robert 88 Napisano 18 Czerwiec 2007 Autor Napisano 18 Czerwiec 2007 witam mam pytanie do kolegów na forum . gdzie zgłosić odkryty pochówek Niemca ? żołnierza -wszystko na to wskazuje . dzięki z góry za rady .
dago2 Napisano 19 Czerwiec 2007 Napisano 19 Czerwiec 2007 Kolego Kadet to pytanie jest nie na miejscu
kadet Napisano 19 Czerwiec 2007 Napisano 19 Czerwiec 2007 oj wiem , tylko tak się zapytałem z ciekawości . jeśli żołnierz to na pewno ma nieśmiertelnik . a zgłosić trzeba to na policje .
huk 100 Napisano 19 Czerwiec 2007 Napisano 19 Czerwiec 2007 http://www.pck.org.pl/poszukiwania/szukaj/niesmiertelnik.htm zwróć sie do Fundacja Pamięć
bernstadt Napisano 20 Czerwiec 2007 Napisano 20 Czerwiec 2007 Tutaj http://www.poszukiwanieskarbow.com/nindexds.html w zakładce artykuły temat 25 od góry lub 13 od dołu jest opisane co zrobić.
a.m.m.s Napisano 20 Czerwiec 2007 Napisano 20 Czerwiec 2007 A ja mam pytanko może śmieszne, ale czy po zgłoszeniu np. znalezionego nieśmiertelnika zabiorą Ci go?
Darek419 Napisano 20 Czerwiec 2007 Napisano 20 Czerwiec 2007 Nieśmiertelnik dostaniesz z powrotem razem z okolicznościowym dyplomem o ile wcześniej nie będziesz miał nieprzyjemności z powodu wykopanych kości.pozdro.
crazyiwan Napisano 22 Czerwiec 2007 Napisano 22 Czerwiec 2007 Wiem ze to pytanie jest nie na miejscu,ale chiałbym je zadac jesli bym znalazł jakiegos zabitego żołnierza i miałby cos prz sobie np. hełm,pas,obrączka,wisiorek itp. Mógł bym to zabrać? Czy to juz bedzie ograbianie zmarłego lub tym podobne? bo jeśli bym znalazł przecierz np hełm też on do kogoś należał. Nie wiem więc chiałbym sie dowiedzieć co bym mógł a co nie. Właściwie zrobić moge wszystko ale jak wypada zrobic a jak nie. Mam nadzieje ż enikogo takiego nieznajde Pozdr Iwan
Pit_100 Napisano 22 Czerwiec 2007 Napisano 22 Czerwiec 2007 Ludzi z fundacji ,,Pamięć'' raczej nie interesują fanty znalezione przy żołnierzu. Ja osobiście nie mógłbym w domu trzymać rzeczy, o których wiedziałbym, że pochodzą od zmarłego. Jednak każdy robi jak uważa i co uważa za dobre
a.m.m.s Napisano 23 Czerwiec 2007 Napisano 23 Czerwiec 2007 Witam i powiem tak że jest w KK (Kodeskie Karnym) artykół co do którego odnosi się grabienie miejsca spoczynku zmarłego. Pozdrawiam i ez" odkrywek zmarłych.
finucha Napisano 23 Czerwiec 2007 Napisano 23 Czerwiec 2007 jest grupa ekshumacyjna dzialajaca na zlecenievolksbundu i fundacji pamiec.poszperaj w watkachcos znajdziesz a jak nie zadzwon do warszawy do fundacji
fraktal Napisano 23 Czerwiec 2007 Napisano 23 Czerwiec 2007 Osobiście widzę to nie jako znalezienie obrączki czy bagnetu ze zmarłym, ale zmarłego z tymi przedmiotami. Taka np. obrączka miałaby dla mnie znikomą wartość w porównaniu do jej pamiątkowej ceny dla rodziny zmarłego. Moralnie należy więc ona do rodziny. Nie zapominajmy, że w poszukiwaniach celem nie jest tylko i wyłącznie fant". Dla mnie jest nim także poznanie historii, wiedza, przygoda. Jeżeli uda się coś wyjaśnić lub pomóc komuś- cóż może być przyjemniejszego? Ładny bagnet na półce nie daje tyle satysfakcji. Ale każdy robi jak uważa.
beero Napisano 23 Czerwiec 2007 Napisano 23 Czerwiec 2007 SIE MACIE LUDZIE" jak mawial na koncertach Rysiek R.wlasnie chodzi o LUDZIE". kupilem se piszczalke,pytają mnie poco tyle kasy , czy ci się zwróci? Ja się pytam , czy wędkarzowi się kiedyś zworócily wlożone koszty, czy zwrócilo się to jakiemuś myśliwemu? NIGDY. tak samo nie nastawiajmy sie na zdobycze z grobów,chociaż nawet nieznanych. To co przy zmarlym oddajmy rodzinie , jeśli się znajdzie, a jak nie to do jakiegos muzeum.Nie bądżmy hienami. Jest tyle dobra w ziemi,że jeszcze nasi wnukowie będą uradowani z wykopków, ale uczmy, że zmarym należy się spokój i ich rzeczy należą do nich, a nie do nas.
a.m.m.s Napisano 23 Czerwiec 2007 Napisano 23 Czerwiec 2007 I jak to powiedziała matka Pawlaka - I tak będzie na wieki wieków Amen".
maxim026 Napisano 28 Czerwiec 2007 Napisano 28 Czerwiec 2007 no witam panow , co do zabierania zeczy przy ekshumacii to raczej nikt z chlopakow z fundacii PAMIENC tego nie robi.oni zabieraja osobiste przedmioty takie jak ,obronczka ,lancuszek i takie tam inne , jak niemek jest zakopany razem z halerkiem na glowie to zabieraja ten halerek i wieszaja na nowej mogilce, panowie nie lakomcie sie na zlote zemby (niemieccy zolnierzyki maja ich dozo , na odkopanych17 to 12 mialo zlote koronki)nigdy takich zeczy niepowinno sie zbierac one powinny wrucic z kosciami do grobu, niema co byc lakomym na takie zeczy one szczenscia nie dadza i napewno sie nikt na tym nie wzbogaci .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.