Skocz do zawartości

Moje przygody z wrześniem

R51

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ostatnio dysponuje znacznie mniejszą ilością czasu na kopanie. Siłą rzeczy skracja mi się tez dystanse wyjazdów. Podjałem się niewdzięcznej misji gmerania na polskim wrześniu"- czyli szukaj wiatru w polu". Oto kilka przykładów efektów mych poszukiwań. Zachęcam do podzielania się własnymi odkryciami na tym polu...
Napisano

Zacznę od z pozoru zwykłej szczoteczki do zębów. Gdybym znalazł ją bez wrześniowego" towarzystwa wywaliłbym ją za siebie bez ogladania...

Napisano

...patrzę sobie i... widnieje na niej logo PWP- czyli Państwowej Fabryki Prochu (Pionki- Zagożdżon). Ostatnio znajomy znalazł identyczną schowaną w polskiej menażce. Wszystko wskazuje na to że stanowiła etatowe wyposażenie żołnierza polskiego. Czy ktoś wie coś więcej w tym temacie?

Napisano

Ten bagnecik znalazłem w miejscu o wymiarach 50 m x 50 m, które było ogólnie znane i złażone, ale koledze się tam pofarciło i trafił tam już jeden bagnecik w pochwie. Pojechaliśmy razem na miejsce zbrodni, pokazał mi dołek, a ja spytałem tutaj? i machnąłem wykrywaczem... krok obok wbity pod drzewem leżał drugi (ten na zdjęciu). Weż tu takiemu się przyznaj...

Napisano

Tutaj jedna z dwóch salamanderek, jakie wyskoczyły tuż przy samej drodze. Nie było dołków strzeleckich, starego lasu, ani nic co racjonalnie umotywowałoby fakt zatrzymania się akurat tam...

Napisano

Tego stanowczo mniej, choć często w takich i lepszych stanach. Musiały być wykonywane z niezłej stali...

Napisano

ciekawostką związaną z tą żabką jest fakt że widniej na niej nazwisko żołnierza B. Bończyk"...

Napisano
To na dzisiaj wszystko, może wydłubie jeszcze kilka innych fotek jutro. Tymczasem chciałbym podzielic się z kolegami pewnym wnioskiem, który nasunął mi się podczas ścigania" września. Pola bitew z 1944 i 1945 roku do jakich przywykłem odznaczały się śladami zażartej walki na śmierć i życie, bez liczenia się z kosztami sprzętowymi i ludzkimi. Na tym tle pola bitew wrześniowych są raczej mdłe. Miejsca straszliwych zmagań w które jeżdziliśmy zasugerowani barwnymi opisami weteranów okazywały się nieraz skąpe nawet w łuski. Miejscowa ludność wzięta na spytki z reguły wydymała wargi i mówiła Panie jaka bitwa? samolot trafił w wóz z amunicją i stąd ta mogiła pod lasem"
Zdarzali się też dziadkowie- kłamczuszki, według których Nasi żołnierze leżeli pokotem na lodzie". ogólnie tylko dwa miejsca nosiły ślady ewidentnych cięzkich walk. reszta to same zawody, lub ozbrojeniówki".
Pozdrawiam
Napisano
Witam

Jest jeszcze jedna prawda w poszukiwaniach:
a wrzesniem trzeba sie nalatać"
Bez tego ani rusz..Jak juz cos jest to przy drogach.Nie ma sie co nawet gleboko w las zapuszczac.No chyba ze przez przypadek cos sie trafi.Ale to raczej sporadycznie.
Ahh ten wrzesien...dla poszukiwaczy udreka:)

Pozdrawiam MIQ
Napisano
Była już o tym dyskusja na forum:P Jest to zatyczka używana tylko przy czyszczeniu karabinu i zapobiegała przed uszkodzeniem lufy. Najgorsze we ,,wrzesniu'' jest to, że w bardzo wielu przypadkach nie ma w lesie żadnych śladów po żołnierzach np. okopów, dołków strzeleckich tylko trzeba chodzić w ciemno.
Napisano
Oj święte słowa...Najciekawsze że często omijamy miejsca proszące się o tabliczkę u kop durniu" bo są zbyt... rasowe. To znaczy rosną tam wrześniowe" dęby i wszystko jest jak z gawędy starych poszukiwaczy. Przy wrześniu działa także syndrom samochodu". Czyli wybiegamy z fury i lecimy na drugi koniec lasu (bo tam coś musi być) kiedy wracamy z kwitkiem okazuje się że najlepszym miejscem w okolicy na wrześniowe fanty jest miejsce gdzie zaparkowaliśmy samochód...
Napisano

Ten orzełek na przykład pochodzi z miejsca, które było tak ewidentne że... nikt nie wpadł żeby tam kopać. Oj posypało się tam różnistości...

Napisano

To też z tego samego miejsca co orzełek. Niestety w wodzie miedż zachowuje się raczej fajnie, czego nie można powiedziec o alu. Coś się udało odcyfrować ale w nazwisku brakuje co najmniej dwóch liter...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie