walimczyk Napisano 18 Czerwiec 2007 Autor Napisano 18 Czerwiec 2007 W rodzinie pokazano mi odznakę -zapewne niemiecką z czasów III Rzeszy. Średnica - ok. 4 cm. Z tyłu jest trzpień z zakrętką. Kolor -jak na zdjęciu: złota. Nie ma daty.Czy ktos może podpowiedzieć - co to za odznaka i na jaką okoliczność została uhonorowana?Z góry dziękuję za pomoc.Walimczyk
danieloff Napisano 18 Czerwiec 2007 Napisano 18 Czerwiec 2007 Na pewno jest związana z niemiecką organizacją kombatancką Der Stahlhelm", zrzeszającą weteranów-frontowców I wojny światowej, którzy potem licznie zasilili szeregi SA i NSDAP.
danieloff Napisano 18 Czerwiec 2007 Napisano 18 Czerwiec 2007 A tak wyglądała klamra noszona przez członków tej organizacji.Pzdr.Daniel
walimczyk Napisano 19 Czerwiec 2007 Autor Napisano 19 Czerwiec 2007 Dzieki za pierwsze namiary.Jednak nie jestem fo końca przekonany. Na klamrze do pasa widać hełm, zas na odznace tłem jest stylizowany ptaszek" nazistów.Czemu taki dziwny napis- w stylu pozdrowienia frontowego.A może macie rację!Pozdrawiam z Walimia
danieloff Napisano 19 Czerwiec 2007 Napisano 19 Czerwiec 2007 Była też klamra Stahlhelmu ze stylizowanym orłem i napisem Der Stahlhelm, ale to unikat i jak na razie nie mam takiej w kolekcji:-)
Slayer88 Napisano 1 Listopad 2007 Napisano 1 Listopad 2007 Front Heil bylo pozdrowieniem Vaterländische Front czyli prawicowej, faszystowskiej partii austriackiej.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.