Skocz do zawartości

Rysunki techniczne Stena MK II

Monsun

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
od dłuższego czasu szukam bez powodzenia po net'cie rysunków technicznych do Stena MK II w celu wykonania rekonstrukcji. Czy posiada ktoś z Was namiary na jakąś stronę internetową lub dysponuje takowymi rysunkami? Za odpowiedzi z góry dziękuję

Pozdrawiam
Marcin
Napisano
Chyba mam na jakimś cd rysunki techniczne Stena, podaj mail to postaram się coś podesłać
Napisano
Ok Panowie znalazłem , plik w formacie pdf, około 1,5 mb
Sten MK II Part List i w sumie chyba komplet szkiców (jakieś 12 arkuszy) Kto ma ochotę proszę napisać na mój mai: konstantyw@pf.pl odeślę list z plikiem w sumie każdemu kto ma ochotę. Jak chcecie sie odwdzięczyć :)))) to szukam polskich insrukcji o broni z przed '39 roku.

Napisano
witam

również jestem zainteresowany takowymi schematami czy rysunkami :)

Kolego Wolff! jeśli możana to również prosze na muma26@poczta.fm

dzięki
pozdrawiam
Tomek
Napisano
Wow, witam,
dzięki za odpowiedzi. Jestem mile zaskoczony, że macie to, czego szukałem od dłuższego czasu - więc proszę o maile z plikami. Z góry dziękuję.
Postanowiłem podjąć próbę zrekonstruowania stena, ponieważ nie jest on skomplikowany w swej budowie. Rysunki, widoma sprawa, są bardzo potrzebne, aby trzymać się jak najbliżej oryginału. W firmie, dla której pracuję są odpowiedni fachowcy oraz sprzęt typu: tig, piaskarka, tokarka, piła ... itd. więc możliwości są. Nie wykluczam, że jeśli będę miał pod dostatkiem rury, prętu i blaszki, to może zrobię kilka steników. Może nawet w różnych wersjach. Ok. Trochę się nagadałem, ale sens jest jeden...na gwiazdkę muszę mieć kopię stena MK II na ścianie:)

Pozdrawiam
Marcin
Napisano
Witam !
pomysł jest świetny i godny poparcia ! Wykonanie rekonstrukcji stena w warunkach jakich był produkowany w konspiracji w 60 rocznicę produkcji w Suchedniowie też dodaje mu szczególnego charakteru :).
Pozdrawiam
Jarek H.
Napisano
Tu macie wszystko http://www.biggerhammer.net/manuals/.
I instrukcje i katalog części i rysunki techniczne.
Te ostatnie są dokumentacją repliki a nie strzelajacej broni.
pozdro
Napisano
do monsum.Sprawdź pocztę bo właśnie wysłałem,a tak wogóle to ja mam jeszcze pracę.
Jeśli ktoś jeszcze chce rysunek to niech kliknie na wolff80@interia.pl
Napisano
Panowie przejrzałem tą stronę co pan" podał i warto ją odwiedzić.Morze jeszcze ktoś się wypowie jakieś fotki?
poz.wolff
Napisano
Cześć

Przesłałem pliki do wszystkich którzy chcieli....
Jak coś do kogoś nie doszło to dajcie znac wyślę ponownie

Pozdr
Napisano
Ja mam oryginal z 1943 roku pozbawiony cech bojowych .
Moge zrobic zdjecia poszczegolnych elementow.
Wydaje mi sie ze najwiekszy problem jest z gwintowanym elementem ktory mocuje lufe.
Mocowanie lufy musi byc dobrze przytwierdzone do rury (ramy) nie wiem jaka metoda bylo to zrobione?
Wydaje mi sie ze widze mosiadz na polaczeniu?
Napisano
dziękuje! doszlo :)

a co do:
najwiekszy problem jest z gwintowanym elementem ktory mocuje lufe... - problem to pewnie był w 1943 roku bo nie bylo miejsca na pomyłke i błąd w działaniu, ale teraz osłona ma tylko trzymać 'lufe' bez funkcji pokonywania naprężeń pochodzących od wystrzału :)
Te gwinty są dość zaawansowane, ale dla fachowca pewnie do zrobienia :)

pozdrawiam
i jeszcze raz dzięki za pliki

Tomek
Napisano
Witam,
dzięki exodus i wolff, wasze rysunki doszły! To czego najbardziej szukałem, dostałem od exodusa. Dzięki Ci bardzo. Są to bardzo szczegółowe rysunki, przedstawiające dokładne długości i przekroje poszczególnych elementów.
Co do gwintowania, walcowania, frezowania itd., to żaden problem, w mojej firmie jest sprzętu w pip.
Na pewno trochę mi to zajmie, ale to czysta przyjemność.
Jeszcze raz serdeczne dzięki.
Aha, co do tego linku u góry, to powiem, że takich stron widziałem dziesiątki, ale żadna nie zawierała tak ciekawych dokumentów, jak te od exodusa.

Pozdrawiam
Marcin

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie