Skocz do zawartości
  • 0

Dziwne pudełko

maras2

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich
Ostatnio wyszlo mi takie blaszane pudełko z napisem FELD - po niemiecku pole" (?) oraz kilka dziwnych śrub z jakby zawleczką i inicjałami WMJ. Czy to ma zwiazek z militarką?
Na tym terenie byly koszary, czasy I i II wojna - prusy i III Rzesza.

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To dobrze że kolega maras2 pisze i czyta toz.że kolega ma paluszki i widzi –widzę na zdjęciu iż zapalnik ma cały detonator –proszę się tego pozbyć i to szybko -pozdro
Napisano
No to dzieki - ten teren to taki, gdzie na przemian wychodzi cos z I i II wojny. Jak na prusy, to pudelko jest w idealnym stanie - kiedys to wytwarzano rzeczy, ktore po stu czy dwustu latach moga dalej byc wykorzystywane. A teraz mamy ere plastiku, śmieci, jednorazowek wszelkiego rodzaju...
Napisano
No to ladnie, a u mnie to w szafie lezy...lece to wyp...daleko i poza zasieg kogokolwiek! Kurde, moja zona to ogladalu i cos tam paznokciem skrobala...
Napisano
chłopie chyba nie piszesz poważanie dałeś żonie do zabawy ?? a długo jesteście po ślubie :) !!!!jak chcesz to wyrzucić- zrób to tak aby nikomu już nie zagrażał -pozdro
Napisano
Juz OK - zapalniki plywaja w Odrze. A zona, jak to zona: A pokaz, co tam wykopales? No i pokazalem...
Niewiedza szkodzi - czlowiek na błędach sie uczy, ale gdyby nie Wy - to...bylby huk jak 100", albo 150:)
No dobra, dalem d... jak maly Kaziu".
Pzdr
Napisano
Zapłonnik do artyleri nie ma detonatora posiada on sam materiał czuły na tarcie. Więc dość bezpieczny bo nie wybucha tylko odpala materiał miotający w czymś do czego był przystosowany.
Napisano

Wydaje mi sie, ze na pudelku widnieje ten przedmiot. Rzecz w tym, ze nie wiem co to jest. Jako, ze interesuje sie saperami, znalazlem to giedys na jakiejs zagranicznej aukcji z opisem Pionier Feldschlagrohr, a zdjecie zapisalem. To by sie zgadzalo, skad wzial sie napis FELD". Moze przy okazji znawcy powiedza mi, co widnieje na zdjeciu?

Pozdrawiam
Maciek /Hainrich/
GRH Pionier 39"

Napisano
zapłonnik tarciowy...
artyleryjski, popatrz w link z datą postu...
konstrukcja (nie wyrób)francuska...
feld - pole - od (zapewne) haubicy polowej
I WW m.in. Austria...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie