Skocz do zawartości

sanitariusz niemiecki

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 107
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Maciek jestem pod wielkim wrażeniem Twoich zbiorów/zreszta nie tylko ja/
wiele można sie od Ciebie nauczyć i dowiedzieć podziwiam

tę naszywkę dla mnie wyhawtowała żona mojego kumpla z roboty,myśle że wyszła nieżle

• 5 months later...
Witam

odnośnie noszenia broni krótkiej przez sanitariuszy w 1939r,ponieważ są różne opinie na ten temat ,raz że we wrześniu nosili broń krótką/mam kilka fotografii to potwierdzających/a raz że dopiero od Rosjii.

pozdrawiam

Witam ! Miałem przyjemność obejrzeć tylko kilka zdjęć z sanitariuszami z Września 39 . Ale to co zobaczyłem całkowicie mi wystarczy . Na kilku było widać wyraźnie broń krótką na pasie . Nosili , więc zapewne używali . Przypuszczam , że najczęściej do obrony własnej . Była wojna i każdy chciał przeżyć . Kiedy zginął pierwszy , reszta doposażyła się w potrzebne uzbrojenie - w tym wypadku broń krótką . A krótką dlatego , że wystarczy spojrzeć ile gratów " targał na sobie sanitariusz . Dżwigając karabinek sam by chyba potrzebował pomocy . Choć nie wiadomo czy nie byli tacy, którzy nosili Mausa . Konwencje i traktaty były respektowane do 1.09 . Dalej bywało już różnie a w Rosji szczególnie . Brat Miłosierdzia " to łatwy cel ze swoją widoczną z daleka opaską z krzyżem . Zabijesz go a może umrze kilku jego rannych kolegów którym on już nie pomoże . Tak jak napisałem już , to była wojna !!! Poruszając wątek broni krótkiej, trzeba pamiętać o podobnej sytuacji z bagnetem . Niby go mieć nie móg a każdy go miał . Najlepiej ten temat wyjaśni nam Maciek . Poczekajmy na jego post .

Kaktus - Sanitariusz AA7

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie