Skocz do zawartości

OBSZAR WAROWNY ŚLĄSK

DUGI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
WITAM !
Czy ktoś posiada rysunki(przekroje) 2 schronów bojowych znajdujących się w Kochłowicach. Pierwszy obiekt znajduje się w lesie przy samej ulicy Kochłowickiej (droga z Kochłowic do Kłodnicy).
Drugi obiekt to schron bojowy znajdujący się na prywatnej posesji przy ulicu Elizy Orzeszkowej.

Jeśli ktoś posiada te rysunki i mógłby mi je przesłać to byłbym bardzo wdzięczny.

Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich interesujących się fortyfikacjami.
Napisano
Czołem Dugi

Planujemy z Duszanem wybrac się do Wyr a raczej do Gostyni w celu rozpoznania tego schronu o którym mówiliśmy w Dobieszowicach. To znaczy Duszan już tam był i podobno obiecująco to wygląda.
Miałbyś czas w ten weekend (29-30 XI) wybrac się tam z nami ?
Chodzi nam o sporządzenie planu tego schronu.

Duszan: Daj znać czy możesz w ten weekend ?

PS: sorry że tu na forum to wywalam ale jestem w trakcie gruntownej zmiany systemu i oprogramowania w moim kompie i jak narazie to jedyny mój kontakt z Wami.

pozdrawiam
d007
Napisano
Witam

D007 29 listopada (sobota) mam wolne więc możemy sie wybrac najlepiej rano. Odezwij sie na mojego maila albo GG.

Do zobaczenia
Duszan

P.S. Przepraszam że takie sprawy załatwiamy przez forum ale d007 wytłumaczył wyżej czemu tak jest. Jeszcze raz wielkie sorry.
Napisano
A cóż to Panowie? Jakiś remoncik planujecie? Urbanik jakiś(bo w Gostynii to chyba tylko takie budowano, nie znam się na tym)? Czyżby się Wam spodobało w Dobieszowicach...?
Napisano
Mecenas: Zgadza sie jest tam jeden urban ale nie o niego nam chodzi. Niedaleko jest schron ciezki, którym się interesujemy. ROzmawialiśmy o tym z W. Machoniem.

Duszan: Poslalem mejla.

pozdrawiam
d007
Napisano
WITAM !
Niestety w ten wekend nie dam rady się z wami spotkać przy tym schronie bo idę do pracy na 14:00.
Nie wiem czy wiecie ale ostatnio zniszczono schron bojowy w Punkcie Oporu SZYB ARTURA".Obiekt ten znajduje się (znajdował się)przy budowanej obecnie autostradzie (dlatego go zniszyli)i był to mały schron bojowy z 1935r.którego uzbrojeniem był ckm montowany w półkopule pancernej.Jak byłem tam ostatnio to było widać jeszcze ścianę tylną z wejściem i pręty zbrojeniowe sterczączące w miejscu gdzie znajdowała się półkopuła pancerna.Przykry to był widok dla kogoś kto choć trochę interesuje się tymi fortyfikacjami.(Chciałem zamieścić fotki ale niestety wysiadł mi skaner)

POZDRAWIAM: DUGI
Napisano
Witam

Dugi jeśli mógłybys podać swój adres emailowy to byłbym bardzo wdzięczny :-).
Mój to acidoss@o2.pl a numer gg 2693068.

Z góry dziękuje i pozdrawiam
Duszan
Napisano
Tylko jedno się ciśnie na usta

NIECH CHLAG TYCH SKURWIELI !!!!

:(((

I to jest typowa polska troskja o zabytki. Gdzie był wtedy konserwator ? Pewnie skurwysyn ma głęboko w dupie co się dzieje z chlubą polskich fortyfikacji czyli z OWŚ.

Nie no poprostu rece opadają w jakim my kraju żyjemy.
Napisano
A co do schronu to naprawdę był to ciekawy obiekt który był wart zachowania.
Ale niestety pozostają nam już tylko zrobione zdjęcia tego schronu które naszczęście nikomu nie przeszkadzają i nie zostaną przez kogoś zniszczone bo są naszą własnością.

POZDRAWIAM
Napisano
Witam

Znalazłem kilka stron na których jest troche informacji o schronach i zdjęć schronów O.W.Ś. i Wegierskiej Górki.
Może ktoś kiedyś podawał te linki jeśli tak to trudno jeśli nie to proszę bardzo oto one:

ttp://www.mikolow.um.gov.pl/miejsca_pamieci.html#Schrony%20bojowe
http://www.katowice.uw.gov.pl/opracowania/emp_n/laziska-wykaz%20bsb.htm
http://www.katowice.uw.gov.pl/opracowania/emp_n/wg-wykaz%20bsb.htm

Pozdrawiam
Duszan
  • 4 months later...
Napisano

Wyciągnąłem ten stary post, ale chyba warto. Przedstawiam fotki tego zniszczonego schronu. Kierownictwo budowy trasy twierdzi,że to nie oni zniszczyli ten obiekt. Wszystko jednak wskazuje, że zrobili to robotnicy z tej budowy, mieli przecież dostęp do ciężkiego sprzętu, świetny dojazd i ochotę na dorobienie paru groszy.
Fotka pierwsza przedstawia obiekt z czasów kiedy nikomu nie śniła się budowa trasy w tym miejscu.

Napisano
Czy to z przodu, to była kiedyś kopuła pancerna? To żule.
Pozdro
Napisano
Witam

Sprawa ewidentnie nadaje się do powiadomienia prokuratury.
To jest obiekt na P.O. Szyb Artura. Darul czy możesz opisac jak kopuła została wyciągnięta. Czy widac na betonie ślady uderzeń młota pneumatycznego. I jak wygląda droga dojazdowa do tego obiektu czy przypadkiem nie przebiega przez park maszyn firmy budującej autostrade. Podaj jak najwięcej informacji. Bede wdzięczny.
Pozdrawiam
Duszan
Napisano
Osobiście nie widziałem obiektu po dewastacji - zdjecia dostałem od znajomego mieszkającego na Śląsku, napiszę do niego o wiecej szczegółów. O całej sprawie dowiedziałem się z tego tematu patrz.post kol.DUGI ...to było widać jeszcze ścianę tylną z wejściem i pręty zbrojeniowe sterczączące w miejscu gdzie znajdowała się półkopuła pancerna...". Zdjęcia, które zaprezentowałem są z soboty. Może ktoś mieszkający na Śląsku zrobi mały rekonesans jak to wygląda pod względem ww.pytań.
Napisano
Kopułe wyrwali robole z tej budowy. Mieli ciężki sprzęt itp. Prokuratura chyba została powiadomiona ale oczywiście żyjemy w państwie prawa" i nic to nie da a szkodliwość czynu w oczach imbecyli (urzędników) jest znikoma. Jak na gorącym uczynku nie złapiesz to koniec i po ptokach.

d007
Napisano
Policja została powiadomiona już w grudniu.
Wystąpienie przygotował np. powiadomiony przez Pro Fortalicium Miejski Konserwator Zabytków w Rudzie Śląskiej.
Podana mu wartość odtworzenia takiego pancerza to 300.000 zł.
Nie jest to więc mała szkodliwość społeczna.
Natomiast jakie (i czy) działania prowadziła Policja nie wiem...
Napisano
O wyniku całej sprawy powinien coś wiedzieć składajacy doniesienie. W tym wypadku chyba konserwator, ale pewnie dostał powiadomienie o umorzeniu sprawy spowodowane nie wykryciem sprawców czynu.
A tak na marginesie, czy ktoś wie jaką sygnaturę miała ta półkopuła???
Napisano
Dostałem właśnie informacje od znajomego na temat dewastacji obiektu: ... Sprawa była relacjonowana w prasie lokalnej, policja ją zna – stąd artykuły. Ale dla nich sprawa jest chyba zbyt błaha. Wystarczyłoby sprawdzić w najbliższych hutach kwity: kto w tym okresie przywiózł złom w ilości ok.18 ton jednorazowo? Ale to ich chyba przerasta, albo nie ma kto im patrzeć na ręce i jak marnotrawią się pieniądze podatników...

Co do lokalizacji : trasa przebiega kilkadziesiąt metrów dalej. Tuż obok obiektu zrobiono drogę „roboczą” , być może będzie ona początkiem zjazdu z autostrady na stacje benzynowe. Park maszyn budowlanych jest umiejscowiony niedaleko – na placach pozostałych po terenach szybu Artur! Po wyrwaniu kopuły obiekt pieczołowicie zasypano ziemią – widać ślady gąsienic. Na ścianach obiektu również widziałem ślady „pazurów” być może koparki. A na budowie trasy pracują koparki z urządzeniem do kruszenia dużych skał zamiast czerpaka i gigantyczne terenowe ładowarki... Moim zdaniem to ewidentne, kto zniszczył obiekt..."

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie