sanitater Napisano 8 Czerwiec 2007 Share Napisano 8 Czerwiec 2007 opatrunki - podrecznik sanitarny dla podoficerow i zolnierzy sluzby sanitarnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanitater Napisano 8 Czerwiec 2007 Share Napisano 8 Czerwiec 2007 I sposob wyciagania skompresowanych bandazy penseta (to ten opatrunek z napisem Linke Hand"). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanitater Napisano 8 Czerwiec 2007 Share Napisano 8 Czerwiec 2007 I przy okazji jako ciekawostka - duzy pakiet sanitarny dla lotnikow Luftwaffe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanitater Napisano 8 Czerwiec 2007 Share Napisano 8 Czerwiec 2007 W nastepnym odcinku - daj sobie w zyle" czyli leki.PozdrawiamMaciek /Hainrich/GRH Pionier 39" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robo01 Napisano 9 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 9 Czerwiec 2007 Maciek jestem pod wielkim wrażeniem Twoich zbiorów/zreszta nie tylko ja/wiele można sie od Ciebie nauczyć i dowiedzieć podziwiamtę naszywkę dla mnie wyhawtowała żona mojego kumpla z roboty,myśle że wyszła nieżle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanitater Napisano 10 Czerwiec 2007 Share Napisano 10 Czerwiec 2007 Hej,Naszywka wyszla naprawde swietnie, gratuluje! Dalsze fotki wrzuce w miare mozliwosci bo w tym tygodniu kiepsko z czasem.PozdrawiamHainrichGRH Pionier 39" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robo01 Napisano 6 Grudzień 2007 Autor Share Napisano 6 Grudzień 2007 Witam odnośnie noszenia broni krótkiej przez sanitariuszy w 1939r,ponieważ są różne opinie na ten temat ,raz że we wrześniu nosili broń krótką/mam kilka fotografii to potwierdzających/a raz że dopiero od Rosjii.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
askaktus Napisano 6 Grudzień 2007 Share Napisano 6 Grudzień 2007 Witam ! Miałem przyjemność obejrzeć tylko kilka zdjęć z sanitariuszami z Września 39 . Ale to co zobaczyłem całkowicie mi wystarczy . Na kilku było widać wyraźnie broń krótką na pasie . Nosili , więc zapewne używali . Przypuszczam , że najczęściej do obrony własnej . Była wojna i każdy chciał przeżyć . Kiedy zginął pierwszy , reszta doposażyła się w potrzebne uzbrojenie - w tym wypadku broń krótką . A krótką dlatego , że wystarczy spojrzeć ile gratów " targał na sobie sanitariusz . Dżwigając karabinek sam by chyba potrzebował pomocy . Choć nie wiadomo czy nie byli tacy, którzy nosili Mausa . Konwencje i traktaty były respektowane do 1.09 . Dalej bywało już różnie a w Rosji szczególnie . Brat Miłosierdzia " to łatwy cel ze swoją widoczną z daleka opaską z krzyżem . Zabijesz go a może umrze kilku jego rannych kolegów którym on już nie pomoże . Tak jak napisałem już , to była wojna !!! Poruszając wątek broni krótkiej, trzeba pamiętać o podobnej sytuacji z bagnetem . Niby go mieć nie móg a każdy go miał . Najlepiej ten temat wyjaśni nam Maciek . Poczekajmy na jego post . Kaktus - Sanitariusz AA7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.