don66 Napisano 2 Czerwiec 2007 Autor Napisano 2 Czerwiec 2007 Czy ktoś z kolegów poszukiwaczy z terenów granicznych dawnych zaborów, natknął się kiedyś na stare oznaczenia lub słupy graniczne, lub wie gdzie takie mogą się znajdować.Jeżeli możecie to dajcie zdjęcia.Na zdjęciu austrowęgierski słup graniczny z granitu.Koledzy z okolic Mysłowic pewnie go znają.
suchy ss Napisano 2 Czerwiec 2007 Napisano 2 Czerwiec 2007 gdzie go znalazles? czy jest w jakiejsc kolekcji czy nadal tam gdzie byl w czasach zaborow? kolega takowych szukal ale nie umial znalesc myslac ze wszystkie znikly"
don66 Napisano 3 Czerwiec 2007 Autor Napisano 3 Czerwiec 2007 Ten został znaleziony na granicy w Mysłowicach. Obecnie go oczyszczono i przeniesiono na ul. Stadionową przed wejście do Muzeum Pożarnictwa. Jest tam jeszcze jeden słup graniczny - pruski, mniejszy, bez godła, a jedynie z wybitym nr kilometra. Niestety nie mam w tej chwili jego zdjęcia.Poszukuję znaków granicznych na garnicy zaborów na Śląsku, Zagłębiu i w Małopolsce, ale jak dotąd nie trafiłem żadnego na swym pierwotnym miejscu.Jeżeli ktoś natknąłby się na takowe, proszę niech napisze i poda zdjęcia.
don66 Napisano 3 Czerwiec 2007 Autor Napisano 3 Czerwiec 2007 Pruskich rosyjskich i austrowęgierskich z epoki.
don66 Napisano 4 Czerwiec 2007 Autor Napisano 4 Czerwiec 2007 W skali 1:25, 1:75, 1:100. Takie, jakie uda mi się zdobyć. Masz jakieś ciekawe namiary?Mieszkam też blisko takiej granicy i słyszałem od starszych, gdzie takie znaki były ustawione, nawet wskazywali miejsca, ale już nie było śladu. Przypuszczam, że może jeszcze się gdzieś zachowały. Może gdzieś zasypane w ziemi, albo u gospodarzy robią za słupki ogrodzeniowe.
don66 Napisano 4 Czerwiec 2007 Autor Napisano 4 Czerwiec 2007 Pierwsi winowajcy odnalezieni: Piątego sierpnia 1914 roku Austro-Węgry wypowiedziały wojnę Rosji. W nocy z 5 na 6 VIII austriackie władze wojskowe wyraziły zgodę na wkroczenie polskich jednostek strzeleckich do Królestwa. Komendant Józef Piłsudski wydał l kompanii rozkaz wymarszu. Około godziny 4-tej ten pierwszy od r.1864 oddział regularnego Wojska Polskiego wyruszył z Oleandrów w kierunku granicy austriacko-rosyjskiej przez Łobzów, Prądnik, Węgrzce i Bibice do Michałowic. Znajdująca się w pobliżu rosyjska komora celna była opuszczona. Rosjanie już wczesnym rankiem 4 VIII porzucili tę placówkę, podobnie jak położoną w pobliżu strażnicę. Była godzina 9.45. Po przekroczeniu granicy Tadeusz Kasprzycki ogłosił w imieniu nieistniejącego Rządu Narodowego stan wojny z Rosją. I kompania kadrowa zniszczyła słupy graniczne, zaś w samych Michałowicach portrety carskie i inne emblematy władzy rosyjskiej."
muslim Napisano 4 Czerwiec 2007 Napisano 4 Czerwiec 2007 a jakiej wysokości są takie słupy? bo ciekaw jestem ile są wkopane w ziemie.
zkoscian Napisano 4 Czerwiec 2007 Napisano 4 Czerwiec 2007 Wpadnij przy okazji czasem do muzeum w Mysłowicach porozmawiamy suchy ma namiary do mnie moge pomuc
neszna Napisano 4 Czerwiec 2007 Napisano 4 Czerwiec 2007 Prostken czyli Prostki,miejsce zbiegu trzech granic.Słup odnowiony a najlepsze,że na dole kamiennej tablicy jest napis,że pochodzi ona z muzeum KGB w Moskwie:)
don66 Napisano 6 Czerwiec 2007 Autor Napisano 6 Czerwiec 2007 Moslim, te w muzeum w Mysłowicach mają:Austrowęgy ok. 150 cmNiemcy ok. 60 cmJak głęboko są wkopane nie wiem.Neszna, dzięki za odpowiedź i fotkę. Ciekawy jest ten napis, że z muzem KGB w Moskwie". To sukces, że udało się ją odnaleźć i jeszcze sprowadzić do Polski. Napis o pobycie w muzeum dotyczy tylko tablicy, czy całego słupa?Zkoscian, do Muzeum Pożarnictwa, czy do Muzeum Miasta?Muzeum Pożarnictwa obiecałem pewne stare dokumenty więc do nich wpadnę, ale jeszcze nie wiem kiedy.
janowicz Napisano 6 Czerwiec 2007 Napisano 6 Czerwiec 2007 Takie słupy, jak inne detale kamieniarskie, lubią znikać. Szczególnie, gdy stoją w mało uczęszczanych miejscach. Lepiej nie podawać ich dokładnej lokalizacji, jeżeli nie mają opieki.
neszna Napisano 6 Czerwiec 2007 Napisano 6 Czerwiec 2007 Napis dotyczy tylko tablicy bo reszta czyli sam słup był zawsze,tylko w opłakanym stanie ale dosyć niedawno go pobielili i odnowili i wygląda naprawdę ładnie.
zkoscian Napisano 6 Czerwiec 2007 Napisano 6 Czerwiec 2007 don66 oczywiście do miasta tam jest pare ciekawostek jestem w radzie muzeum mam dostęp do archiwali
huk 100 Napisano 7 Czerwiec 2007 Napisano 7 Czerwiec 2007 neszna -znam jeszcze inne określenie zbiegu trzech granic z Bieszczad -Tójstyk -pozdro
muslim Napisano 7 Czerwiec 2007 Napisano 7 Czerwiec 2007 no w bieszcadach jes ti to piekny granitowy bodajze...
suchy ss Napisano 7 Czerwiec 2007 Napisano 7 Czerwiec 2007 na pomorzu tez jest:] Biala Gora czy jakos tak:) stykaly sie tam granice Polski, Wolnego Miasta Gdansk i Niemiec;]
don66 Napisano 11 Czerwiec 2007 Autor Napisano 11 Czerwiec 2007 Dziękuję Zkoscian, chętnie skorzystam z zaproszenia do muzeum.Muszę przygotować materiały dla pożarników. Jak skończę wybiorę się do Mysłowic, dam znać i się umówimy na spotkanie.
herr Napisano 11 Czerwiec 2007 Napisano 11 Czerwiec 2007 Witam to ja takie fotki kamieni zapodam zostały dawno temu ubite przez kogo? Tego niewiem teraz służą jako ławka:)
neszna Napisano 11 Czerwiec 2007 Napisano 11 Czerwiec 2007 to ty herr albo to gdzieś zgłoś albo sam ogarnij temat coby ławki" nie zmarniały i były nienaruszone.pzdr
suchy ss Napisano 12 Czerwiec 2007 Napisano 12 Czerwiec 2007 piekne slupki herr, wez sie tym zajmij bo naprawde szkoda by sie zniszczyly:/
don66 Napisano 12 Czerwiec 2007 Autor Napisano 12 Czerwiec 2007 Warto by trafiły do jakiegoś muzeum, izby pamięci lub tym podobnej instytucji.Lub jak są w prywatnych rękach, postaraj się by zostały zachowane. Dobrze by je było postawić do pionu, wtedy efekt byłby lepszy.Gdzie one się znajdują - rejon kraju lub miejscowość, jeśli można wiedzieć.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.