blaszak Napisano 24 Czerwiec 2007 Autor Napisano 24 Czerwiec 2007 Witam!!W sobotę trafiła mi się kopiejka i prosiłbym o identyfikację.z jednej strony jest duża litera A,nad nią korona a pod spodem rzymska dwójka.Z drugiej strony u góry korona,pod nią napis kopiejka i data 1861 a pod datą malutkie literki bm,em??Pytam bo taka mi się trafiła pierwszy raz.Z góry dziękuję za informację.
blaszak Napisano 24 Czerwiec 2007 Autor Napisano 24 Czerwiec 2007 No stary że kopiejka to ja wiem,chodzi mi tylko o to czy to jakaś rzadsza odmiana??Bo zawsze trafiałem inne,takie z dwugłowym orłem.
SZZ Napisano 24 Czerwiec 2007 Napisano 24 Czerwiec 2007 Witam, rzadsza to ona nie jest tylko wcześniejsza niż te z dwugłowym orłem. Litera A z koroną i rzymską II to monogram panującego, czyli cara Aleksandra II. Jest to tzw. kopiejka rosyjsko-warszawska, bita w latach 1855-1864. Wcześniejsze kopiejki mają z kolei na awersie zamiast A II oznaczenie H I czyli Mikołaj I (H czyli ruskie N od Nikałaj). Litery BM oznaczają mennicę warszawską. Rocznik 1861 jest niestety pospolicie występującą monetą obiegową.Pozdrawiam
aegirsson Napisano 25 Czerwiec 2007 Napisano 25 Czerwiec 2007 wiem że wiesz ze to kopiejka :) zapewne taka z 54, z H - Nikołaj też pospolita dość ?jak był pierwszy w rodzie to chyba cyferki nie bili, ale nie jestem pewien, prosz mnie poprawić, pozdrowienia kol. blaszak sorki mój komentarz troche głupawo zabrzmiał
blaszak Napisano 25 Czerwiec 2007 Autor Napisano 25 Czerwiec 2007 Dziękuję za wasze wypowiedzi.W temacie monet jestem zupełnym laikiem więc zawsze lepiej zapytać kogoś kto się na tym zna:)Pozdrawiam!
SZZ Napisano 25 Czerwiec 2007 Napisano 25 Czerwiec 2007 Do aegirssona - podchwytliwe pytanie - w katalogu Kamińskiego i Kopickiego z 1977 r. - który posiadam - kopiejka rosyjsko-warszawska z 1854 r. nie istnieje - więc mamy do czynienia albo z monetą nieznaną/skatalogowaną później albo taka moneta pochodzi z mennicy w Sankt Petersburgu albo ktoś sobie robi ze mnie jaja;) Na wszystkich monetach Mikołaja I jest jego numerek czyli rzymska jedynka między nogami H.Pozdrawiam:)
aegirsson Napisano 26 Czerwiec 2007 Napisano 26 Czerwiec 2007 Nie no żadnych zgrywów tu nie robię, kopiejka ta rzeczywiście jest z 54 goda, ( jedyneczka rzymska faktycznie jest u dołu H - trochę podniszczona, nie spostrzegłem tego ).pod datą wydaje się być E. M. pozdrowienia
SZZ Napisano 8 Lipiec 2007 Napisano 8 Lipiec 2007 Do Pokemona - egzemplarz niemal w stanie menniczy, czy jesteś szczęśliwym posiadaczem? Z jakiej pochodzi mennicy?Pozdrawiam
dominer Napisano 8 Lipiec 2007 Napisano 8 Lipiec 2007 do SSZ chyba dosc wyranie widac na zdjeciu napispo rosyjsku monety i medale :) tak wiec kolega pokemon zaporzyczyl sobie fotke ze stronki :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.