sobczus Napisano 15 Czerwiec 2007 Autor Napisano 15 Czerwiec 2007 Na stronie głównej czytamy:Podczas prac wykopaliskowych okazało się że na dnie znajdują się szczątki trzech osób(...)- Wernera Orselna i Ludolfa Königa. Trzecia osoba to prawdopodobnie HENRYK VON PLAUEN który widnieje jako trzecia osoba na fresku znajdującym się nad prezbiterium."Co mi tu nie gra...otóż tą trzecią osobą nie może być komtur Świecia, wielki mistrz Henryk von Plauen, ponieważ jego szczątki znajdują się w kaplicy świętaj Anny na zamku w Malborku. Jest to jeden z trzech zachowanych pochówków wielkich mistrzów na zamku.
a.korbaczewski Napisano 15 Czerwiec 2007 Napisano 15 Czerwiec 2007 takze bym sie zapytał znawców, bo jakby internet i jedna ksiażeczka co ja czytałem wskazuje na Malbork.
sobczus Napisano 15 Czerwiec 2007 Autor Napisano 15 Czerwiec 2007 Mieszkam w Malborku wiem co mówie...
Bathin Napisano 15 Czerwiec 2007 Napisano 15 Czerwiec 2007 >Mieszkam w Malborku wiem co mówie...<No tak, każdy mieszkaniec Malborka jest antropologiem. ?
a.korbaczewski Napisano 15 Czerwiec 2007 Napisano 15 Czerwiec 2007 tylko że jak sie oglada malbork to opowiadaja o miszczu że się znajduje tam.
Gambit Napisano 15 Czerwiec 2007 Napisano 15 Czerwiec 2007 No bo kazdy pokrzyzacki zamek pochowanego swojego mistrza miec musi :) Poczekajmy na wyniki badan. Na szczescie historia ma to do siebie ze w trakcie kolejnych badan mozna ja weryfikowac na podstawie faktow. Podczas zbierania materialow do kilku ksiazek o historii Szczecina razem z przyjacielem nieraz stawalismy przed wyborem: napisac o tym o czym mowia fakty i stanac naprzeciw prawd" powtarzanych przez lata przez lokalnych profesorow historii, czy te prawdy" powtarzac zdajac sie na nich mimo iz tez cos nam nie pasowalo... Wiele razy teorie powtarzane przez lata utrudnialy wrecz prowadzenie dokumentacji, mylily trop, no bo skoro ONI" tak twierdza to chyba cos w tym jest. Przeciez my jestesmy tylko hobbystami... ;) Zazwyczaj okazywalo sie, ze to my mielismy racje. Tak wiec spokojnie, zwlaszcza ze w tekscie widnieje ze to prawdopodobnie Henryk von Paulen".
FALKE-63 Napisano 15 Czerwiec 2007 Napisano 15 Czerwiec 2007 W Trzebnicy też mamy pochowanego trzynastego mistrza krzyżackiego Konrada II von Feuchtwangena. Wielki mistrz Zakonu Krzyżackiego od października 1291 roku do 5 lipca 1296 roku.pozdr.....
sobczus Napisano 20 Czerwiec 2007 Autor Napisano 20 Czerwiec 2007 Tak chcielem przypomniec że zamek w Malborku od roku 1309 jest stolicą wielkich mistrzów zakonu krzyżackiego. W kaplicy św Anny zlożono ponad 10 wielkich mistrzów. Do dziś pozostaly jedynie 3 plyty nagrobne m. in. Henryka von Plauen. Reszta zostala zniszczona w wyniku dzialoań wojennych.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.