Skocz do zawartości

ZŁOTA MONETA

Gość REMBAS25

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
WITAM: POSIADAM ZŁOTĄ MONETE CAR MIKOŁAJ I"ROK 1889
CZY KTOS WIE COŚ NA TEN TEMAT SZUKAŁEM WSZĘDZIE I NIEMOGŁEM NIC ZNALEŚC ACHA ZAWARTOŚĆ ZŁOTA 73%
ZA INFORMACJE Z GURY DZIENKI .
Z POWAŻANIEM REMBAS"
Napisano
acha jescze raz dodam że jest to 10 rubli tważ gościa patrząc z boku ,z drugiej strony jakieś dzewo ?niewiem z czym mozna to poruwnac. pozdr
Napisano
Witam na początku chciałem przeprosić za niedokładny opis tej monety ,jak będe miał możliwosć zeskanowania to dodam do postu .
Przepraszam za wielkie litery w poprzednich postach ostatnio miałem dużo problemów z kompem.
pozdr.
Napisano
Ta moneta to prawdopodobnie dość popularne fałszerstwo 10-cio rublowej monety Imperium Rosyjskiego. Oryginalne monety bite były z niemal czystego złota, ostatnio znalazłem taką 6 lat temu i sprzedałem wówczas za bodajże ok. 300 zł(po cenie złomu złotego).Ze względu na dużą zawartość złota monety te były bardzo często fałszowane i rozchodziły się właściwie po całym świecie np. wraz z emigrantami do USA,Argentyny itp., którzy sprzedawali tu swoje majątki i z uzyskanymi w ten sposób złotymi lub złotymi" monetami wyjeżdżali za ocean lub bliżej do Francji, Belgii, Niemiec za pracą. W produkcji tych fałszywych monet specjalizowali się często rzemieślnicy pochodzenia żydowskiego, liczne wzmianki o ich aresztowaniu lub zesłaniu na Sybir znajdują się w prasie z końca XIX i poczatku XX wieku. Pozdrowienia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie