arsaces Napisano 25 Czerwiec 2007 Autor Napisano 25 Czerwiec 2007 Witam! Mam pytanie do znawców tematu - zlutowałem Jabela zgodnie ze schematem, ustawiłem zero na wyjściu układu scalonego 2, potem po kręceniu potencjometrem ustawiłem stuki" przed ciągłym sygnałem - i - nic. Cewka nie reaguje na stal, czasem przy przybliżeniu dużego przedmiotu stuki cichną, ale nie przechodzą w ciągły sygnał. Jakby coś było na odwrót. Może cewka jest zła (nawinięta linką 0,7 mm) ale czemu dziala tak dziwnie? Pozdrawiam i proszę o poradę!
jakofako Napisano 26 Czerwiec 2007 Napisano 26 Czerwiec 2007 Witam!Ile drutu nawinięto i czy dioda mruga po uruchomieniu?
arsaces Napisano 26 Czerwiec 2007 Autor Napisano 26 Czerwiec 2007 Witam! Dioda miga, natomiast cewka ma ok 30 cm średnicy (nawinięta na plastikowej pokrywce od wiadra gospodarczego, a zwojów na chyba ok 25. Nawijałem linką 0,7 mm ale w izolacji (może za gruba?) a łączona jest z płytką przewodem dwuzyłowym nieekranowanym, czytałem, że tak podobno można...Pozdr.
jakofako Napisano 27 Czerwiec 2007 Napisano 27 Czerwiec 2007 Witam!Nie tyle chodzi o liczbę zwojów lecz o długość w metrach drutu.Bez względu na rozmiar osłony cewki trzeba nawinąc 19 metrów drutu.Drut ma być nawojowy(miedziany w otulinie lakierowanej-nie może być w otulinie z tworzywa).No i powiniem być maksymalnie o grubości do 0,6.Pozdrawiam!
jakofako Napisano 28 Czerwiec 2007 Napisano 28 Czerwiec 2007 Witam!Te gotowce z Allegro to już na oko" taki szajs,że lepiej łopatę kupić.
pokemon Napisano 29 Czerwiec 2007 Napisano 29 Czerwiec 2007 Na oko to chłop w szpitalu umarł he,he :-)Na militaria super sprzęcik!
RYSIEK-SANOK Napisano 29 Czerwiec 2007 Napisano 29 Czerwiec 2007 dlaczego te z allegro to szajs? muj pierwszy wykrywacz to jabel z allegro i bardzo go chwale,nie zawiodl mnie.
jakofako Napisano 2 Lipiec 2007 Napisano 2 Lipiec 2007 Witam!Chwalisz,bo używasz Jabela.Jak zmienisz,na cokolwiek innego też bedziesz chwalił.Pozdrawiam!
ColdDemons Napisano 2 Lipiec 2007 Napisano 2 Lipiec 2007 Miałem Jabla!!! Byłem z nim na wykopkach tylko raz!!!!!Niepolecam!!!! Gdy wróciłem jeszcze tego samego dnia kupiłem Rutusa!!!!:)
pokemon Napisano 3 Lipiec 2007 Napisano 3 Lipiec 2007 Oczywiście że jabel to dolna półka, ale nawet w porównaniu do MD to chyba przy swojej cenie cacko :-)A temat wziął się stąd, że kolega buduje ten sprzęt. Może taka samoróbka (jak się potrafi) jest nawet lepsza w swoich osiągach od tzw. standardu, ale właśnie poczekajmy na opinię kolegi, czy było warto :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.