Skocz do zawartości

Dziwny szóstak 1663

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zdjęcie nie za bogate, ale moja opinia jest taka: odmiana jednego ze stempli szóstaka Kazika. Może tam jest P.OL ?
A może i ROL? Tak czy owak odmiana. Ciężko powiedzieć dlaczego rytownikowi tak ręka poleciała. Może był nawiany?
Dodam, iż w boratynkach też są takie cyrki np. jest taka odmiana, że zamiast napisu REG POLO jest napis XEG POLO i nie jest to falsik, tylko tak mu wyszło. Pozdro :-)
Napisano
wrażenie... fals
styl legendy
liternictwo
głębokie" bicie
bez potwierdzenia w materiale zdjęciowym...
w tej chwili na all... parę fotek
czyli stempel wykonany inną techniką niż w epoce...
Napisano
Więc uzupełniam swoją wypowiedź: co do oryginalności się nie wypowiadam, choćby było lepsze foto. No chyba, że byłby to ewidentny fals, ale wówczas kolega martian w ogóle by nie pytał bo sam by się zorientował. Poza tym zakładam, że jak nie wszystkie, to zdecydowana większość prezentowanych tu monet to jednak wykopki, co w pewien sposób (choć nie do końca) uwiarygadnia przedmiot. Nie do końca, bo znane są historie z podrzucaniem eksponatów poszukiwaczom oraz oczywiście falsy z epoki. Reszta tak jak napisałem. Nie zakładam aby fałszerz był aż tak głupi albo niedołężny aby zamiast POL wyrył ROL. Życzę rozwikłania tej ciekawej sprawy. Pozdro dla was :-)
Napisano
Dzięki za zainteresowanie Druga strona jak z pod igły.(Może być fasl) Brak oznaczenia mennicy, a zamiast tego dwie kropki. Były też falsy z epoki bite w innych krajach. Co do głębokości bicia to mam boratynki bite równie głęboko i wyraźnie wykopane w całym mieszku przez rolnika. Dostało mi się 16 szt.Niestety mieszek po przesypaniu raczej przełożeniu(były posklejane) do foliowej torebki poszedł do ognia, bo jak mi powiedział ów rolnik w kiepskim stanie był". Spóźniłem się godzinę. To było w 1983.Do dziś mnie to dręczy. Podobno skóra i aksamit.
Jutro zamieszcze może lepsze fotki.
Pozdrowienia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie