma być nawojowy(miedziany w otulinie lakierowanej-nie może być w otulinie z tworzywa).No i powiniem być maksymalnie o grubości do 0,6.Pozdrawiam!
Napisano
Oczywiście że jabel to dolna półka, ale nawet w porównaniu do MD to chyba przy swojej cenie cacko :-)
A temat wziął się stąd, że kolega buduje ten sprzęt. Może taka samoróbka (jak się potrafi) jest nawet lepsza w swoich osiągach od tzw. standardu, ale właśnie poczekajmy na opinię kolegi, czy było warto :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie