Skocz do zawartości

Pila wykopki

Gość aa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Z tym lotniskiem to chyba lipa. Byłem tam w wojsku, wiele sie szwendałem po okolicy, ale tak naprawde nic z tego nie wynika. Ludzie którzy służyli tam od lat powtarzali takie legendy, ale naprawdę nikt nigdy nie znalazł żadnych śladów. Podstawowe pytanie: Po co miało by istnieć podziemne lotnisko?!
  • Odpowiedzi 165
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 1 month later...
  • 1 month later...
Napisano
no i co tam słychac w temacie? odnosze wrazenie ze nikt chyba nie grzebie" w temacie. ostatnio m.in.dowiedziałem sie ze na lotnisku produkowano silniki do focke wulfa.pzdr macdlu
Napisano
O lotnisku słyszałem tylko tyle i wiem że są napewno wejścia do podziemi bądź tuneli, tylko niemam zbytnio czasu ale postaram się to sprawdzić. A propos podziemnej fabryki to znam również inną wersję że fabryka ta znajduje się bliżej centrum.
Napisano
ze zródeł wiem ze poprostu nie zdazyli wysadzic poniewaz praca na dole trwała do 9 lutego 1945 a w tym dniu w godzinach południowych lotnisko zajeli rosjanie.
Napisano
Podejrzewam,że podziemia są podobnie zaminowane jak te na Babich Dołach.Na waszym miejscu to bym dobrze się zastanowił nad wejściem do środka.Najlepiej żeby z wami poszedł jakiś były saper albo ktoś kto zna sie na materiałach wybuchowych.
Napisano
Słuchajcie wszyscy, Osoby które są zaintetresowane tematem, może wszyscy wspólnie spotkamy się i spokojnie pogadamy, co wy na to? Trzeba wyznaczyć jakieś miejsce i termin, to wszystko,pozdro.
Napisano
waldi, datę podałem za książką panów :Perzyka i Miniewicza pt.Wał Pomorski".jeszcze zalezy które lotnisko masz na mysli bo ja mowie o tym przy lotniczej a 27 stycznia to rosjanie lamali zeby na umocnieniach w okolicach plotek, kaliny itd.pzdr macdlu
Napisano
Witam wszystkich, słyszałem od mojego kolegi którego brat jest lekarzem że kiedys miał starszego pacjenta, który mówił mu o podziemnei fabryce w rejonie parku miejskiego koło domu handlowego stokłosy, proszę was o poinię na ten temat, tylko tyle wiem, niewiem kim był ten gość, ja wiem że teren parku jest podmokły i do tego to bajorko,no cóż ,mocno się nad tym zastanawiam, ale likalizacja ciekawa, może przed wojną niebył to ąż tak podmokły teren jak teraz.
Napisano
zgadzam sie z Waldim. za niemca teren tez był podmokly. wskazuja na to oznaczenie na planach miasta.jesli juz to bardziej typowałbym miejsce gdzie stoi arbakan" pijalnia naprzeciwko rozdzielni energetycznej przy wojska polskiego. a tak na marginesie to z jakiego roku pochodzi ten budynek???
Napisano
Barbakan został zbudowany po wojnie. Chetnie wybiorę sie w okolice lotniska. Słyszałem, że ladowały tam nawet zeppeliny. Może jakieś super fanty leżą.
Napisano
Po 1910 r. Co do tej fabryki to wszystko bujda i legenda. Pod lotniskiem znajdowały się kanały odwadniajace płytę lotniska. Istniały tagże składy amunicji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie