Skocz do zawartości

TRAFIONY TYGRYS

misiek2907

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam wielka prośbe mieszkam w tomaszowie lubelskim i stał tu po wojnie tygrys trafiony w bok podczas operacji burza mianowicie na ulicylistopadowej stał chyba dluzszy czas bo kolegi ojciec nawet wyrwał z niego podnosnik i zwiazku tym ze niewiem gdzie szukac informacji o nim moze jakies zdjęcia a moze ktoś wie co sie z nim stało tylko bez takich poszedł na złom to i ja wiem chodzi mi o to zeby cos blizej sie dowiedzieć o tym zdarzeniu z góry wielkie dzieki pozdro dla ludzi z okolic moze jeszcze cos z tej wojy tu zostało :)
Napisano
Trochę długie
http://www.dws.xip.pl/PW/pw62.html
P.s.A może słyszałeś również o największej bitwie pancernej we wrześniu 1939 roku w okolicach twojej miejscowości.
Napisano
no słyszało sie czytalem dziennik bitwy i wogóle polacy niszczyli wtedy sprzęt zeby nie dostal sie w rece wroga czasami znajduja tu ludzie troche reczy ale juz nie w oklepanych miejscach trzeba sie naszykac ale czasami kiedys kolo znalazł podwozie od jakiejś polskiej ciezarówki a tak to jeszcze gdzieś widziałem zdjecie w kronice niewiem chyba vickersa albo 7tp przy drodze chyba rozwalony moze jakby ktos usilnie szukał to moze. Sa jeszcze opowiastki innych ludzi duzo osób wspomina o utopinych czołgach co może byc możliwe bo miejsca w których niby sie znajdowały to albo byłe torfowiska albo bagna niewiem jakoś poprostu nikogo niechce wprowadzać w bład jak ktos chce to moze to go zainteresuje pozdro dzieki
Napisano
We wrześniu 39 na drodze prowadzącej do Tomaszowa walało się pełno rozbitego polskiego sprzętu, zabite konie, podwoty stojące w rowach,konie luzem etc.Niemcy zrobili kilka fotek i były one zamieszczone w necie, może nawet na tym forum.Ma ktoś je zapisane?
Napisano
Tygrys ten z akcją Burza" raczej nic wspólnego nie miał.
Zniszczony/uszkodzony został zapewne przez Rosjan.
Nie wiedziałem do tej pory o nim ale wiem czyj on był. Musiał pochodzić ze s.Pz.Abt. 509.
Skoro jesteś z Tomaszowa L. to najprędzej znajdziesz jakieś informacje w swoich okolicach. Pójdź tropem, który już znasz.
Na Lubelszczyźnie zostało kilka tygrysów ze s.Pz.Abt. 509. Mnie znane są do tej pory zdjęcia tylko tego jednego z dwóch, które zostały w Zwierzyńcu.
W zeszłym roku robiłem mały rekonesans w tamych okolicach i znalazłem od niego jedynie szpilkę z gąsienicy :-).
Niewiele to ale szpilka jak nowa.

P.S. Gdyby udało Ci się znaleźć jakiekolwiek informacje o tym tygrysie (lub innych) to daj znać na priv. Temat tygrysów na Lubelszczyźnie bardzo mnie interesuje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie