Skocz do zawartości
  • 0

Wieszak z Breslau

to17071990

Pytanie

Napisano

Znalazłem w domu taki wieszak . Wiem o nim tylko że z Wrocławia bo pisze Breslau. Chcialbym sie dowiedzieć o dokładnym przeznaczeniu wieszaka i co oznaczaja napisy na nim: R.G. Leuchtag, Nachf. Breslau Nikolaistr. 8-9"
Prosze o pomoc.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wieszak zawsze służy do wieszania na nim ubranek.
Zobacz na Allegro wieszaki z Breslau swego czasu chodziły po 50zł, może będzie podobny z opisem.
Ja również kiedyś znalazłem w szafie u babci, wieszak poniemiecki z nazwą miejscowości Treptow (Trzebiatów). Na aukcji licytowało go 6 osób i poszedł za ładną sumkę, a oczekiwałem 10-12 zł.
Pozdrawiam!!!
Napisano
Zapomniałem dodać, iż na moim napisy oznaczały nazwę slepu, ulicę i miejscowość. Może i tak jest w przypadku Twojego wieszaka.Nikolaistr. to chyba skrót od nazwy ulicy Nikolaistrasse o nr 8-9.
Napisano
Hej no to ładnie widzę że się cenią te wieszaki pamiętam jak się kupowało za 1 zł na różnych targach :) potem postaram się napisać gdzie był ten sklep pozdrawiam
Napisano
nikolaistr.- nazwa zbytnio się nie zmieniła jest to mikołaja a ten sklep był na przeciwko (jak jesteś z wrocławia to będziesz wiedział) hotelu Sofitel pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie