mietek Napisano 7 Czerwiec 2007 Napisano 7 Czerwiec 2007 z reszta zobacz lokalizacje producenta NY Long Island:http://en.wikipedia.org/wiki/Long_Island
Stadler Napisano 7 Czerwiec 2007 Napisano 7 Czerwiec 2007 Sanitater- oczywiście masz rację. Ale gafę strzeliłem, jakby to powiedział kpt. Alberto Bertorelli ze zwycięskiej włoskiej armii...Pomyliło mi się NSFK z DLV.
sanitater Napisano 7 Czerwiec 2007 Napisano 7 Czerwiec 2007 HJ to byli tacy skauci, a NSFK to taki aeroklub (zart) ;) Widzisz mietek, to byc moze ta nieszczesna buteleczka z 4 tabletkami przeszla pol swiata nim do mnie trafila. ;) Wrzucam kilka fotek narzedzi jakie mam:
sanitater Napisano 7 Czerwiec 2007 Napisano 7 Czerwiec 2007 Golarka do wlosow, Marka: Solingen, wyprod.: Beuthen O/S czyli Bytom (O/S - Oberschlesien, Gorny Slask).
sanitater Napisano 7 Czerwiec 2007 Napisano 7 Czerwiec 2007 Kleiderschere - nozyce do ciecia opatrunkow i ubran. Sygnowane: Berlin.
sanitater Napisano 7 Czerwiec 2007 Napisano 7 Czerwiec 2007 Aluminiowe pudeleczko na igly firmy Injecta stosowane do szklanych strzykawek Record (w prawym gornym rogu: Ansatz Record").
sanitater Napisano 7 Czerwiec 2007 Napisano 7 Czerwiec 2007 Kawalek kartonu czyli tzw. Pappscheine - papierowa szyna do usztywnien zlaman, zwichniec... Z apteczki, nie wycialem sobie tego z kartonu po butach ;)
sanitater Napisano 7 Czerwiec 2007 Napisano 7 Czerwiec 2007 Holzscheine - laczona szyna drewniana. Na wyposazeniu tornistrow sanitarnych (zdaje w kieszeniach na klapach bocznych) i nie tylko.
sanitater Napisano 7 Czerwiec 2007 Napisano 7 Czerwiec 2007 Kubeczek niemiecki do odmierzania lekow - z jednej strony podzialka na gramy, z drugiej podzialka na lyzki (Essl., Kindl., Teel.", lyzka stolowa, lyzka dziecieca, lyzka do herbaty).
sanitater Napisano 7 Czerwiec 2007 Napisano 7 Czerwiec 2007 Przy okazji - inny wariant buteleczek na jodyne noszonych w bandazownicy.
sanitater Napisano 8 Czerwiec 2007 Napisano 8 Czerwiec 2007 Pudelka nierdzewne na strzykawki. Producenci: Firma Drei Pfeile" (Trzy strzały", takie tez logo producenta) oraz firma Record" (pojemnik ma napis Original Record" oraz logo firmy)
sanitater Napisano 8 Czerwiec 2007 Napisano 8 Czerwiec 2007 Pojemnik Recorda ze strzykawka (figuruje w regulaminach jako Recordspritze) oraz iglami. Musze go generalnie wyczyscic...
sanitater Napisano 8 Czerwiec 2007 Napisano 8 Czerwiec 2007 Zestaw Drei Pfeile" dla stomatologa... Igly, koncowki, jakies przedluzki...
sanitater Napisano 8 Czerwiec 2007 Napisano 8 Czerwiec 2007 Pojemnik na strzykawke i igly, zarazem chyba do wyparzania (mozna nalac do srodka wode, rozbieralny).
sanitater Napisano 8 Czerwiec 2007 Napisano 8 Czerwiec 2007 Otwarty. Strzykawka marki Aesculap (do tej pory produkuja sprzet medyczny dla Bundeswehry i nie tylko), 4 igly...
sanitater Napisano 8 Czerwiec 2007 Napisano 8 Czerwiec 2007 szczegoly zestawu do injekcji dla dentysty
sanitater Napisano 8 Czerwiec 2007 Napisano 8 Czerwiec 2007 Do czego sluza poszczegolne koncowki - nie wiem. W szklanych zatykanych koreczkiem ampulkach sa igly (papierowe nakladki-etykietki to na te ampulki).
sanitater Napisano 8 Czerwiec 2007 Napisano 8 Czerwiec 2007 Termometr, niestety ubita koncowka. Produkcja jeszcze dla Reichswehry o czym swiadczy napis Reichswehr" (patrz drugie foto). Wyprodukowany w Jenie (Jaener-Glass). (Dar od Willego, AA 7)
sanitater Napisano 8 Czerwiec 2007 Napisano 8 Czerwiec 2007 I tyl termometra.W nastepnym odcinku srodki opatrunkowe ;)PozdrawiamMaciek /Hainrich/GRH Pionier 39"
askaktus Napisano 8 Czerwiec 2007 Napisano 8 Czerwiec 2007 Witam ! Jestem pod wrażeniem twoich zbiorów i wiedzy jaką osiągnąłeś w temacie sanitariusza WH . Korzystając z okazji mam kolejne do ciebie pytanie związane z tematem , jaka jest prawidłowa , regulaminowa odległość naszycia tzw Laski Kadyceusza " na rękawie ? I jeszcze prośba o twój adres e- mail ? Niestety miałem problemy z komputerem i utraciłem go . Pozdro ! Kaktus Sanitariusz AA 7
sanitater Napisano 8 Czerwiec 2007 Napisano 8 Czerwiec 2007 Askaktus - wyglada to mniej-wiecej tak (na podstawie roznych fotografii, rysunkow itp). Regulaminowych danych nie mam, bo takie rzeczy byly nie w regulaminie sanitarnym, ale w mundurowym, ktorego nie posiadam. Odznaki zolnierze przyszywali sobie sami, bo najpierw dostawali mundur, a potem konczyli szkolenie na specjalnosc - wiec pewnie byly mniejsze lub wieksze odchylenia. PozdrawiamMaciek /Hainrich/GRH Pionier 39"
sanitater Napisano 8 Czerwiec 2007 Napisano 8 Czerwiec 2007 Moj email to: sanitater@go2.plMoj zbior srodkow opatrunkowych...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.