Skocz do zawartości
  • 0

Co to za karabin?

bernstadt

Pytanie

Napisano
witam Wszystkich forumowiczów to mój pierwszy post i od razu małe sprostawanie... Nie jestem militarystą. Kupując wykrywkę nastawiałem się na drobnicę, ale... Jeśli trafia sięjuż jakiś inny fant to chciałbym przynajmnej trochęposzerzyć swoje horyzonty... I tak podczas trzeciego wypadu znalazłem coś co kiedyś było karabinem... Tylko nie wiem jaki? Jeśli ktoś potrafi to proszę o ID?

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam Wszystkich forumowiczów to mój pierwszy post i od razu małe sprostawanie... Nie jestem militarystą. Kupując wykrywkę nastawiałem się na drobnicę, ale... Jeśli trafia sięjuż jakiś inny fant to chciałbym przynajmnej trochęposzerzyć swoje horyzonty... I tak podczas trzeciego wypadu znalazłem coś co kiedyś było karabinem... Tylko nie wiem jaki? Jeśli ktoś potrafi to proszę o ID?
Napisano
Jest to karabin Mosin wz. 1891/30 z celownikiem optycznym nr fabryczny 1313 113 używany był przez Miszkę Kuzniecowa w roku 1944.pozdro
Tak bez zdjęć to trudno coś sensownego napisać.
Napisano

Sorry za to małą wpadkę... Teraz powinno być ok. Od razu przepraszam za jakość zdjęcia ale aparat tylko w telefonie a znalezisko na miejscu znalezienia (póki co)...

Napisano
Wygląda że bagnet idzie pod lufą, bączek dosyć charakterysztyczny... Strasznie uwalany w piachu i ma masę korozji, ale obstawiałbym Mannlicher Carcano M91
Napisano
Karabinek włoski, dosyć często używany przez różne niemieckie formacje paramilitarne z II WŚ.
Pozdrawiam
Napisano
Najlepiej po nabojach widać, że nierdzewne pociski. podobne (o ile mogę zobaczyć na zdjęciu do belgijskiego mausera 7,65 lub ewentualnie do mosina. Na konstrukcji karabinów nie znam się na tyle by poznać ze zdjęcia.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie