Gość Napisano 23 Luty 2004 Napisano 23 Luty 2004 Z tym lotniskiem to chyba lipa. Byłem tam w wojsku, wiele sie szwendałem po okolicy, ale tak naprawde nic z tego nie wynika. Ludzie którzy służyli tam od lat powtarzali takie legendy, ale naprawdę nikt nigdy nie znalazł żadnych śladów. Podstawowe pytanie: Po co miało by istnieć podziemne lotnisko?!
macdlu Napisano 20 Kwiecień 2004 Napisano 20 Kwiecień 2004 witam jak widze temat ucichł...czyzby strażnicy dzialali???:)pzdr. macdlu
macdlu Napisano 7 Czerwiec 2004 Napisano 7 Czerwiec 2004 no i co tam słychac w temacie? odnosze wrazenie ze nikt chyba nie grzebie" w temacie. ostatnio m.in.dowiedziałem sie ze na lotnisku produkowano silniki do focke wulfa.pzdr macdlu
Gross Born Napisano 8 Czerwiec 2004 Napisano 8 Czerwiec 2004 O lotnisku słyszałem tylko tyle i wiem że są napewno wejścia do podziemi bądź tuneli, tylko niemam zbytnio czasu ale postaram się to sprawdzić. A propos podziemnej fabryki to znam również inną wersję że fabryka ta znajduje się bliżej centrum.
TEBE Napisano 8 Czerwiec 2004 Napisano 8 Czerwiec 2004 Tak zupełnie z innej beczki.Wydaje mi się że łatwiej jest coś wysadzić w powietrze niz zaminować.
macdlu Napisano 9 Czerwiec 2004 Napisano 9 Czerwiec 2004 w sumie to fakt ale to co było pod lotniskiem jest nadal zaminowane
TEBE Napisano 9 Czerwiec 2004 Napisano 9 Czerwiec 2004 Mnie chodzi raczej o to że dla głupich maszyn nie minuje się takiej fabryki tylko się ją wysadza.
macdlu Napisano 10 Czerwiec 2004 Napisano 10 Czerwiec 2004 ze zródeł wiem ze poprostu nie zdazyli wysadzic poniewaz praca na dole trwała do 9 lutego 1945 a w tym dniu w godzinach południowych lotnisko zajeli rosjanie.
Gross Born Napisano 10 Czerwiec 2004 Napisano 10 Czerwiec 2004 Więc jak działamy , robimy coś, czy kicha?
TEBE Napisano 10 Czerwiec 2004 Napisano 10 Czerwiec 2004 Podejrzewam,że podziemia są podobnie zaminowane jak te na Babich Dołach.Na waszym miejscu to bym dobrze się zastanowił nad wejściem do środka.Najlepiej żeby z wami poszedł jakiś były saper albo ktoś kto zna sie na materiałach wybuchowych.
Gross Born Napisano 10 Czerwiec 2004 Napisano 10 Czerwiec 2004 Spoko nie takie rzeczy robiło się ze szwagrem w wojsku : , (to był żart)
Gross Born Napisano 10 Czerwiec 2004 Napisano 10 Czerwiec 2004 Słuchajcie wszyscy, Osoby które są zaintetresowane tematem, może wszyscy wspólnie spotkamy się i spokojnie pogadamy, co wy na to? Trzeba wyznaczyć jakieś miejsce i termin, to wszystko,pozdro.
macdlu Napisano 11 Czerwiec 2004 Napisano 11 Czerwiec 2004 waldi, datę podałem za książką panów :Perzyka i Miniewicza pt.Wał Pomorski".jeszcze zalezy które lotnisko masz na mysli bo ja mowie o tym przy lotniczej a 27 stycznia to rosjanie lamali zeby na umocnieniach w okolicach plotek, kaliny itd.pzdr macdlu
Gross Born Napisano 11 Czerwiec 2004 Napisano 11 Czerwiec 2004 Witam wszystkich, słyszałem od mojego kolegi którego brat jest lekarzem że kiedys miał starszego pacjenta, który mówił mu o podziemnei fabryce w rejonie parku miejskiego koło domu handlowego stokłosy, proszę was o poinię na ten temat, tylko tyle wiem, niewiem kim był ten gość, ja wiem że teren parku jest podmokły i do tego to bajorko,no cóż ,mocno się nad tym zastanawiam, ale likalizacja ciekawa, może przed wojną niebył to ąż tak podmokły teren jak teraz.
waldi Napisano 11 Czerwiec 2004 Napisano 11 Czerwiec 2004 byla tam zwarta zabudowa 500 m od centrum temat lipa
macdlu Napisano 12 Czerwiec 2004 Napisano 12 Czerwiec 2004 zgadzam sie z Waldim. za niemca teren tez był podmokly. wskazuja na to oznaczenie na planach miasta.jesli juz to bardziej typowałbym miejsce gdzie stoi arbakan" pijalnia naprzeciwko rozdzielni energetycznej przy wojska polskiego. a tak na marginesie to z jakiego roku pochodzi ten budynek???
Bart Piła Napisano 13 Czerwiec 2004 Napisano 13 Czerwiec 2004 Barbakan został zbudowany po wojnie. Chetnie wybiorę sie w okolice lotniska. Słyszałem, że ladowały tam nawet zeppeliny. Może jakieś super fanty leżą.
Bart Piła Napisano 13 Czerwiec 2004 Napisano 13 Czerwiec 2004 Po 1910 r. Co do tej fabryki to wszystko bujda i legenda. Pod lotniskiem znajdowały się kanały odwadniajace płytę lotniska. Istniały tagże składy amunicji.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.