martian. Napisano 19 Czerwiec 2007 Autor Napisano 19 Czerwiec 2007 Zdjęcie nie wyraźne ale napis jest taki:gross arge sex reg rol 1663.Normalnie zamiast rol powinno być pol.
pokemon Napisano 19 Czerwiec 2007 Napisano 19 Czerwiec 2007 Zdjęcie nie za bogate, ale moja opinia jest taka: odmiana jednego ze stempli szóstaka Kazika. Może tam jest P.OL ?A może i ROL? Tak czy owak odmiana. Ciężko powiedzieć dlaczego rytownikowi tak ręka poleciała. Może był nawiany?Dodam, iż w boratynkach też są takie cyrki np. jest taka odmiana, że zamiast napisu REG POLO jest napis XEG POLO i nie jest to falsik, tylko tak mu wyszło. Pozdro :-)
kopijnik2 Napisano 19 Czerwiec 2007 Napisano 19 Czerwiec 2007 wrażenie... falsstyl legendyliternictwogłębokie" biciebez potwierdzenia w materiale zdjęciowym...w tej chwili na all... parę fotekczyli stempel wykonany inną techniką niż w epoce...
pokemon Napisano 19 Czerwiec 2007 Napisano 19 Czerwiec 2007 Więc uzupełniam swoją wypowiedź: co do oryginalności się nie wypowiadam, choćby było lepsze foto. No chyba, że byłby to ewidentny fals, ale wówczas kolega martian w ogóle by nie pytał bo sam by się zorientował. Poza tym zakładam, że jak nie wszystkie, to zdecydowana większość prezentowanych tu monet to jednak wykopki, co w pewien sposób (choć nie do końca) uwiarygadnia przedmiot. Nie do końca, bo znane są historie z podrzucaniem eksponatów poszukiwaczom oraz oczywiście falsy z epoki. Reszta tak jak napisałem. Nie zakładam aby fałszerz był aż tak głupi albo niedołężny aby zamiast POL wyrył ROL. Życzę rozwikłania tej ciekawej sprawy. Pozdro dla was :-)
martian. Napisano 19 Czerwiec 2007 Autor Napisano 19 Czerwiec 2007 Dzięki za zainteresowanie Druga strona jak z pod igły.(Może być fasl) Brak oznaczenia mennicy, a zamiast tego dwie kropki. Były też falsy z epoki bite w innych krajach. Co do głębokości bicia to mam boratynki bite równie głęboko i wyraźnie wykopane w całym mieszku przez rolnika. Dostało mi się 16 szt.Niestety mieszek po przesypaniu raczej przełożeniu(były posklejane) do foliowej torebki poszedł do ognia, bo jak mi powiedział ów rolnik w kiepskim stanie był". Spóźniłem się godzinę. To było w 1983.Do dziś mnie to dręczy. Podobno skóra i aksamit.Jutro zamieszcze może lepsze fotki.Pozdrowienia.
kopijnik2 Napisano 19 Czerwiec 2007 Napisano 19 Czerwiec 2007 just for You...wrażenie... falsczyli stempel wykonany inną techniką niż w epoce...
martian. Napisano 19 Czerwiec 2007 Autor Napisano 19 Czerwiec 2007 Czy możesz przesłać pojedynczo.Pozdrowienia.
kopijnik2 Napisano 20 Czerwiec 2007 Napisano 20 Czerwiec 2007 szkoda miejsca na forum...wcn.pl archiwum ok 8 sztuk...allegro.pl ok 8 sztuk...anormalna odległość ...GROS ARGE...
martian. Napisano 20 Czerwiec 2007 Autor Napisano 20 Czerwiec 2007 Jedno minie intryguje czy producent fasa zamiast znaku mennicy zrobił by dwie kropki.A co do stempli to każdy inny.Pozdrowienia.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.