siekierz Napisano 2 Czerwiec 2007 Autor Napisano 2 Czerwiec 2007 Witam !!!Co może oznaczać 30-stka, producenta czy może numer pułku bo tak się składa, że taki walczył w rejonie skąd klamra pochodzi.Pozdrawiam !!!Siekierz
Apollo18 Napisano 2 Czerwiec 2007 Napisano 2 Czerwiec 2007 Nie sądze zeby dla kazdego pułku produkowano wyposażenie specjalnie z sygnaturami... Bo po co?? Od identyfikacji zołnierza były niesmiertelniki. 30-stka to jakieś oznaczenie producenta albo moze jakis nr seryjny. Ale nie jestem pewien...
siekierz Napisano 3 Czerwiec 2007 Autor Napisano 3 Czerwiec 2007 I ja nie jestem pewien aczkolwiek widziałem klamry z własnoręcznie wykonywanymi przez żołnierzy oznaczeniami jednostek. Ponadto spotkałem się z tym, że na elementach skórzanych wyposażenia np. wewnątrz ładownic widnieją stemple oznaczeń jednostek - spotykane np. w 21 Muromskim Piechotnym ( 21 ПМП )Pozdrawiam !!!
cis Napisano 4 Czerwiec 2007 Napisano 4 Czerwiec 2007 Możliwe, że numer seryjny. W tych przypadkach miejsce znalezienia - i tam walczące pułki, nie pokrywały się z wybitym numerem (klamra artylerii 186)
cis Napisano 4 Czerwiec 2007 Napisano 4 Czerwiec 2007 Zaś w tym przypadku zgodność była 100 %, ale tu są już bicia pełne - 189 Izmailski pp, 7 komp. nr. 109 (sorry za jakość w pośpiechu robione)Wszystkie ze starym" typem orła (prawdopodobnie bite przed 1914 i w tym należy upatrywać tajemnice owych numerów), Twoja pewnie też.pozdr.
Pytanie
siekierz
Witam !!!
Co może oznaczać 30-stka, producenta czy może numer pułku bo tak się składa, że taki walczył w rejonie skąd klamra pochodzi.
Pozdrawiam !!!
Siekierz
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.