Red alf Napisano 29 Czerwiec 2002 Share Napisano 29 Czerwiec 2002 Spóźniłem się z tym postem;))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Czerwiec 2002 Share Napisano 29 Czerwiec 2002 Red alf.Obiekt który nazywasz bunkrem dowodzenia ma identyczną strukturę jak tego samego typu schron w porcie gdyńskim, porcie gdańskim itp. Takich w Trójmieście było 5 z czego jeden tylko rozebrano. Cztery stoją. Są niemal identyczne .Nie posiadają piwnic , ani kondygnacji położonych poniżej poziomu ziemi, tak więc z tego oksywskiego żaden korytarz raczej nie mógł wychodzić. Struktura schronu Kriegsmarine również nie wskazuje na to , że miał on połączenie z obiektem o którym mowa wyżej.Schron Kriegs.. bywa tak apropo często otwarty - tak więc ta tajemnica jaką jest owiany zanika w coraz większym stopniu. Zazwyczaj wejsciem nr.5 można się dostać do środka , albo szybem z czerpniami powietrza - tam jest też klatka schodowa. Większość jego wyposażenia jest już dano wyniesiona. Spowodowane jest to tym, że można do niego dojść nie mijając po drodze ani jednego płotu z drutem kolczastum, ani jednej tabliczki informującej, że to teren wojskowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom Napisano 29 Czerwiec 2002 Share Napisano 29 Czerwiec 2002 Do-Red alf .Gdzie mieszkasz bo to także mój rejon .Jak coś to na gg 756629 lub mailem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Red alf Napisano 29 Czerwiec 2002 Share Napisano 29 Czerwiec 2002 Do TomWarszawska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Czerwiec 2002 Share Napisano 29 Czerwiec 2002 Ten dom na Tatrzańskiej to chyba nr 16 (pierwszy po lewej od 14a -14a jest żółty:, na przeciw Jezuitów. Słyszałem też opowieść:))) o wielkim bunkrze za stacją paliw Rafinerii Gdańskiej tej przy ul. Redłowskiej.Wiecie coś chłopaki? Ponoć duży i ściany miał pomalowane farbą luminescencyjną (zieleń). Po wojnie dzieciaki łaziły tam i odłupywały świecące kawałki. Przy ulicy Orląt Lwowskich jest piękny bunkier łączności WP.Prawdopodobnie poniemiecki. Nie byłem tam, ale był mój kolega-wiecej nie powiem:)))bo mnie...Wchodzi się do niego przez 5 śluz"...Pozdrawiam,haze44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JackP Napisano 30 Czerwiec 2002 Autor Share Napisano 30 Czerwiec 2002 Widzę że temat Trójmiasto jest bardzo szeroki.Może warto zorganizować jakieś małe spotkanie w zacisznej knajpce i o tym pogadać ?Tutaj uśmiech do starych weteranów (HANS czy Latebra)wiecie tak wiele na ten temat.Często nowi nie zrzeszeni Odkrywcy odkrywają na nowo to co już dawno zostało odkryte.Pewnie teraz zasypuja Was pytaniami.Co wy na to ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom Napisano 30 Czerwiec 2002 Share Napisano 30 Czerwiec 2002 Propozycja --piątek godz.17 00 ,Skwer Kościuszki ,któraś z knajpek rybnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom Napisano 30 Czerwiec 2002 Share Napisano 30 Czerwiec 2002 Propozycja miejsca-- flaute- zaraz po prawej przed cricolandem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Lipiec 2002 Share Napisano 1 Lipiec 2002 Popieram pomysł spotkania. Zawsze to jakaś okazja do poznania się , wymiany infomacji i doświadczeń. 5-14 jade na MRU, potem jestem otwarty na wszelkie propozycje.Pozdrawiam. (GG=3270735) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JackP Napisano 2 Lipiec 2002 Autor Share Napisano 2 Lipiec 2002 Dzięki azap za poparcieTom poczekamy co powie rasztaWidać sezon urlopowy.Może warto poczekać i spotkać się w większym gronie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Red alf Napisano 2 Lipiec 2002 Share Napisano 2 Lipiec 2002 A ten termin piątkowy i miejsce jest jeszcze aktualne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JackP Napisano 2 Lipiec 2002 Autor Share Napisano 2 Lipiec 2002 Red Alf dla mnie aktualne nie wiem jak Tom może ktoś jeszcze się przyłączy.Ciekawe jak się rozpoznamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom Napisano 2 Lipiec 2002 Share Napisano 2 Lipiec 2002 Dałem propozycje i jestem na miejscu o 17 00.Tom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bocian Napisano 2 Lipiec 2002 Share Napisano 2 Lipiec 2002 Jak wszyscy to wszyscy. Również będę o 17.00 w barze Flauta (po prawej za foto Pachaly), jest tam dach nad głową w razie niepogody no i na plaże blisko i do Cricolandu :) I nie trzeba się będzie szukać jak w Darłowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Lipiec 2002 Share Napisano 2 Lipiec 2002 Do AZAP.Chętnie zbiorę od Ciebie aktualne informacje o sytuacji na MRU po twoim powrocie. Mam sentyment do tego systemu. Czesałem go już w latach 80 - tych.Wielkie możliwości wykorzystania w przyszłości tego skansenorezerwatu. Patrz temat: Sytuacja prawna na MRU" w forum. Pozdrowienia dla wszystkich szczurów MRU!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Lipiec 2002 Share Napisano 2 Lipiec 2002 Od początku września przedstawie kolegom eksploratorom z trójmiasta i okolic listę z opisem kilkudzięsięciu ciekawych obiektów ,które warto poznać nad Zatoką Gdańską i Powiślu. Będę wdzięczny za bieżące uzupełnienie wiadomości na temat przedstawianych obiektów w tym mini przewodniku po miejscach niezwykłych Pomorza Wschodniego.Na początek zamieszczę kilka ciekawostek o niezwykłym moście fortecy na Wiśle w okolicach Tczewa z bardzo rozbudowanym zapleczem obronno - techniczno - socjalnym.Ten mało znany obiekt, który określany jest przez specjalistów od betonu za ewenement w skali europejskiej stał się nawet ostatnio tematem planowanego seminarium szkoleniowego dla przewodników turystycznych i pilotów wycieczek - czyli z definicji specjalistów od propagowania wiedzy o atrakcjach krajoznawczych regionu (do których obiekt niewątpliwie się zalicza)!Tak koledzy pasjonaci - -komercja i ciężki przemysł turystyczny zaczyna wchodzić do podziemi.Mam nadzieję ,że z pożytkiem dla tych ostatnich.W nawiązaniu do propozycji zwiedzania Szańca Mew" czy Fortu Anielinki" ,to wszędzie można wejść i dokonać lustracji ciekawych założeń obronnych (jak się mawia językiem konserwatorskim)nawet na teren wojskowy przy założeniu, iż stosujemy rzetelną logiczną argumentację,takt,kulturę i awizujemy u administratora obiektu nasze przybycie. Czasy wszechmocnych cieciów z psami się skończyły drodzy koledzy.Zamkniętych super tajnych" obiektów też jakby ubyło lub zostały zdeklasowane" do roli kłopotliwych w utrzymaniu przez MON i nieprzydatnych w obecnej sytuacji geopolitycznej obiektów (patrz d.stacjonarna rakietówka na Półwyspie Helskim czy obiekty Kępy Oksywskiej). To dzisiaj zimnowojenna" potencjalna atrakcja turystyczna. Pozdrowienia dla tropicieli tajemnic historii!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Lipiec 2002 Share Napisano 2 Lipiec 2002 Jak pech, to pech......chciałbym być, ale...(jestem z Kwidzyna - rozumiecie), mam nadzieję, że wychylicie szlaneczkę szlachetnego trunku za mnie!!!A może wspólna wyprawa? poddaję pod dyskusję.... od dłuższego czasu penetruję Mierzeję Wiślaną, więc...Mam nadzieję, że wnioski ze spotkania zamieścicie na forum oraz że grupa nieformalna rójmiasto" nie rozpadnie się w sposób naturalny, pozdrawiam Jarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Lipiec 2002 Share Napisano 2 Lipiec 2002 ma być Trójmiasto" - swoją drogą goście walczący o poprawną pisowanię mają rację, chwała im za to!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bocian Napisano 2 Lipiec 2002 Share Napisano 2 Lipiec 2002 Jeżeli osoby na spotkaniu się zgodzą to mogę porobić parę fotek i zamieścić w serwisie. Na życzenie na oczy czarna opaska dla niechętnych fotkom. Lub pasek jak w 997 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom Napisano 3 Lipiec 2002 Share Napisano 3 Lipiec 2002 Zgoda na fotki ale przed 22.00 .Tom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JackP Napisano 7 Lipiec 2002 Autor Share Napisano 7 Lipiec 2002 Witam wszystkich I jak tam po spotkaniu myślę że nie ostatnim.Teraz wypad w teren.Miło było pogadać i zobaczyć z kim się prowadzi rozmowy na forum.Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.