R51 Napisano 21 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 21 Czerwiec 2007 Ostatnio dysponuje znacznie mniejszą ilością czasu na kopanie. Siłą rzeczy skracja mi się tez dystanse wyjazdów. Podjałem się niewdzięcznej misji gmerania na polskim wrześniu"- czyli szukaj wiatru w polu". Oto kilka przykładów efektów mych poszukiwań. Zachęcam do podzielania się własnymi odkryciami na tym polu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 21 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 21 Czerwiec 2007 Zacznę od z pozoru zwykłej szczoteczki do zębów. Gdybym znalazł ją bez wrześniowego" towarzystwa wywaliłbym ją za siebie bez ogladania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 21 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 21 Czerwiec 2007 ...patrzę sobie i... widnieje na niej logo PWP- czyli Państwowej Fabryki Prochu (Pionki- Zagożdżon). Ostatnio znajomy znalazł identyczną schowaną w polskiej menażce. Wszystko wskazuje na to że stanowiła etatowe wyposażenie żołnierza polskiego. Czy ktoś wie coś więcej w tym temacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 21 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 21 Czerwiec 2007 Ten bagnecik znalazłem w miejscu o wymiarach 50 m x 50 m, które było ogólnie znane i złażone, ale koledze się tam pofarciło i trafił tam już jeden bagnecik w pochwie. Pojechaliśmy razem na miejsce zbrodni, pokazał mi dołek, a ja spytałem tutaj? i machnąłem wykrywaczem... krok obok wbity pod drzewem leżał drugi (ten na zdjęciu). Weż tu takiemu się przyznaj... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 21 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 21 Czerwiec 2007 Głownia była cała w smarze. Chłopak się nie nawalczył... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 21 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 21 Czerwiec 2007 Tutaj jedna z dwóch salamanderek, jakie wyskoczyły tuż przy samej drodze. Nie było dołków strzeleckich, starego lasu, ani nic co racjonalnie umotywowałoby fakt zatrzymania się akurat tam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 21 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 21 Czerwiec 2007 ... po prostu polski wrzesień"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 21 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 21 Czerwiec 2007 Chociaż tego jest na wrześniu sporo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 21 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 21 Czerwiec 2007 Tego stanowczo mniej, choć często w takich i lepszych stanach. Musiały być wykonywane z niezłej stali... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 21 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 21 Czerwiec 2007 ciekawostką związaną z tą żabką jest fakt że widniej na niej nazwisko żołnierza B. Bończyk"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 21 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 21 Czerwiec 2007 To był stelaż do saperki B. Bończyka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 21 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 21 Czerwiec 2007 Tutaj znów ta sama pochwa i bagnet B. Bończyka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 21 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 21 Czerwiec 2007 Tutaj po wstępnym oczyszczeniu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 21 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 21 Czerwiec 2007 To na dzisiaj wszystko, może wydłubie jeszcze kilka innych fotek jutro. Tymczasem chciałbym podzielic się z kolegami pewnym wnioskiem, który nasunął mi się podczas ścigania" września. Pola bitew z 1944 i 1945 roku do jakich przywykłem odznaczały się śladami zażartej walki na śmierć i życie, bez liczenia się z kosztami sprzętowymi i ludzkimi. Na tym tle pola bitew wrześniowych są raczej mdłe. Miejsca straszliwych zmagań w które jeżdziliśmy zasugerowani barwnymi opisami weteranów okazywały się nieraz skąpe nawet w łuski. Miejscowa ludność wzięta na spytki z reguły wydymała wargi i mówiła Panie jaka bitwa? samolot trafił w wóz z amunicją i stąd ta mogiła pod lasem"Zdarzali się też dziadkowie- kłamczuszki, według których Nasi żołnierze leżeli pokotem na lodzie". ogólnie tylko dwa miejsca nosiły ślady ewidentnych cięzkich walk. reszta to same zawody, lub ozbrojeniówki".Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miq Napisano 21 Czerwiec 2007 Share Napisano 21 Czerwiec 2007 Witam Jest jeszcze jedna prawda w poszukiwaniach:a wrzesniem trzeba sie nalatać" Bez tego ani rusz..Jak juz cos jest to przy drogach.Nie ma sie co nawet gleboko w las zapuszczac.No chyba ze przez przypadek cos sie trafi.Ale to raczej sporadycznie.Ahh ten wrzesien...dla poszukiwaczy udreka:) Pozdrawiam MIQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwyr Napisano 22 Czerwiec 2007 Share Napisano 22 Czerwiec 2007 Proszę o informację na temat urządzenia na jednym z foto KRANC&ŁEPICKI"mam takie same niewiem od czego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwyr Napisano 22 Czerwiec 2007 Share Napisano 22 Czerwiec 2007 Dzięki PozdrO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalinho Napisano 22 Czerwiec 2007 Share Napisano 22 Czerwiec 2007 Odpowiem za R51, jesli można :)To zatyczka na koniec lufy od karabinka, do ochrony tejże przed zabrudzeniem itp. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit_100 Napisano 22 Czerwiec 2007 Share Napisano 22 Czerwiec 2007 Była już o tym dyskusja na forum:P Jest to zatyczka używana tylko przy czyszczeniu karabinu i zapobiegała przed uszkodzeniem lufy. Najgorsze we ,,wrzesniu'' jest to, że w bardzo wielu przypadkach nie ma w lesie żadnych śladów po żołnierzach np. okopów, dołków strzeleckich tylko trzeba chodzić w ciemno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 22 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2007 Oj święte słowa...Najciekawsze że często omijamy miejsca proszące się o tabliczkę u kop durniu" bo są zbyt... rasowe. To znaczy rosną tam wrześniowe" dęby i wszystko jest jak z gawędy starych poszukiwaczy. Przy wrześniu działa także syndrom samochodu". Czyli wybiegamy z fury i lecimy na drugi koniec lasu (bo tam coś musi być) kiedy wracamy z kwitkiem okazuje się że najlepszym miejscem w okolicy na wrześniowe fanty jest miejsce gdzie zaparkowaliśmy samochód... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit_100 Napisano 22 Czerwiec 2007 Share Napisano 22 Czerwiec 2007 Ja mam często tak, że się nakopię wszelkiej maści teraźniejszych śmieci, a na odchodne mam jeden fant z epoki, ale konkretny:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 22 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2007 Ten orzełek na przykład pochodzi z miejsca, które było tak ewidentne że... nikt nie wpadł żeby tam kopać. Oj posypało się tam różnistości... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 22 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2007 ...tu milusiński po wyczyszczeniu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 22 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2007 ... tutaj okucie ze sznura naramiennego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 22 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2007 To też z tego samego miejsca co orzełek. Niestety w wodzie miedż zachowuje się raczej fajnie, czego nie można powiedziec o alu. Coś się udało odcyfrować ale w nazwisku brakuje co najmniej dwóch liter... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.