Skocz do zawartości
  • 0

łuska

dago2

Pytanie

Napisano

Prosze o id luski(po lewej) jej bicia to na dwunastej 1941 na szostej rzymska 7, na dziwiatej greckie E Dla porownania dodalem mauserka. Pzdr

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Pod Wrocławiem znam miejsce gdzie łuski Le Enfield występują dość często,ale raczej używali ich Niemcy.Produkcja francuska lub brytyjska,Te drugie często z lat I wojny.
Pozdrawiam
Napisano
Łuski tego typu nie są jakąs super rzadkością. Ale spotyka się je raczej na terenach starych magazynów z przejęta przez Niemców amunicją badź na terenach walk z 1944/45

Ja z terenu Polski mam amunicję tego systemu produkcji angielskiej, amerykańskiej, kanadyjskiej, RPA, indyjskiej, francuskiej, włoskiej i łotewskiej :)
Napisano
Zgadza sie, to łuska produkcji angielskiej. Pisząc o tej strzałce i zakładach państwowych zapomniałem podac z jakiego jest kraju :)

Pozdrawiam
Napisano
We widawie już raczej nie ma :P bo to moje tereny chociaz może jakąś się przeoczyło a o smolcu nie wiedziałem ale kiedyś sprawdze dzięki i pozdrawiam
Napisano

Prosze o id luski(po lewej) jej bicia to na dwunastej 1941 na szostej rzymska 7, na dziwiatej greckie E Dla porownania dodalem mauserka. Pzdr

Napisano
Moje łuseczki wykopalem w pn-wsch Polsce w okolicach Muszak pszed 2 ww w lini prostej bylo 8 km do granicy niemiecko-polskiej. Nidaleko tego miejsca sa jakies ruiny. jako cikawostke dodam ze nidaleko znalazlem guziczek z orlem w koronie. Po czym poznac z jakiego kraju pochodza ow luseczki. Pozdrawiam dago.
Napisano
7,7x56R Lee Enfield. To nie jest greckie E a symbol wytwórni państwowych (taka stylizowana jakby strzałka). Po obu jej stronach powinny byc litery (po jednej z każdej strony). Niestety często słabo były wybijane i z czasem staja się słabo widoczne.

Pozdrawiam
Napisano
hej no były używane przez Rosjan z tytułu lend lease, Niemcy po zajęciu Francji też trochę broni się im trafiło, partyzanci ze zrzutów no dużo tu ich było a ile wtrafiłeś takich łusek?? pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie